Termosz: pohárnyi forróság

NAGY ZSOLTNAGY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.10.12. 12:36
null
Természetéből adódóan ősszel hűvösebb az idő, s túrázásaink alkalmával ilyenkor különösen jólesik egy meleg ital. Íme, milyen szempontok alapján érdemes termoszt választani – videóval.

Nem szükséges a termodinamika doktorának lenni, hogy tudjuk, a termosz melegen tartja a beletöltött innivalót. Kevésbé közismert azonban, hogy a hideget is ugyanilyen jól őrzi, de mivel már októbert írunk, legtöbben a forró kávé vagy tea élményére vágynak.

Ahhoz, hogy megértsük, miként működik a termosz, először nem árt tudni, miből épül fel. A termoszt angolul vacuum flask néven is emlegetik, nem véletlenül. Tulajdonképpen egy dupla falú palack, a falak között vákuumközeli állapottal, amely minimálisra csökkenti a hővezetést. Így fordulhat elő, hogy a termoszba töltött innivaló, ha nem nyitjuk ki, több óra elteltével is alig veszít hőfokából. A termosz leggyengébb pontja a nyak, ahol a két fal találkozik egymással, ezért kulcsfontosságú, milyen kupakszerkezetet használ a gyártó, a csavaros megoldás kifejezetten jónak számít. A másik tényező, ami a hőmegtartó képességet veszélyezteti, a nyitások és zárások gyakorisága. A palackot megnyitva egyből hőcsere kezdődik a forró ital és a külvilág levegője között, ezért fordulhat elő, hogy ha gyakran iszunk kis kortyokat, hamarabb kihűlhet az italunk, mintha egy-egy alkalommal töltenénk ki magunknak nagyobb mennyiséget. Nem mindegy továbbá, mennyi folyadékot tárolunk a termoszban, nagyobb mennyiség ugyanis jobban tartja a hőt.

Termosz választásakor az alábbiakra legyünk tekintettel:
– fém belsővel rendelkezzen, a műanyagot kerüljük
– a termoszpoharat (jellemzően 3–4 dl űrtartalmú) hagyjuk meg munkába járáshoz, túrázáshoz ez kicsi, és a zárszerkezete is gyengébb a termosznál
– biztosan zárjon a teteje
– legyen könnyen kezelhető
– ha megrázzuk, ne csörögjön, zörögjön benne semmi


TIPP: Forró ital beletöltése előtt érdemes termoszunkat forró vízzel megtölteni, majd kiöntés előtt néhány percig benne hagyni. A termosz fala így átmelegszik, és tovább tartja melegen italunkat. Ha rendelkezünk a megfelelő felszereléssel, a termoszt magunknak is elkészíthetjük. A hogyan kérdésre az alábbi angol nyelvű videó ad választ:

Legfrissebb hírek

Torta, póló, Prosecco – így várták a célban a 40-szeres Kinizsi Százas-teljesítőt

Csupasport
2025.06.16. 17:05

Otthon is elkészíthető az egészséges és könnyű „űrkaja”

Csupasport
2025.06.03. 17:09

Kinizsi Százas: Dorogig az út szeszélyes

Csupasport
2025.05.18. 17:46

Így fertőtlenítsük a vizet bárhol, bármikor

Csupasport
2025.05.11. 17:50

Június közepén rendezik meg az idei Gerecse 50-et

Csupasport
2025.04.15. 16:16

A túlzásba vitt hidratálás is lehet káros

Csupasport
2025.04.06. 15:44

Idén nyáron ismét megrendezik a Patai Mátra-teljesítménytúrát

Csupasport
2025.03.30. 15:47

Nem kell túracipő, bakancs: túrázzunk mezítláb!

Csupasport
2025.03.09. 17:23
Ezek is érdekelhetik