MotoGP: „Jókor kockáztattam” – vallja a brit rajtelső

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.09.04. 12:23
null
Cal Crutchlow számára kiválóan sikerült az időmérő hazai közönség előtt (Fotók: LCR Honda Team)
Enzo Ferrari úgy tartotta, ha egy pilóta apa lesz, minden gyermek születése után egy másodpercet lassul. Erre számos versenyző rácáfolt már, most például a MotoGP világában Cal Crutchlow.

A brit két héttel kislánya érkezése előtt dobogóra állt a Sachsenringen, a Willow (ez lett a kislány neve) születését követő második futamot pedig megnyerte Brnóban, megszerezve ezzel karrierje első MotoGP-győzelmét.

Tegnap pedig a leggyorsabb kört futotta az esős időmérőn, így ma délután pole pozícióból indulhat hazai versenyén, Silverstone-ban.

„Őszintén szólva nem is nagyon nyomtam meg ezt a kört, az első szektorban hibáztam is. Igazából a következőt készítettem elő, az lett volna a gyors kör. Nagyon belehúztam, de az első kanyarban majdnem elestem, szóval azonnal vissza is vettem.”

„Láttam, hogy akkor a többiek jóval lassabb köröket mentek, ezért úgy döntöttem, hogy kint maradok körözni, hogy ha kell, akkor tudjak még egy gyors kört menni. Aztán láttam, ahogy Jack (Jack Miller – a szerk.) elesik előttem, a sérülése miatt eléggé aggódtam is érte. Aztán láttam a kivetítőn, hogy Marc (Marc Márquez) elesik, és tudtam, hogy nagyon veszélyes lenne tovább erőltetni a gyors kört, mert egyre jobban esett az eső. Jókor kockáztattam, ez az igazság” – nyilatkozta Crutchlow később.

A második helyet Valentino Rossi szerezte meg, akinek száraz futam esetén (a reggeli bemelegítő edzésen hol esett az eső, hol nem) nagy segítség lehet az első soros indulás.

„Amikor láttam, hogy Cal 2:19.2-t ment, eléggé kétségbe estem, mert akkor én 2:22.2-es köridőt mentem. Aztán láttam, hogy ezzel is ötödik vagyok, azaz nagyon nagyot mehetett. Utána csak arra koncentráltam, hogy az első sorból rajtoljak. Száraz pályán nem nagyon álltak össze a dolgok, azaz az első sor adhat egy kis előnyt. Szárazon gondjaink vannak a gumikkal. Elöl a puhább keverékkel jól tudok menni, de nem fog kitartani a versenyen, a keményebbel viszont nagyon rosszul viselkedik a motor, és hátul is hasonló a helyzet.”

Rossi is gratulált Crutchlow-nak
Rossi is gratulált Crutchlow-nak

Harmadikként Maverick Vinales rajtolhat, aki az utolsó pillanatokban ütötte ki az első sorból Marc Márquezt, aki két perccel az edzés vége előtt embereset bukott az egyes kanyarban. Az esés szinte tökéletes mása volt a tavalyi futamon elszenvedett bukfencének. Az összetettet vezető hondás az utolsó perceket a gumifalnak támaszkodva izgulta végig.

Volt is mit, hiszen a leintés előtti utolsó pillanatokban Eugene Laverty még belekezdett egy gyors körbe, és a második szektornál már 47 ezred másodperc előnye volt Crutchlow-hoz képest, de ő is bukott, így nem tudta befejezni a kört. Hatodik helye így is figyelemre méltó.

Jorge Lorenzo továbbra sem találja a ritmust vízen, csupán a kilencedik rajthelyet szerezte meg. Pontosabban akkor jelentkeznek a problémák, amikor intenzívebb az esőzés. „Amíg nem volt nagy víz a pályán, második időm volt, de utána gondjaim vannak a hátsó gumival, nagyon idegessé válik a motor és szinte irányíthatatlanná."

Lorenzo még szárazon sem találta meg az optimális beállítást. „Ha most és a következő versenyen még több pontot veszítünk Márquezszal szemben, akkor nem nagyon marad reális esély az újabb bajnoki címre” – zárta nyilatkozatát a yamahás tegnap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik