A hideg idő és az influenzaszezon beköszöntével célszerű az étrendünket is úgy alakítani, hogy a szervezetünk fel legyen készülve erre az időszakra. Zsigovits Angelika segítségével megtudtuk, mire érdemes figyelni, lássuk is mit tanácsol egy okleveles táplálkozástudományi szakember.
„Sokan szeretnék megelőzni a betegségeket, amihez szorosan kapcsolódik a megfelelő táplálkozás – mondta érdeklődésünkre Zsigovits Angelika. – Ez az egésznek a kulcsa. Hasonlóan a sportolókhoz vagy azokhoz, akik fogyni szeretnének, nem elég, hogy egy-egy versenyt vagy fontos eseményt megelőzően néhány napig megfelelően étkezünk – az általános étkezési szokásaink, életmódunk, rutinunk juttat el bennünket a célunkhoz, és véd meg a vírusoktól.”
A szakértő szerint kezdjük az alapokkal, majd figyelhetünk az extrákra.
„A zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén nagyon fontos a szezonalitás, amit azért hangsúlyozok, mert ha a boltok polcain ez nem is látszik, akkor is érdemes eszerint választani – egyrészt ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb mikrotápanyag, másrészt fenntarthatóbb a gazdaságnak. Ám nemcsak ezek a vitamindús élelmiszerek védik az immunrendszerünket, hanem az étkezési szokásaink is nagyban befolyásolják. Fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű gabonafélét együnk, ugyanakkor a megfelelő folyadékbevitelre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Sokszor speciális dolgokra gondol az ember, ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, de először az alapokra kell figyelni, aztán jöhetnek az extrák.
Növényi és állati eredetű fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasszunk vegyesen, aztán ebben az időszakban szuper opciók a fermentált zöldségek, savanyúságok. Igaz, hogy sokan szkeptikusak, de a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is jól megőrzik tápanyagtartalmukat, ezek is hasznosak a szervezetnek.
Zsigovits Angelika szerint a magvak és a halfélék fogyasztására is figyelni kell.
„Segíthetnek még a probiotikumokat tartalmazó tejtermékek. Egyre több kutatás foglalkozik ugyanis a bélrendszerünk védelmi szerepével a különböző betegségekkel szemben, elég nagy szerepe van az immunvédekezésben is. Fontosak a különféle magvak, mint például a lenmag, a tökmag vagy a kesudió. A halféléket se felejtsük el, mert a betegségek megelőzésében sokat segítenek. Meg kell említeni még a rengeteg fajta levest és főzeléket, amelyeket imád a magyar gasztronómia. A hideg hónapokban különösen jólesik, segíti a folyadékpótlást, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást is, és valljuk be, sokkal könnyebb így bevinni a folyadékot a hidegben, mint csak ásványvízzel.”
Mi van akkor, ha nem szeretünk egyes zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek most szezonálisak, vagy egyszerűen nem kívánjuk őket?
„Ilyenkor próbáljuk meg a különféle leveseket, főzelékeket, turmixokat, zöldségkrémeket, vagy ha így sem nyerő, forduljunk a táplálékkiegészítők felé.”
A szakember szerint az őszi-téli időszakban kiemelten figyeljünk a C- és D-vitamin bevitelére.
„Nemcsak a megfelelő energiabevitel és a megfelelő tápanyagarány fontos, hanem a vitaminok és az ásványi anyagok is, ezek segítik az immunrendszer megfelelő működését.
A napos órák csökkenésével növeljük a D-vitamin-bevitelt. Ez bizonyítottan csökkenti a betegségek kialakulását, ráadásul jó vérnyomás-szabályozó képessége van.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!