Kipchoge jött, látott és győzött Tokióban

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.06. 13:46
Parádéztak a világcsúcstartók a vasárnap hajnalban rendezett tokiói maratonin, hiszen a férfiaknál Eliud Kipchoge, a nőknél Brigid Kosgei győzött nagyszerű időeredménnyel.
Ismét versenyt nyert a japán fővárosban a kenyai hosszútávfutó

Nézzük részletesebben: a világbajnoki harmadik kenyai Amos Kipruto nagyjából 36 km-ig Kipchogével tartott, és második helyre ért be egyéni csúcsot jelentő 2:03:13-mal, míg a harmadik helyen az etióp Tamirat Tola (2:04:14) végzett. A verseny erős tempóval indult, Kipchoge 5 km-nél rögzített ideje (14:17) 2:00:13-as célba érkezést vetített előre, ám ezt a sebességet a lejtős pálya is segítette. A kétszeres olimpiai bajnok végig az élmezőnyben haladt, majd 36 km-nél lerázta magáról legkitartóbb üldözőit is, és fél percnél is többel nyert.

„Nagyon boldog vagyok. Örülök, hogy visszatérhettem a Szapporóban szerzett olimpiai bajnoki címem után, igazán feldobott a tömeg. Mondtam, hogy erős időt akarok futni, és sikerült, versenycsúcsot értem el” – idézte a 37 éves Kipchoge győzelmi gondolatait a nemzetközi szövetség honlapja.

A nőknél szintén egyéni csúcsot ért el a másodikként záró etióp Ashete Bekere (2:17:58), ahogyan honfitársa, a harmadik Gotytom Gebreslase (2:18:18) is. A 28 esztendős Kosgei Kipchogéhez hasonlóan a verseny vége felé, a 37. km-nél szakította le magáról üldözőit, és aratott fölényes győzelmet. Az egyéni csúcsok is mutatják, hogy erős mezőny jött össze Tokióban, amit ugyancsak igazol, hogy a férfiaknál ötven futó, köztük 43 japán induló 2:15-ön belül ért célba, míg a nőknél az első öt 2:20-nál jobb időt teljesített. Ami Kipchogét illeti, fontos lépést tett egyik célja felé, hiszen korábban arról beszélt, hogy szeretné megnyerni az Abbott World Marathon Majors-sorozatba tartozó hat nagy versenyt. A korábbi négy londoni, három berlini és egy chicagói sikere után egy negyedik eseményt, a tokiói maratonit pipálhatta ki a sorban, így aztán már csak Bostont és New Yorkot kell meghódítania.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik