Skócia félelmetes sziklás hegygerince

Nagy ZsoltNagy Zsolt
2021.10.03. 15:26
Az Aonach Eagach bejárása egyike a világ legveszélyesebb túráinak. Az összesen tíz kilométer hosszú hegygerincen a fő nehézséget a kedvezőtlen terepviszonyok és az időjárás jelentik.

Nem kell feltétlenül Európán kívülre, például a kínai Huasan hegyig utaznunk, hogy veszélyes, mégis nagyon látványos túraútvonalat járjunk be. Skóciában is találhatunk méltó kihívást, ilyen az Aonach Eagach.

A világhírű sziklás hegygerinc bejárásához a Skót-felföldre kell utaznunk, és útba ejthetjük a Devil's Staircase nevű látványosságot, azaz az Ördök lépcsőfokát, amely egy katonák által kialakított, kilenc kilométeres útvonal. Ennek nyugati végétől indul az Aonach Eagach, amely megszakításokkal

tíz kilométeren át halad a sziklás hegygerincen, a leghosszabb összefüggő rész pedig két kilométeres.

„A hegygerinc olyan keskeny, hogy ha egyszer elindultunk rajta, szinte lehetetlen letérni az útról. A legtöbb rész nagyon »kitett«, a déli oldalán tényleg nincsen lehetőség a menekülésre, végig kell rajta menni” – írja Noel Williams hegymászó a Scrambles in Lochaber című könyvében.

A figyelmeztetést szerencsére a legtöbben komolyan veszik, és csak tapasztalt kalandorok vállalkoznak a hegygerinc végigjárására. Annál is inkább, mert halálos balesetre is volt már példa a környéken, 2017-ben az 54 éves Stuart Thompson csúszott meg, és zuhant húsz–harminc métert, mielőtt életét vesztette volna.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik