Dale Sanders, a túrázás matuzsáleme

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.11.29. 17:15
A túrázás meghatározó alakjait bemutató sorozatunk harmadik része a 3500 kilométer hosszú Appalachian Trailt 82 évesen teljesítő Dale Sandersről szól, akit belső vérzése is csak ideiglenesen állított meg.

Ami Magyarországon az Országos Kéktúra, az az Egyesült Államokban az Appalachian Trail, mert a 3500 kilométer hosszú útvonal teljesítése meghatározó pillanat az amerikaiak életében, a közvélemény különösen nagy becsben tartja a rekordokat jegyző túrázókat. Erre a listára írta fel magát 2017. október 26-án Dale „Szürkeszakáll” Sanders, aki 82 évesen teljesítette a távot.

„Ha nem esek le egy szikláról vagy nem leszek beteg, megcsinálom. Amit elhatározok, végig is viszem.”

A mai napig a legidősebb túrázó, aki egy naptári évben teljesítette az Appalachian Trailt, az utolsó métereket és a fényképekkel illusztrált kalandot az alábbi videó mutatja be:

„Határtalanul boldog vagyok – nyilatkozta a The Washington Postnak a célba érést követően. – Kicsit féltem, hogy a rekord ünneplése alatt valaki kisétál a fák közül és azt mondja »de hát én ugyanezt tavaly nyolcvanhárom évesen megcsináltam«. Szerencsére nem történt ilyen. Még mielőtt elindultam, valaki azt mondta, képtelenség, hogy végigérjek. Nyolcvan év felett csak úgy lenne esélyem, ha korábban is teljesítettem volna már a távot. Hajtott a vágy, hogy megmutassam, mekkorát téved.”

Dale Sanders az Appalachian Trail mellett másik rekordot is tart, többek között a legidősebb, aki a 4800 kilométer hosszú Mississippi River Trailt is teljesítette, azaz végigsétált az Egyesült Államokat észak-déli irányban csaknem teljesen átszelő folyó mellett. Fiatalkorában, huszonnégy évesen ő tartotta a víz alatt egy levegővétellel tartózkodás rekordját, harmincesztendősen az IUSA egyesület az év szigonyhalászának választotta. Hogy mindebből mennyit hasznosított az Appalachian Trail végigjárása során, nem tudni, saját bevallása szerint sportos előéletén kívül sokkal többet számított azoknak a túrázóknak a segítsége, akikkel az útvonalon találkozott.

„Az internetre rólam felkerülő fényképek alapján sokan felismertek, onnan kaptam a Szürkeszakáll becenevet is. A legtöbb túrázó, akivel találkoztam a húszas éveiben járt, ennek ellenére nagyon jól kijöttem velük. Egyikük azt mondta, amikor megöregszik, olyan szeretne lenni, mint én, és ez nagyon jólesett. Időnként persze kijátszottam az »öreg vagyok, segítsetek« kártyát. Az út mentén sokszor egyszerűen leintettem autókat, elmondtam a sofőrnek, mit csinálok éppen, és mindenki szívélyesen betessékelt az autójába. A célban azért már nem bántam, hogy vége lett. Eléggé elfáradtam, jó volt újra hazaérni.”

Habár az Appalachian Trail teljesítése óta több mint két év telt el, Dale Sanders a mai napig aktívan túrázik. Facebook-oldalán keresztül bárki követheti, éppen merre jár.

A sorozat 1. része: Gatewood mama, a túrázás nagyasszonya
A sorozat 2. része: Bill Irwin, a túrázás vak megszállotja

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik