MotoGP: már nagyon kijárt neki – 2653 nap után nyert ismét

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.10.30. 10:44
null
Dovizioso 2009 után nyert ismét MotoGP-futamot (Fotó: Twitter)
Andrea Dovizioso nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíját a királykategóriában. Az olasz versenyző 2653 nap után ünnepelhetett újra futamgyőzelmet a MotoGP-ben, ahol ezzel a kilencedik nyertest avatták a szezonban. Valentino Rossi második helyével az összetettben is bebiztosította az ezüstérmét.

Ha valaki megérdemelte, hogy feliratkozzon az idei MotoGP-győztesek listájára, az Andrea Dovizioso. Nem csak azért, mert rengeteg munkája van abban, hogy a Ducati ismét ütőképes motor lett. Nem is csak azért, mert idén többször is közel állt a sikerhez, de vagy technikai hiba miatt kiesett, vagy felöklelte a csapattársa, esetleg az utolsó pillanatban kiénekelték a sajtot a szájából. Hanem azért, mert egy nagyon tapasztalt és nagyon közkedvelt pilótáról van szó, akit sokan lebecsülnek, nem tartanak elég agresszívnek, és akinek olaszként a sportág valaha volt legnagyobb sztárjának, Valentino Rossi árnyékában kell léteznie.

A Moto2 pódiumünnepsége alatt ismét leszakadt az ég, ezért kétszer is halasztották rajtot, másodjára akkor, amikor már a rajtrácson álltak a pilóták, így mehetett mindenki vissza a boxokba. Végül 20 perc csúszással és egy körrel rövidebben, de elrajtolt a maláj futam.

Az elejét Jorge Lorenzo kapta el a legjobban, de nem tartott sokáig a ritmusa, az első kör végén már csak ötödik volt, miközben Rossi vezetett.

Az olasz yamahás honfitársával, Andrea Iannonéval vívott 12 körös csatát, amíg Iannonét meg nem előzte a csapattársa, majd a 13.-ik körben bukott és feladta a futamot. Egy körrel korábban a negyedik és ötödik helyen haladó Cal Crutchlow és Marc Márquez is elesett, azaz egyértelműen ez volt a verseny fordulópontja, amikor a száradó pályán az első gumik melegedni, fogyni kezdtek.

A vezető kvintettből hirtelen duó lett és Rossi is hibázott (az első gumi jobb oldalával voltak gondjai) a 15. kör első féktávjánál, amit Dovizioso azonnal kihasznált, sőt két szektor alatt egy másodperces előnyre tett szert, a kör végén pedig 2.3 másodperccel gyorsabb időt zárt.

Ezután Dovi már csak elveszíteni tudta volna a futamot, de szerencsére nem tette. Az utolsó körben mintha tojásokon lépkedett volna, szinte lassított felvételként haladt, vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy a fejét használva, nagyon okos motorozással behozta az élen a Ducatit.

A harmadik hely Lorenzo ölébe pottyant, miközben Rossi bebiztosította bajnoki ezüstérmét. Hatalmas gratuláció jár az Avintia Ducati csapatnak is, akik idén másodjára zártak futamot a negyedik-ötödik helyen, ezúttal Héctor Barbera, Loris Baz sorrendben.

2653 nap. Ennyi telt el Andrea Dovizioso első és eddigi egyetlen MotoGP-győzelme óta a 2009-es Brit Nagydíjon.

Ennyire nem vészes ugyan a helyzet a Yamahánál, azonban megjegyzendő, hogy utoljára tíz futammal ezelőtt, Catalunyában tudtak győzni Valentino Rossinak köszönhetően. A hangvillásoknak ilyen hosszú nyeretlenségi sorozata – Márquez 2014-es győzelmi sorozatát leszámítva – 2003-ban volt, mielőtt Rossi csatlakozott volna a márkához.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
MALAJZIAI NAGYDÍJ

1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati)
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +3.115
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +11.924
A vb-pontverseny állása: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 278 pont (már világbajnok), 2. Valentino Rossi 236, 3. Jorge Lorenzo 208

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik