Rossz hír a magyar ultrafutóknak: elmarad az egyik legdurvább verseny

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2023.05.17. 16:45
Magyarázatot nem adtak a görög szervezők, csak közölték, 2024 őszén várják legközelebb a futókat.

Csupán egy rövidke közlemény került fel a Facebookra, amely szerint úgy döntöttek a szervezők, hogy az eddigi hét verseny után 2023-ban nem rendezik meg az Authentic Phidippides Runt, legközelebb 2024-ben várják majd a futókat.

A legenda szerint a perzsa támadás előtt az athéniak Spártába küldték Pheidippidészt, hogy segítséget kérjen, ennek a futásnak állít emléket a legnépszerűbb ultrafutóverseny, a Spartathlon. A gyors lábú athéni persze a – nem kedvező – válasszal azonnal vissza is indult, így összesen mintegy 490 kilométert futott, hasonlóan a Phidippides Run indulóihoz.

A Spartathlont aligha kell bemutatni, mennyire népszerű a magyarok között, de a kétszer olyan hosszú „testvérre” is rendre sokan jelentkeztek.

Tavaly a lengyel Lukasz Sagan győzött Toldi Péter előtt, de Bogár János is célba ért kis túlórázással, azaz a rossz útfestéssel járó eltévedés miatti plusz tíz kilométerrel a lábában. Blaskó Mihály és Ferenczi István egy évvel ezelőtt nem fejezte be a versenyt, de korábban már sikerült nekik. A 2021-es viadal is magyar második helyet, azaz helyeket hozott, akkor Toldi Péter Maráz Zsuzsával együtt ért célba Sagan mögött.

Maráz Zsuzsa és Toldi Péter kéz a kézben értek célba 2021-ben

„Életem eddigi legkeményebb küzdelme volt, fizikailag és mentálisan is jelentős próbatételnek bizonyult” – mondta tavalyi cikkünkben Toldi, mennyire durva ez az Athén–Spárta–Athén verseny. Hozzátette, egyszer majd visszatér, de a 2023-as kihívást kihagyja, mert ez már nagyon a teljesítőképesség határa.

Akkor még ő sem tudhatta, hogy ebben az évben esélye sem lenne indulni, a Phidippides Run kényszerszünetre vonult – remélhetőleg csak egyetlen esztendőre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik