Spórolós sportolás az osztrákoknál

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2020.05.05. 16:20
Ausztriában a háztartások 43 százalékának kell bevételkieséssel számolnia a koronavírus-járvány miatt, s egy felmérés szerint a lakosok a szabadidősporton kezdenék a takarékoskodást.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta nyugati szomszédunk, Ausztria életét is, ráadásul a korlátozó intézkedések sok család költségvetését érzékenyen érintették. Hogy mi köze ennek a sportoláshoz? A bécsi székhelyű Kronen Zeitung összeállításában erre a kérdésre (is) kereste a választ, amikor egy felmérés eredményét ismertette.

Az országban, ahol mindig pezseg a szabadidősport-élet, ahol fiatal és idős egyaránt híve a testmozgásnak, a lakosok nem csupán a négy fal közé kényszerültek, hanem kiadásaikat is újra kellett gondolniuk.

A szociológus kutatók 2018-ban 1200 felnőttet kérdeztek meg, és a résztvevők 91 százaléka boldognak jellemezte magát, illetve 85 százalékuk úgy tartotta, jó egészségnek örvend. Napjainkban alighanem más eredményt kapnánk, betudhatóan annak is, hogy az anyagi lehetőségek egy csapásra megváltoztak.

 

Az utcai eszközök használatáért nem kell fizetni. Fotók: shutterstock

 

Kiderült, a koronavírus-járvány miatt az osztrák háztartások 43 százalékának kell bevételkieséssel számolnia. Az érintettek háromnegyede kényszerül arra, hogy szorosabbra húzza a nadrágszíjat, egyhatod részének pedig gondot okoz a rezsi és a számlák kifizetése.

A felmérést a durchblicker.at internetes oldal megbízásából készítették, és 1200 megkérdezett vett benne részt. Az elsősorban biztosítási ajánlatok összehasonlításával foglalkozó portál azt kutatta, miről mondanak le az osztrákok, ha pénzügyi nehézségeik támadnak.

Aligha meglepő, ha a nagy többség elsősorban az utazáson vagy valamilyen szabadidős tevékenységen igyekszik spórolni. Tíz megkérdezett háztartásból nyolc nem akar a jövőben kirándulásra, nyaralásra, síelésre, illetve hobbira költeni, hetven százaléka pedig új ruhák és kiegészítők vásárlásáról mond le.
Az osztrákok fontosnak tartják családtagjaikat, barátaikat, a mobilitást és a rendszeres sportolást. Utóbbin minden negyedik megkérdezett spórolna, mondván, fontosabb az internetelérés fenntartása, valamint a kommunikáció biztosítása.

Ennek is betudható, hogy rengeteg honlap és magazin mostanság olyan sportolási lehetőségeket mutat be, amelyek nem kerülnek pénzbe, illetve a járványügyi szabályok betartásával zavartalanul végezhetők. Mert nincs az a pénz, amiért érdemes veszélyeztetni az egészséget.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik