Gatewood mama, a túrázás nagyasszonya

Vágólapra másolva!
2019.11.23. 10:12
A túrázás meghatározó alakjait bemutató sorozatunk első része Grandma Gatewoodról szól, aki bőven elmúlt hatvanéves, amikor úgy döntött, teljesíti Észak-Amerika egyik legnehezebb túraútvonalát. Sikerrel járt.

Az élsport mellett a szabadidősportban is találkozhatunk egészen elképesztő életutakkal, történetekkel. Jó példa erre Emma Rowena Gatewood, ismertebb nevén Grandma Gatewood (Gatewood nagyi), aki 67 évesen azt mondta a gyerekeinek, hogy elmegy túrázni kicsit. Senki sem gondolta volna, hogy ő lesz az első nő, aki egyedül, megszakítás nélkül végigjárja a 3500 kilométer hosszú Appalachian Trailt. Hogyan jutott idáig?

„Legyen nálad esőkabát, húzz a lábadra egy Keds teniszcipőt, és vegyél a hátadra egy zsákot. Állj meg a helyi boltoknál, vegyél néhány szál kolbászt. Minden mást, amire szükséged van, megtalálod a természetben” – válaszolta amikor túrázási tippeket kértek tőle.

Az Appalachian Trailt élete során háromszor teljesítette (az útvonal az ő hatására tett szert nagy népszerűségre), utoljára 74 évesen, mindemellett a 3200 kilométer hosszú Oregon Trailt is végigjárta. Kalandjairól naplót vezetett, részletesen feljegyezte az útvonalát, és mivel minderről a médiában is szívesen beszélt, az 1950-1960-as évek túrázó celebritása lett. Az addig nem különösebben ismert Appalachian Trail is neki köszönheti a népszerűségét, lelkesedése és a benne égő tűz rengeteg embert inspirált. 1973-ban, 85 évesen halt meg, életéről Ben Montgomery írt könyvet Grandma Gratewood's Walk címmel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik