Eliud Kipchoge újra világcsúcsra tör

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 16:32
A maratoni futás kenyai világcsúcstartója szeptemberben vagy októberben ismét megkísérli két óra alá szorítani a klasszikus táv időeredményét, amelyre London egyik parkjában vállalkozna.

A kenyai Eliud Kipchoge évek óta egyeduralkodó a 42.195 kilométeren, s most Jim Ratcliffe brit milliárdos támogatásával vállalkozik egy csúcskísérletre: a maratoni futás világcsúcstartója az ősszel ismét megkísérli áttörni a kétórás álomhatárt. A helyszín a tervek szerint London lesz szeptemberben vagy októberben.
Az INEOS vegyipari cég tulajdonosa az áprilisi Londoni maratonin kísérő kocsiból figyelte Kipchogét, aki 2:02:37 órás versenycsúccsal diadalmaskodott, és a viadal történetének első négyszeres győztese lett. Ezután megállapodott az atlétával, hogy megteremti a feltételeket a lehetséges csúcsdöntésre.

A vállalkozást közösen jelentették be, s terveik szerint a 34 esztendős olimpiai bajnok atléta nem utcán, hanem London egyik parkjában, két-három kilométeres pályán futna nézők előtt. A helyszínt két-három hétvégére le is foglalnák, hogy a kenyai futó ideális körülmények között készülhessen.

Eliud Kipchoge tavaly szeptemberben Berlinben állította fel a maratoni futás hivatalos világcsúcsát 2.01:39 órás eredménnyel. Emellett minden idők legjobb ideje is a nevéhez fűződik 2.00:24 órával, amelyet 2017 tavaszán a monzai F1-es pályán teljesített, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a kétórás álomhatár áttörésével.

A kenyai atléta minden idők legjobb maratonistájának nevezhető. Először 2013-ban futott a távon, azóta tizenkét versenyéből tizenegyet megnyert, csak második versenyén, Berlinben nem győzött – a második helyen ért célba. A világ legnagyobb maratonijai közül négyszer nyerte meg a londonit, háromszor a berlinit és egyszer a chicagóit. Tanácsait futóknak a Csupasporton is megosztottuk olvasóinkkal, de dr. Simon Angus megállapításával is foglalkoztunk, amikor Eliud Kipchoge tavaly ősszel 2.01:39 órás eredménnyel felállította az új hivatalos világcsúcsot. Az ausztrál Monash Egyetem professzora szerint ugyanis nem lehetetlen a két órán belüli idő – a férfiak számára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik