Vitorlázás: megnyitották a balatonfüredi Eb-t

Vágólapra másolva!
2006.06.11. 20:20
Címkék
Látványos felvonulással nyitották meg ma koraeste a 470-es hajóosztály Nissan Open Cup nyílt Európa-bajnokságát. Harmincnégy nemzet vitorlázói vonultak fel országuk zászlaja alatt a mostanában a vitorlázás fővárosaként emlegetett Balatonfüred Móló Színpada elé a helyi fúvós zenekar muzsikája kíséretében.

Az ünnepélyes ceremónián az Európa-bajnokság fővédnöke, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, és Bóka István, Balatonfüred polgármestere szólt a megjelentekhez, majd Alberto Predieri, a Nemzetközi 470-es Osztályszövetség ügyvezető elnöke nyitotta meg a mezőny színvonala alapján akár világbajnokságnak is beillő regattát.

Az első futam a tervek szerint hétfőn délelőtt tíz órakor kezdődik. A verseny már az idén bevezetett rendszer szerint zajlik, tehát június 12-17-ig rendezik a selejtezőket, amelyeken a több csoportba osztott versenyzőket naponta újrasorsolják, és így a tízfutamosra tervezett szakaszban mindenki vitorlázhat mindenki ellen. A selejtezők végére kialakul az elit, azaz az első tíz legkevesebb hibapontot gyűjtő egység, akik jövő vasárnap vívják az egyetlen, mindent eldöntő futamot (amit Medálnak neveztek el). Ezt külön, partközeli pályán rendezik, hogy minél többen láthassák a küzdelmeket.

A többiek is versenyeznek vasárnap, ők több csoportra osztva szintén külön pályán döntik el a további helyezéseket.

Mivel a verseny nyílt, ezért a tengeren túlról is érkeztek párosok. Összesen csaknem 170 hajó indul a regattán férfi és női kategóriákban. Köztük a tavalyi férfi világbajnok ausztrál NathanWilmot, Malcolm Page kettős, a világranglistát vezető olasz Gabrio Zandona-Andrea Trani egység, a nőknél pedig az európa bajnoki címvédő, világbajnoki bronzérmes francia Ingrid Petitjean, Nadège Douroux páros és a világbajnoki ezüstérmes brit kettős, Christina Bassadone és Saskia Clark. De itt a tavalyi világbajnok holland egység, Marcelien De Koning, és Lobke Berkhout is.

A magyar csapat végleges névsora: (12 férfi és 2 női egység)

Férfiak:
Sallai Gábor - Olosz Dávid
D'Albini András - Szépfi Zsombor
Berki Zsolt - Markal Roland
Cserép Csongor - Brencsán Dávid
Lovas Bence - Farkas Péter
Lovas Zsolt- Sulyok Dávid
Oroszlán Gábor-Oroszlán Péter
Szamody Tamás - Bárdos Mihály
Sipos Ágoston - Damokos László
Téglás Csaba - Krénusz Gábor
Vígh András - Perjés Bálint
Dénes Gábor - Papp Csaba
Nők:
Buda Júlia - Vermes Dóra
Soltész Orsolya - Pusztai Anna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik