Helló, maltodextrin! Ki is vagy te valójában? Ott vagy a tömegnövelő szerek listáján és a diétás termékeken is. Hogyan lehetséges ez? Mitől vagy több és jobb, mint az egyszerű cukrok? Tárjuk fel a szénhidrátokról alkotott tévhiteket, és nézzük át a fontosabb tudnivalókat a cukrokról, hogy ne maradjanak mumusként a köztudatban.
Ebben a cikkben a maltodextrint járjuk körbe egy kicsit, de előbb beszéljünk általánosságban a szénhidrátokról és a cukrokról is, hogy ezután könnyebb legyen megérteni a lényeget.
A szénhidrátok. Gondolhatunk rájuk úgy is, mint a szervezet üzemanyagaira. Ezek a monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok. Az elsők az egyszerű cukrok, mint például a fruktóz vagy a glükóz, ezek gyorsan szívódnak fel, gyorsan emelik a vércukorszintet, ezáltal gyors lesz tőlük az energiaszolgáltatás is.
Ezek hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel rövid idő alatt. Az inzulin egy hormon, amely „kulcsként” működik, feltárja a sejtekben a glükózt. A magas inzulinszint eredményeképpen tehát a vércukorszint gyorsan a normális szint alá csökken. Az alacsony vércukorszint pedig jelentős visszaesést okoz a teljesítményben.
Ennek ellensúlyozására, és hogy képes legyél fenntartani a folyamatos és állandó szintű teljesítményt, folyton ilyen cukrokat kellene enned a verseny vagy edzés alatt.
A cukor az az elsődleges üzemanyag, amely a testünket és az agyunkat hajtja. Tárolt formában glikogénnek, míg azonnal hozzáférhető állapotban glükóznak nevezzük. Minden tápanyag, beleértve a zsírokat és a rostokat, glükózzá bontódik le, azért, hogy a szervezetünknek azonnal hozzáférhető energiát szolgáltasson. Ha megpróbálnánk kiiktatni a cukrot az életünkből, az olyan lenne, mintha megpróbálnánk egy autót üzemanyag nélkül üzemeltetni.
Mi a rossz a cukorban? Ha magas glikémiás és magasan finomított ételt fogyasztunk, amikor éhesek vagyunk, azért rossz döntés, mert hirtelen magas cukorszintet, aztán erre egy erőteljes inzulinválaszt, végül cukorszintzuhanást okoz. Emellett sajnos többet is fogunk enni, mert a cukorszintzuhanás következtében újra megéhezünk. A magas glikémiás indexű ételeket ezért, ha tehetjük, párosítsuk magas fehérjetartalmú készítményekkel! Ezzel csökkenthetjük az inzulinválasz mértékét.
Miért inkább maltodextrin? A maltodextrin már a poliszacharidokhoz tartozó összetett szénhidrát, amelyet a szervezet lassabban dolgoz fel, így elkerülhető a hirtelen megnövekedett vércukorszint. Ennek eredményeként pedig megelőzhetjük a hirtelen visszaesést, ezenkívül a csökkent teljesítményt és a túl hamar jelentkező éhségérzetet. Különösen az állóképességi sportoknál fontos elérni egy jó szénhidrátegyensúlyt – komplex szénhidrátokból. Az egyszerű cukrokat csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani glükóz formájában, amikor szükségünk van egy gyors energialöketre.
Mitől más még a maltodextrin? Nagyon fontos, hogy minél nagyobb a molekulatömeg, annál kisebb az ozmolaritás, tehát hogy egy liter folyadékban mennyi a feloldott részecskék száma. Minél nagyobb az ozmolaritás, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, vagyis kevésbé terheli meg, és gyorsabban jut tovább rajta.
Molekulatömegeket vizsgálva a maltodextrinnek jóval magasabb az ozmolaritása, vagyis adott mennyiségben kevésbé fogja megterhelni az emésztőrendszerünket.
Németh Viktória, a Decathlon bloggerének írása
(x)