Fogyás lemondások nélkül, futással

PALÁNKI ISTVÁNPALÁNKI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.12.22. 19:03
Ez volt 2020! Az ünnepek alatt válogatást közlünk legolvasottabb cikkeinkből: kollégánk kövér volt, aki nem utasította vissza a jó falatokat, de eljött a pillanat, amikor majdnem halálra ijedt.

Nem vagyok még harmincéves, de a mérlegre rá sem merek állni. Egészségügyi problémáról nemigen tudok, de valami mégsem jó, mégsem az igazi. Inkább előveszem a mérleget, de nem, úgysem mernék ránézni. Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak bennem 2019 decemberében.

Nem mozogtam igazán, nem sportoltam, elvoltam a kis világomban; vőfélykedtem, írogattam, tanítgattam, konferálgattam, na meg ettem minden rendezvényen, amit a szemem s szám megkívánt.

Majd eljött 2020 januárja, annak is az első napja. Édesanyámnál – aki igencsak jól főz – nem kívántam az újévi ebédet, csak csipegettem, pedig volt kolbász és persze a kihagyhatatlan lencsefőzelék, de csak egy falat ment le a torkomon. Egyszer csak elkezdett szorítani a gyomorszájam, légszomjam lett – nagyon megijedtem. Sohasem voltam az az orvoshoz szaladgáló típus, de most megtettem a szükséges lépéseket, és doktor barátom a következőt mondta: „Pisti, ha nem hagysz fel ezzel az életvitellel, baj lesz!”

Felhagytam, s ezzel meghoztam életem egyik legjobb döntését. Tíz nap alatt felépültem a betegségből, majd jött az új, ez a bizonyos merőben más élet. Nem akartam ilyesmit, de következett a sokak által évről évre elsütött mondat: új év, új én!

Száztíz kilónál valamivel nehezebb voltam 2019 decemberében, s ha nem is mertem ránézni a mérlegre, volt, aki igen – tőle tudom. Mára alig várom, hogy mérjem magam szombatonként. Legutóbb 85 kilogramm volt az eredmény. Öt hónap kellett ehhez, de nem szenvedtem, nem kínlódtam, élveztem minden percét ennek az időszaknak. Rájöttem, tényleg nincs lehetetlen.

Arra is rávezetett az élet, hogy lehet jókat enni – igen, a mai napig is eszem zsírosat, szénhidrátot, cukros dolgokat ­–, de mértékkel.

Nem a végletes lemondás a kulcsa a fogyásnak, hanem az akaraterő és a mértékletesség, valamint a rendszeres sport!

Ha én meg tudtam csinálni, mindenki más is képes lehet rá, csak kezdje el, és sohase adja fel!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik