Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Vágólapra másolva!
2022.08.30. 10:10
Túrázás kínok és megerőltetés nélkül? Természetesen lehetséges! Ausztria napsütötte délvidékén a slow trail – ahogy a neve mutatja – olyan túrát jelent, amelynek útvonalai különösebb stressz, fáradtság és erőfeszítés nélkül teljesíthetők.

A rendkívül változatos, egységes jelzéssel ellátott karintiai slow trail útvonalak közös vonása, hogy egyik sem hosszabb tíz kilométernél, és a szintkülönbség sem haladja meg a 300 métert. Ennek betudható, hogy ezek a túrák legfeljebb három óra alatt teljesíthetők, így jut még idő kikapcsolódásra vagy felfrissülésre, esetleg egy ínycsiklandó étel elfogyasztására.

A túrázás mellett változatos programokkal csábít a környék: megmártózhatunk a kristálytiszta tavak vizében, mezítláb lépkedhetünk a tömött mohapárnákon, vagy padon ülve élvezhetjük a napsütést. Minden slow trailnek megvan a saját jellegzetessége, története: néha misztikus, olykor izgalmas épületek, máskor meg lenyűgöző kilátás várja az odalátogatókat.

Lassú testmozgás „csúcssebesség” helyett – ez jellemzi tehát a slow trailt. Ráadásul a rövid útvonalak mindegyike egy nevezetes karintiai tó mellett halad el. Az utak mentén kényelmes padok, pihenőhelyek és függőágyak csábítják a túrázókat.

Íme az öt slow trail útvonal az Alpok déli oldalán!


KLOPEINI-TÓ


Slow trail Kitzelberg. Dél-Karintia egyik legszebb kilátójához vezet a 3.5 kilométeres útvonal. A Kitzelberg lábánál frissítő fürdőzésre csábítanak a Kleinsee és a Turnersee tavak, valamint a Klopeini-tó. Ez utóbbi Európa legmelegebb fürdőtava, a víz hőmérséklete nyáron és kora ősszel rendszeresen 28 Celsius-fok fölé emelkedik. Érdemes a túrához korán kelni, mert útközben csodálatos napfelkeltében lehet részünk.

Fotó: Gert Perauer


MILLSTATTI-TÓ


Slow trail Mirnock. A tó keleti partján virágos réteken túrázhatunk, és gyönyörködhetünk a természet szépségében. A csaknem 2.6 kilométer hosszú útvonal csendes ösvényeken és mesés mocsári tájakon át vezet. A hely titokzatosságát fokozza a Mirnock legendája, amely egy óriásnak a halász lánya iránt érzett beteljesületlen szerelméről szól. Nem csupán a monda lélegzetelállító, hanem a kilátás is, amely útközben a Millstatti-tóra nyílik.

Fotó: Gert Perauer


OSSIACHI-TÓ


Slow trail Bleistatti-láp. Karintia szívében két táv megtételére is vállalkozhatunk, az élmény mindkét esetben garantálható. A túra kivételes kulturális és természeti élménnyel csábít, az útvonal mocsári tájakon, érintetlen part menti szakaszokon vezet, miközben kilátás nyílik az Ossiacher Tauern és a Gerlitzen Alpe erdős hegyvonulatára. A túrát az út mentén tanyák, kis tavacskák, kilátótornyok és apró hidak színesítik, a program része hajókirándulás is lehet.

Fotó: Gert Perauer


WEISSENSEE


Slow trail Weissensee. A csaknem 11.6 kilométer hosszú Weissensee tó fjordszerű tájáról és ihatóan tiszta, türkizkék színű vizéről híres. A tóparti útvonalon eldugott öblök és kellemes pihenőhelyek találhatók, a háttérben húzódnak a Gailtali-Alpok vonulatai, miközben kilátás nyílik a Lienzi Dolomitokra. Neusachtól indulva keleti és nyugati irányba is mehetünk, a túra része lehet a környezetbarát MS Alpenperle elnevezésű hajóval tett kirándulás is.

Fotó: Edward Groeger


WÖRTHI-TÓ


Slow trail Römerschlucht. A kezdeti enyhe emelkedő ne vegye el a kedvünket a kalandtól. Megéri felkaptatni, fent ugyanis csodálatos kilátás nyílik a Wörthi-tó türkizzöld öblére és a távolban magasodó Júliai-Alpokra. A 6.7 kilométeres útvonal némileg távolabb visz a tó lüktető életétől: a misztikus, árnyas ösvény a Römerschlucht elnevezésű hegyszorostól indul, ahol a patak mohával borított köveket kerülgetve csörgedezik le a völgybe.

Fotó: Gert Perauer


Bővebb információ a slow trail-útvonalakról: www.karintia.com

(x)


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik