1. Kiváló tápanyagforrás
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, A-, B- és C-vitamint, emellett folsavat, káliumot. Kalóriatartalma viszont alacsony, egy csésze ananász körülbelül 80 kalóriát tartalmaz, ellenben – figyelem! – magas a gyümölcscukor-tartalma.
2. Segíti az emésztést
Az ananász a bromelain nevű enzimet is tartalmazza, amely segít az ételek lebontásában. Ez az enzim azonban csak a friss ananászban található meg, hőkezelés során elbomlik.
3. Vízhajtó hatású
Az ananász szerves savjai erősen vízhajtó hatásúak, ezáltal segítenek megszabadulni a sejtek között felgyülemlett nyirokfolyadéktól.
4. Erősíti a csontokat
Egy csésze nyers ananász tartalmaz 1.55 milligramm mangánt is, ami erősíti a csontokat. A szakemberek szerint egy felnőtt férfi napi mangánszükséglete 2.2 milligramm, míg a nőké 1.9 milligramm.
5. Gyulladáscsökkentő
A bromelain nevű enzim nemcsak az emésztést segíti elő, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van. Főleg az ízületi és izomgyulladásokra hat kedvezően.
6. Segíti a vérkeringést
Az ananásznak magas a réz- és a vastartalma, valamint sok kálium is van benne, ezek mind jótékonyan hatnak a vérképződésre és a szívműködésre. A kálium csökkenti a vérnyomást, a vas a vörösvérsejtek képződését, a réz pedig a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét javítja.
7. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Az ananászban nagy mennyiségű antioxidáns van, amely elpusztítja a szabad gyököket, ezáltal lassítja a sejtkárosodást, s megakadályozza a rák kialakulását.