Eredményes év után, izgalmas esztendő előtt

Vágólapra másolva!
2006.11.23. 16:27
A pekingi olimpia előtt 623 nappal Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya kihirdette új válogatási elveit. A rendszer elősegíti, hogy a 2006-ban sikeres sportolók ne legyenek túlterhelve a jövő évi versenyszezonban.
Pekingben a vízfelület kialakításán már túl vannak a rendezők
Pekingben a vízfelület kialakításán már túl vannak a rendezők
Pekingben a vízfelület kialakításán már túl vannak a rendezők
Pekingben a vízfelület kialakításán már túl vannak a rendezők

Előkészületek az olimpiai kajak-kenu pályán

Előzetes tájékoztatás szerint, Pekingben nem lesz hasonló gond, mint a 2004-ben megrendezett olimpiai játékokon, ahol a szervezőknek problémát jelentett a határidők betartása. A vízfelület kialakításán már túl vannak a rendezők, valamint elkezdték a legfontosabb létesítmények – céltorony, lelátó – építését is. A pálya az egyik legfontosabb követelményeknek is megfelel – Szegedhez hasonlóan – egy külön felevező sáv biztosítja a zavartalan versenyzést az olimpikonok számára.
A shunyi olimpiai kajak-kenu központ kialakítását 2005 májusában kezdték, befejezését pedig 2007 júliusára tervezik. A pálya első tesztelése a kínai bajnokság lesz 2007 augusztusában, amikor már pontosabb képet kaphatunk az uralkodó szélviszonyokról is, ami igen fontos a felkészülés miatt. Versenyzőink a pekingi olimpián 36 kilométerre fognak lakni az olimpiai falutól, ami a korábbi olimpiákhoz képest már csekély távolság.
„Büszkén mondhatom, hogy a magyar kajak-kenu sport eddigi legeredményesebb éve volt az idei” – mondta bevezetőjében Baráth Etele, a sportági szövetség (MKKSZ) elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az idei teljesítmények értékelése mellett már a jövő évi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság előkészületei – és a honi válogatási elvek – is szóba kerültek.

Az elnök számokkal is alátámasztotta kijelentését, elmondván: a szegedi, 12 magyar aranyérmet hozó felnőtt világbajnokságot is beleszámolva és az összes korosztályt figyelembe véve 59 első, 14 második és 29 harmadik helyet gyűjtöttek a válogatott tagjai a különböző világversenyeken.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány csak annyiban utalt vissza a 2006-os esztendőre, hogy szerinte az idei viadalok alapján kialakult a pekingi csapat gerince, de mondandóját már elsősorban a 2007-es versenyekre és az azokkal kapcsolatos válogatási elvek ismertetésére koncentrálta.

„A következő év meghatározó lesz az olimpia szempontjából, hiszen a duisburgi vb-n megszerezhetjük a pekingi helyeket. Egy újszerű felkészülési és válogatási elvet dolgoztam ki, amelynek a lényege, hogy védi az elmúlt évek sikeres sportolóit, hiszen ellentétben az előző évekkel, nem feltétlenül kell az egész idény során csúcsformában lenniük” – fogalmazott.

A shunyi olimpiai kajak-kenu központ kialakítását 2005 májusában kezdték, befejezését pedig 2007 júliusára tervezik
A shunyi olimpiai kajak-kenu központ kialakítását 2005 májusában kezdték, befejezését pedig 2007 júliusára tervezik

A szelektálás ennek megfelelően a következőképpen zajlik majd. Minden számban lesz válogatás. Az idei vb-n szerepelt egységek – csapathajóknál csak ugyanabban az összeállításban – A-egységként indulói a május végi, szegedi Világkupának abban a számban, amelyben a vb-n indultak.

Az első válogatóra május 11-13-án kerül sor, az itteni győztesek B-egységként szintén résztvevői lesznek a Vk-nak. A spanyolországi Eb-n azok a hajók szerepelhetnek, amelyek a Vk-n az első háromba kerülnek, amennyiben ez két hazai egységnek is sikerül, a jobb helyezést elérő utazhat a kontinensviadalra (kivételt képeznek az olimpia műsorán nem szereplő négyesek, számukra csak a győzelem ér indulást). A vb-csapatba azok az egységek kvalifikálják magukat, amelyek dobogón végeznek az Eb-n, illetve ha ez nem sikerül, nyernek a július 13-15-i második válogató versenyen.

A szegedi Világkupa-viadalra május végén, az Eb-re június végén, a világbajnokságra pedig augusztus elején kerül sor. A magyar csapat a vb után azonnal Kínába utazik, ahol az előolimpián leteszteli a pekingi játékokon várható körülményeket.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a tizenháromszoros világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes kajakos, Szabó Szilvia, aki az idei, szegedi világversenyen a Nemzeti Sport szakértője volt, a jövőben marketingasszisztensként segíti a szövetség munkáját, azaz befejezte versenyzői pályafutását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik