A jelek szerint egy szuper tulajdonsággal felvértezett táplálékkal állunk (illetve, legtöbbször inkább ülünk) szemben, nézzük tehát, mit is „tud” ez a növény, amelyet mostanában annyiszor emlegetnek, mint a chiamagot.
1. Mind a kilenc esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazza, ezeket ugye szervezetünk nem tudja előállítani.
2. Magas a fehérjetartalma (13-15 százalék, szemben a rizs 7.5 és a búza 11.5 százalékával).
3. Nagyon jó B-, C-, E-vitamin-forrás, béta-karotinban is gazdag, a benne lévő antioxidánsok miatt sportolóknak különösen ajánlott, daganatmegelőző hatása is jelentős.
4. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort és nátriumot.
5. Rostban gazdag, tökéletes táplálék cukorbetegek, fogyókúrázók, kismamák, idősek és anyagcserezavarban szenvedők számára.
6. Összetett szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel.
7. Nem gabona, gluténmentes, ami a gluténérzékenyeknek jó hír.
8. Száz gramm quinoa százhúsz kalóriát tartalmaz.
9. Lúgosító hatású, akárcsak a vadrizs, az amaránt és a csíráztatott magvak.
10. Zsírtartalma a gabonafélékénél magasabb, és főleg telítetlen (hasznos) zsírsavakból tevődik össze.
+1. Főzés előtt áztatni kell, egészen addig, amíg a habzó réteg el nem tűnik. Egészen addig áztassuk, amíg elveszíti kesernyés ízét. Főzési ideje tíz-tizenöt perc.