A megfelelő hidratáció nélkülözhetetlen az ideális sportteljesítményhez

Vágólapra másolva!
2023.08.24. 18:21
A múlt szombat óta zajló atlétikai világbajnokság sokak kedvét meghozhatta a futáshoz és a sportoláshoz, de fontos, hogy mozgás közben ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratációról.

Szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, amire hobbisportolás közben is figyelnünk kell, versenysportolóknál pedig jelentősen befolyásolhatja a teljesítményt. A Budapesten zajló atlétikai világbajnokság hidratációs partnere, a Szentkirályi szakértőt kért fel, hogy magyarázza el a sportteljesítmény és a megfelelő hidratáció közötti kapcsolatot.

Kőrösi Éva, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége sportdietetikus munkacsoportjának vezetője szerint a kimagasló sportteljesítmény eléréséhez nem elég megtalálni a nekünk megfelelő mozgásformát, arra is érdemes odafigyelni, mennyit és mikor iszunk.

„Sportoláskor a verejtékezés az 1.8 kg/órát is meghaladhatja, amely során vizet, elektrolitokat és ásványi anyagokat veszítünk, az optimális teljesítmény eléréséhez azonban elengedhetetlen az elektrolit- és a folyadékháztartás egyensúlya. Ha ez az egyensúly felborul, fáradtságot, szédülést, fejfájást, rosszullétet tapasztalhatunk, de a kiszáradás és a fizikai aktivitás együttes hatására ritkán hőbetegség is kialakulhat, ami izomgyengeséggel, izomgörccsel, ájulással is járhat” – mondta Kőrösi Éva.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást és az ezzel járó teljesítménycsökkenést, a napi átlagos minimum folyadékbevitel mellett a testmozgást megelőző egy-két órában ajánlott további 4-6 deciliter víz fogyasztása is. Ha az aktivitás időtartama eléri az egy óra környékét, közben is ajánlott inni 15-20 percenként 1.5-3 deciliter folyadékot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik