Laki Lukács szabadtéri szélcsatornában

Márványkövi FerencMárványkövi Ferenc
Vágólapra másolva!
2019.07.28. 16:02
A legsikeresebb magyar szélcsatorna-sportoló a világ legismertebb, szabadtéri szélcsatornákat működtető cégénél töltött egy hetet Lettországban, s húszméteres magasságba is felemelkedett.

A kikapcsolódás sajátos módját választotta Laki Lukács, aki az áprilisi, Lille-ben rendezett szélcsatorna-világbajnokságot követően, amelyen freestyle-ban kilencedik helyet szerzett, jó néhány hónapnyi kihagyást követően visszaszállt a szélcsatornába, ezúttal azonban – élete során először – a szabadtéri változatát próbálta ki.

A versenyző a Nemzeti Sport Online-nak adott korábbi interjúban elmondta, a Magyarországon található egyetlen beltéri szélcsatorna nem alkalmas a professzionális sportra, ezért ideje nagy részét külföldön, főként Bécsben tölti, ahol megfelelő körülmények között készülhet a nemzetközi versenyekre.

Július elején Laki Lukács azonban nem Nyugat-, hanem Kelet-Európa felé vette az irányt, és néhány versenyzőtársával együtt Lettországba utazott.

„Pár barátommal – akikkel az áprilisi vb-n együtt versenyeztem – az Aerodium Siguldától meghívást kaptunk egy egyhetes szabadtéri szélcsatornázásra Lettországba.

Kaptam az alkalmon, mert eddig csak beltéri szélcsatornákban lebegtem. Szabadtéri csak nagyon kevés helyen van Európában, főként a nem megfelelő időjárási viszonyok miatt.

Ilyenek főként Dél-Amerikában és Ázsiában találhatóak” – magyarázta a fiatal versenyző.

Laki Lukács elmondta, 2018 őszétől ez év tavaszáig egyik verseny a másikat követte, ezért egy kis pihenés mellett döntött. A lettországi kiruccanás is főként a kikapcsolódást és a felüdülést szolgálta, izgalmakban azonban így sem volt hiány.

„A zárt szélcsatorna üveggel van körbevéve, amely megakadályozza, hogy bárki kiessen belőle, a nyitott változatnál azonban nincs védőüveg.

Ezért már az elején meg kellett tanulni, hogyan kell pontosan, a csatorna közepén repülni. Eleinte öt-hat méterre is kirepültünk belőle, de a profi módon elkészített védőszivacsoknak köszönhetően senkinek sem esett baja”

nyilatkozta honlapunknak a még középiskolás korú versenyző.

 

Gyakorlás közben (Fotók és videó: www.facebook.com/Lakilukacs)

 

A szabadtéri szélcsatornában a megszokott látványelemeket sem lehet ugyanúgy kivitelezni, mivel elég egy nagyobb széllökés vagy túl merészen megválasztott magasság, és máris borul az eredetei elképzelés.

„Szinte lehetetlen volt a beltéri szélcsatornában használt dinamikus látványelemeket kültéren kivitelezni. Eredetileg azt találtuk ki, hogy mindenki bemutatja a vb-rutingyakorlatát, de erről elég hamar letettünk, mert rájöttünk, a szabadban ez lehetetlen. Ezért nagyrészt improvizáltunk” – árulta el Laki.

Ilyen jól sikerült az improvizáció:

https://www.facebook.com/KyraPoh.Firefly/videos/1060484910813720

 

Folytatás augusztusban, Szingapúrban, ahol újra összeáll a lettországi társaság, a cél ezúttal már a felkészülés a versenyidényre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik