Formula–3: jó rajt és tökéletes védekezés – Colov nyerte a főfutamot a Hungaroringen

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 09:31
Nikola Colov ért célba elsőként az F3-as főfutamon a Hungaroringen (Fotó: DPPI)
Nikola Colov aratott győzelmet a Formula–3 magyarországi versenyhétvégéjének főfutamán. A bolgár versenyző mögött a pole pozícióból rajtoló Laurens van Hoepen, illetve Noel León ért célba a Hungaroringen.

Nem tért vissza a versenyzőket és a helyszíni nézőket megviselő hőség vasárnap délelőtt a Hungaroringre, így a nap első eseménye, a Formula–3-as főfutam hűvösebb, ám kellemesebb körülmények között vehette kezdetét. Sőt, a pálya hőmérséklete vélhetően sosem volt annyira alacsony a hétvége korábbi szakaszában, mint ezen a versenyen.

A pénteki időmérőn első rajtelsőségét szerezte Laurens van Hoepen a sorozatban, így a holland pilóta vághatott neki a mogyoródi főfutamnak a pole pozícióból. Van Hoepen mellől Nikola Colov, míg a második sorból Leonardo Fornaroli és Noel León várhatta a piros lámpák kialvását.

A mezőnyt ezt megelőzően elküldték plusz egy felvezető körre, amely alatt egyébként elkezdett szemerkélni az eső. A rajt nem éppen Van Hoepen számára sikerült a legjobban, s nagy csatát kellett vívnia az első kanyarokban, hogy legalább a második helyre visszajöhessen. 

A vezetést Colov vette át, és az első kör végén többen a bokszutca felé vették az irányt, ám még nem volt szükség esőgumikra, csupán többen defektet kaptak a start utáni helyezkedésben. A következő körökben Van Hoepen közel maradt az élen autózó csapattársához, az őket üldözők azonban kissé leszakadtak.

A futam első harmadának végén viszont Colov elkezdett némi tempót veszíteni, miközben Van Hoepen jelezte a rádión, hogy megtámadná csapattársát. Erre azonban hosszú körökön keresztül nem került sor, de így sem maradtunk izgalmas csata nélkül. Kicsit hátrébb a mezőnyben Oliver Goethe támadta meg a szombati sprintfutamon a pole-ból rajtoló, ám végül csak harmadikként célba érő Dino Beganovicot.

A hajrában Van Hoepen továbbra is nagyon közel volt Colovhoz, ám még csak előzési kísérletet sem láthattunk a holland versenyzőtől. Két körrel a leintés előtt a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Matías Zagazetával csatázva Arvid Lindblad megforgott, majd fennakadt a rázókövön a Mansell-kanyarban.

Szintén véget ért a futam a spanyol versenyző számára, s bár a mezőny végül nem a safety car mögött ért célba, csupán az utolsó kanyarban volt szabad a versenyzés, így a sorrend már nem változott. Colov első főfutamos győzelmét aratta a sorozatban, mögötte Van Hoepen és León látta meg a kockás zászlót. 

Pontot szerzett továbbá Fornaroli, Christian Mansell, Santiago Ramos, Callum Voisin, Nikita Bedrin, Göthe, illetve Beganovic.

Folytatás egy hét múlva Spa-Francorchamps-ban!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik