Nekünk is van Gulácsink és Németh Krisztiánunk

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2011.08.23. 09:08
Jó két éve még hurrá hangulat volt itthon az "egyiptomi hősök" miatt, mára azonban beláttuk, hogy nem ők támasztják fel a magyar focit. Vagy...

forrás: ende.huJó két éve még hurrá hangulat volt itthon az "egyiptomi hősök" miatt, mára azonban beláttuk, hogy nem ők támasztják fel a magyar focit. Vagy mégis? Csúnya sarkításokkal, és szubjektív párba állításokkal vizsgáljuk az U20-as jelenséget.
forrás: ende.huJó két éve még hurrá hangulat volt itthon az "egyiptomi hősök" miatt, mára azonban beláttuk, hogy nem ők támasztják fel a magyar focit. Vagy mégis? Csúnya sarkításokkal, és szubjektív párba állításokkal vizsgáljuk az U20-as jelenséget.

A játékosokat három szempontból vizsgáltuk(tornán nyújtott teljesítmény, karrier, potenciál), majd egy szubjektív, az egyszerűség kedvéért famate5-indexnek nevezett mérőszámmal fejeztük ki, hogy a két játékosban mennyi hasonlóságot látunk. Luis Martins most kimarad, mint Vass Ádám a magyar válogatottból, nem a tudással van a baj, csak rosszkor volt rossz helyen(értsd: nem láttuk még játszani).

Tehát akkor a mindig higgadt Gulácsit, a koravén Debrecenit, és a lassan celebbé avatott Németh Krisztiánt hasonlítjuk össze a portugál ezüst generációval:

Gulácsi Péter-Mika

Gulácsi és Mika

Gulácsi minden bizonnyal csak sportdiplomáciai okokból nem lett a torna legjobb kapusa anno, Mika azonban megkapta a jól csengő Golden Glove díjat. Mindkét csapat sokat köszönhet portásának, és bár Mika bírta tovább gól nélkül, Gulácsit hoznám ki pontozással győztesnek, hiszen ő a legfontosabb pillanatban, a végén is megnyert nekünk egy büntetőpárbajt, miközben Mika döntőbeli teljesítménye igencsak elmaradt a várakozásoktól. Mindketten a tizenegyes hárítások nagymesterei.

Karrierjüket tekintve már közel sem olyan nagy a hasonlóság, a Svájcban születő Mika idén nyáron került csak a Benficához 500.000 euró ellenében, míg Gulácsi már 18 évesen kipróbálta a légiós életet, és az akkor még az egyik legjobb angol csapatnak számító Liverpoolba szerződött, hogy aztán végigjárja a ranglétrát, és most a Hull Cityben végigvédje első felnőtt szezonját kölcsönben. Mika hamarosan akár a Benfica felnőtt csapatába is beférhet!

Hogy mit hoz a jövő? Gulácsi az egyik legjobban felépített kapus karrierrel büszkélkedhet hamarosan, ha sikerül valahol megvetnie a lábát, míg Mika legalább olyan eséllyel lehet Isten a Luzban, mint pár év múlva elkergetett szenvedélyes lepkegyűjtő. Gulácsi már letette a névjegyét, és tudjuk róla, hogy nem egyszezonos kapus, úgyhogy most Mika-n a sor!

hasonlóság:50%

Debreceni András-Roderick MirandaDebreceni és Miranda

Posztjukból adódóan az a jó, ha senki nem beszél róluk, és ők ezt be is tartják: miközben a tegnapi közvetítést szinte lehozta úgy a Eurosportos kommentár, hogy ki sem mondta Miranda nevét, azért azt is el kell mondanunk, hogy a portugál védelem jó teljesítménye a siker nagy részét magának követelhetné. Debrecenire sem hallhattunk sok panaszt, ám a Honduras elleni sokk, vagy a hátsó bizonytalanságok miatt nem csak a nyakban lógó ezüst miatt viszi ezt a párharcot a portugál.

Debreceni már 17 évesen bemutatkozhatott belső védő létére a Honvédban, ám portugál kollégája sem sokat várt, ő 19 évesen tette meg ugyan ezt, ám pár szinttel magasabban jegyzett csapatnál. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy míg Debreceni lassan félően beleszürkül a magyar mezőnybe, addig Miranda épp a Servette-hez készül egy évre kölcsönbe, hogy aztán beépüljön a Benficába.

Ezzel pedig el is érkeztünk a kínos részhez: miközben a mi remek felépítésű belső védőnk néha az NB1-be is túl körülményes, addig Miranda-nak kinéz egy nemzetközi karrier, és nem csak bongyor fürtjei miatt titulálom őt a fekete David Luiznak.

hasonlóság: 30%

Németh Krisztián-Nélson OliveiraNémeth Krisztián és Nélson OliveiraA torna magyar hősei a Gulácsi-Koman-Németh trió voltak, a sérüléssel bajlódó Németh Krisztián a leglehetetlenebb helyzetekből is képes volt kapuba találni, és ugyan ez elmondható Nélson Oliveira-ról is, ám miközben Némethnek rendre remegett a tizenegyes pontnál a lába, addig Nélson Oliveira egyik legnagyobb erénye pont az az acél idegzet volt, amivel ezeket a lehetőségeket megoldotta. Érdekesség, hogy általában mindkét csapat magára hagyta a támadóját, ám mindketten jól feltalálták magukat.

Furcsa összehasonlítani a két karriert, hiszen mindketten nagyon fiatalon egy nagycsapathoz kerültek, ám miközben Németh Krisztián az MTK játékosaként az NB1 egyik legveszélyesebb csatára volt, addig Nélson Oliveira 33 felnőtt meccséből mindössze négyszer zörgette meg a hálót. Kísérteties ugyanakkor a hasonlóság, hogy miközben MTK szurkolótábor híján egész Magyarország Némótól várta a megváltást a válogatott csatárgondjaira, addig Nélson Oliveira sokak szerint a Benfica új saját nevelésű gólvágója lesz. Ígéretnek mindketten jók, ám Németh már megélte a mélypontot, a rossz nyelvek szerint újabban már csak olyan csapatot keres neki a menedzsere, ahol kényelmes a kispad, és jó az orvosi team...

A fentieknek ellentmondva mi mégis nagy karriert jósolunk Nélson Oliveira-nak, idén szuper csereként fogja megmutatni magát, majd szép lassan beépül a gépezetbe, és nem nyávoghat senki, hogy kevés a portugál a keretben. És Németh? Mi neki is adnánk egy esélyt, illetve egy füzetet, amibe csak annyit ír le ezerszer: türelem!

hasonlóság: 90%

Utószóként pedig álljon itt némi szomorúság: miközben a magyar U20-as válogatott csak csapatként volt nagyon jó, és tagjainak nagy része NB1-es, rosszabb esetben NB2-es játékosok, addig ebből a portugál csapatból minden bizonnyal nagy sztárok fognak kinőni...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik