Vadkempingezés télen: hóban, erdőben aludni jó!

Vágólapra másolva!
2021.12.17. 08:48
A vadkempingezés inkább a nyári túrák műfaja, de egyre többen éjszakáznak a szabadban a zimankós estéken is – írásunkban az ehhez szükséges praktikákat olvashatják.

Vágjunk is bele: milyen felkészülés szükségeltetik a téli vadkempingezéshez? Nos, egy-egy tájegységen belül is sok eltérés lehet télen a hőmérsékletben, időjárásban, így minél pontosabb és aktuálisabb információkat kell gyűjteni a kiválasztott területről. Nemcsak a várható minimum hőmérsékletet kell ismerni, de a hóhelyzetet, terepviszonyokat is, sőt azt is, hogy mekkora szélre lehet számítani.

Mindenképp szóljunk családtagjainknak, barátainknak, hogy hova megyünk, adjunk nekik pontos útvonalat, ha lehet.

A legközelebbi településeket is ismerni kell, hogy baj esetén tudjuk, merre kell menni. A felszerelés összeállítása legalább olyan fontos, mint a helyszín kiválasztása, és az úttal kapcsolatos előkészület. A legfontosabb természetesen a hideg elleni védelem, azaz a menedék és az alváskörülmények. Akár sátorban, akár függőágyban vagy bivakolva töltjük az estét, védenünk kell magunkat az időjárás viszontagságaitól is, nem csak a kihűléstől.
Első körben a menedék típusát kell eldöntenünk, a legnépszerűbb még mindig a sátor, de egyre többen alszanak függőágyban vagy kilátókban, fa menedékekben – fontos, hogy barlangokban tilos táborozni!

A talaj felől mindig hidegebb jön, mint a felülről, így az alsó rétegek szigetelése a legfontosabb tényező. A matracok szigetelőképességét R-értékben szokták megadni, bár nincs rá egységes mérőrendszer, de nulla fok alatt 2,5 R-értékű matracot ajánlatos használni. Érdemes két réteggel készülni, például egy hőtükrös polifoamot alulra, rá pedig egy felfújható matracot helyezni. Ezzel nem csak a hőtartást javítható, de sokkal kényelmesebb is lesz az alvóalkalmatosság.

Évszaktól függetlenül az alábbi holmikat érdemes magunkkal vinni a vadkamepingezéshez: életmentő fólia, tűzgyújtó eszközök, elsősegélykészlet, kés, bicska, fejlámpa, zseblámpa, esőkabát, sebfertőtlenítő, sótabletta, lebomló multiszappan.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik