Túra a Guttenberg-házhoz

Nedjalkov BeaNedjalkov Bea
Vágólapra másolva!
2021.07.26. 15:11
Ausztriában a Silberkarklamm a Dachstein-Schladming régió egyik legjobban kiépített szurdoka, de tapasztalatlan túrázók alaposan megszenvedhetnek a sziklás, egy nyomsávos hegyi úton.

„Elviszlek egy aranyos kis kirándulásra” – kezdte a férjem ausztriai nyaralásunk hétfő reggelén. Mecseki lányként a kirándulás szóról nekem a klasszikus erdei, fás ösvények jutnak eszembe, ami pedig aranyos, az – mondjuk – maximum két-három óra. A Guttenberg-házhoz vezető út pedig minden, csak nem aranyos.

Kezdjük azzal, hogy eleve két, önmagában is nagy kihívást jelentő útvonalat kötöttünk össze Ramsau am Dachsteinből indulva. A túra első része a lenyűgöző és tényleg páratlan szépségű Silberkarklamm zegzugos útjain, fahidakon át vezetett, csaknem négy kilométeren keresztül a Silberkarklamm hüttéig. Itt lehetőségünk lett volna visszafordulni, de annyira magával ragadott a táj és a hangulat, hogy mindenképp tovább szerettem volna haladni.

A kirándulás aztán – nekem – itt véget ért.

Elkezdődött a jajgatás, négykézláb bukdácsolás, a harc önmagam legyőzéséért. Az aranyos fás, erdei ösvényeket felváltották a méretes sziklák és a zúzalékos, egy nyomsávos magashegyi utak, amelyek már a komfortzónámon bőven túlmutatnak.

Nekem nem jelentett katarzist a 2147 méteren lévő Guttenberg-ház elérése, mert végig azon izgultam, hogy ahova feljutottam, onnan bizony le is kell valahogy másznom, ami a felfelé vezető útnál is félelmetesebb.

A lefelé vezető út igazolta előzetes félelmeimet, és nem szégyen bevallani, hogy olykor bizony négykézláb, remegő lábakkal haladtam, miközben próbáltam semennyire se tudomást venni a magasságról. Azért, szerencsémre, így gyorsabban és könnyebben fogytak a kilométerek, és viszonylag hamar a lábaimnak és az érzéseimnek kedves magasságban találtam magam: lankás, erdei ösvényeken, amelyek az én felfogásom szerint már maximálisan kimerítik a kirándulás fogalmát.

 

 

Összességében kinek ajánlom? Feltétlenül gyakorlott túrázónak, akinek van némi magashegyi tapasztalata is. Legyen hozzászokva a minimum négy-öt órás aktív sportoláshoz, és nem árt, ha nincs tériszonya. A túra nehézsége nekem ötös skálán, mondjuk, erős hármas.

Ajánlott felszerelés: esőkabát, legalább egy liter folyadék, kesztyű (nyáron is), terepfutócipő vagy túrabakancs, bot, illetve csoki vagy valamilyen pluszenergia, készpénz, amivel a Guttenberg-házban lehet venni frissítőt, ugyanis ott meleg tea, kávé, leves, üdítő, friss péksütemény mind kapható.

 

Guttenberghaus

Több mint száz éve, 1912-ben kezdték építeni, a megnyitóünnepséget az első világháború kezdete előtt két nappal, 1914. július 26-án tartották meg. Éppen száz évvel később, 2014-ben teljes felújításon esett át, ekkor korszerűsítették a villamosenergia- és a szennyvízhálózatot is. A ramsaui Perhab család üzemelteti két generáció óta saját vállalkozásként, gyerekeknek rendszeresen szerveznek nyaranta már 6-7 éves kortól természetismertető táborokat. A ház 41 férőhelyes, ha szállásigénnyel érkezünk, célszerű előre foglalni.


 

Fotók: Nedjalkov Bea

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik