Popeye, a népszerű képregény- és rajzfilmhős kedvenc ételéből, a spenótból nyerte az erejét. A spenót valóban egy szuperzöldség, amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, sok fontos ásványi anyagot, fehérjét és vasat is a szervezetünkbe juttathatunk a fogyasztásával.
Egy csésze nyers spenót tartalmaz:
7 kalóriát
0,86 g fehérjét
30 mg kálciumot
0,81 g vasat
24 mg magnéziumot
167 mg káliumot
58 mikrogramm folsavat.
A spenót ezeken kívül tartalmaz még C- és K-vitamint, illetve rostban gazdag.
Hatásai az egészségre
Segíti az emésztést
A spenót magas rost- és víztartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre. Tisztító hatású, serkenti a máj-, az epe- és a bélműködést.
Csökkenti a magas vérnyomást
A spenótot kifejezetten ajánlják a magas vérnyomásban szenvedőknek, ugyanis káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, folsavtartalmának köszönhetően pedig védi a szívet.
Erősíti a csontokat
A megfelelő K-vitamin-bevitel nagyon fontos. A tartós K-vitamin-hiány egyik tünete a csontritkulás, a gyakori csonttörések. Csontozatunk erőssége érdekében érdemes minél több spenótot fogyasztani.
Cukorbetegségre is ajánlott
A spenót tartalmazza az Alfa-liponsav nevű antioxidánst, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a cukorszintet, valamint a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Az Alfa-liponsav nagyon erős antioxidáns, számtalan jótékony hatása van még. Csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást, késlelteti az időskori látás- és hallásromlást.
Hogyan használjuk fel a spenótot?
A spenótot fogyaszthatjuk nyersen, salátába keverve, turmixban vagy smoothie-ban. Remek kiegészítője egy tésztaételnek, rizottónak is, valamint párolva húsok mellé köretnek.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!