Formula–E: szoros időmérő után drámai befutó – Bird nyert Sao Paulóban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 19:15
Sam Bird nagy csatában szerezte meg a győzelmet az idény negyedik versenyén (Fotó: DPPI)
Sam Bird aratott győzelmet a Formula–E brazíliai versenyén azt követően, hogy az utolsó kanyarokban megelőzte a végül második helyen célba érő Mitch Evanset. A dobogóra harmadik fokára a címvédő Jake Dennis állhatott fel.

 

A Formula–E történelmében csupán egyszer fordult elő, hogy szorosabban alakult egy időmérő, mint az idei Sao Paulóban, ugyanis Pascal Wehrlein mindössze két ezredmásodperces előnnyel hódította el a pole pozíciót az idény negyedik versenyére. A Porsche német versenyzője Stoffel Vandoornét győzte le a kvalifikáció döntőjében, harmadikként a belga csapattársa, Jean-Éric Vergne várhatta a piros lámpák kialvását.

Wehrlein és Vandoorne megtartotta helyezését a rajtnál, kettejük mögé azonban a negyedik helyről induló Mitch Evans zárkózott fel. Előbbi két versenyző nem várt sokat, és már a harmadik körben felvette első támadó módját, aminek következtében néhány pozíciót veszítettek – az élre António Félix da Costa állt.

Később rövid időre Sam Bird vette át a vezetést, majd Da Costa visszaállt az élre, a nyolcadik körben azonban a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Több kisebb ütközés is történt ugyanis a mezőnyben, és törmelék került a pályára. Miután a sportbírók eltávolították az elemeket, folytatódhatott a verseny.

Az újraindítást követően az első hármas élt a második támadó mód lehetőségével, így ismét Bird vezette a futamot. A 12. körben Evans előzött az első helyért, majd kicsivel később Jake Dennis vette át a vezetést, a 16. körben azonban már ismét Bird autózhatott az élen. Ekkor újfent be kellett vetni a biztonsági autót – ezúttal Nick Cassidy miatt, aki csúnyán összetörte Jaguarját a négyes kanyar felé menet.

A második újraindításra három körrel később került sor, ám Bird nem engedte ki kezéből a vezetést. A 26. körben Nico Müller számára ért véget a futam. A német pilóta először megállt az egyes kanyarban, s bár tovább tudott menni, visszatért a bokszutcába, és feladta a versenyt.

Két körrel később változás történt az élen, Evans megelőzte Birdöt, aki azonban roppant közel tudott maradni az új-zélandihoz. Bird aztán az utolsó előtti kanyarban megelőzte Evanst, így az igen szoros időmérő után a verseny is nagyon szoros befutót hozott.

Bird és Evans mellé Oliver Rowland – aki szintén az utolsó körös előzésének köszönhetően fért be a top háromba – állhatott fel a dobogóra, pontot szerzett még Wehrlein, Dennis, Da Costa, Vergne, Vandoorne, Maximilian Günther és Sébastien Buemi.

Folytatás két hét múlva Japánban!

FORMULA–E
BRAZÍLIA, VERSENY
1. Sam Bird (brit, McLaren)
2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
3. Oliver Rowland (brit, Nissan)
4. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
5. Jake Dennis (brit, Andretti)

A világbajnokság állása 4 futam után: 1. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar) 57 pont, 2. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 53, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 39, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 39, 5. Jake Dennis (brit, Andretti) 38, 6. Sam Bird (brit, McLaren) 37, 7. Oliver Rowland (brit, Nissan) 33

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik