Az Ajax csillagos ötösre vizsgázott a csoportkörben (Fotó: AFP)
Az Ajax csillagos ötösre vizsgázott a csoportkörben (Fotó: AFP)

 

AJAX–SPORTING 4–2

Bármennyire is tét nélkülinek könyvelték el az összecsapást, a csapatok már az első félidőben bizonyították, erről szó sem lehet. Azért valljuk be, melyik klub játékosainak nem lenne dicsőség, ha a Bajnokok Ligája csoportkörének végén elmondhatná magáról, hogy csillagos ötösre vizsgázott – márpedig az Ajax futballistáinak erre lehetőségük nyílt, s meg is ragadták az esélyt.

 
Akárhányszor „kifoszthatják”, mindig újjászületik – újra csodacsapat épül Amszterdamban?

Ki más szerezhette volna meg a vezető gólt, mint Sébastien Haller? Az elefántcsontpari csatár elképesztő formát mutat a Bajnokok Ligájában: az amszterdamiak valamennyi csoportmeccsén betalált – ez rajta kívül egyedül Cristiano Ronaldónak sikerült még a 2017–2018-as évadban –, s immár 10. gólját jegyezte.

Biztosan nem fogja megdicsérni a vezetőedző Goncalo Inációt, hiszen orbitális hibája miatt hiába egyenlített a 22. percben a Sporting, 20 perccel később már ismét hátrányban volt. Továbbra sem lassított az Ajax. A második játékrészben David Neres és Steven Berghuis is betalált, majd kialakult az 4–2-es végeredmény.

DORTMUND–BESIKTAS 5–0

Késő bánat a hazaiaknak...

Csak a renoméjának megőrzése lehetett a célja a Dortmundnak a török bajnok ellen. Az előző fordulóban már eldőlt, a Ruhr-vidékiek már a csoportkörben búcsúznak az elitsorozattól.

Azzal azért vigasztalhatják magukat, hogy legalább „szépen haltak meg”, hiszen öt gólt vágva fektették két vállra a Besiktast – Marco Reus megszerezte a 20., majd a 21. gólját is a BL-ben, a sérüléséből nemrég visszatérő Erling Haaland szintén duplázott.

Nem létezik „ha” a futballban sem, de érdekes lehet a felvetés, hogy a fekete-sárgák akkor is kikaptak volna a portugáloktól az előző fordulóban, ha a norvég szupertehetség bevethető lett volna?

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
C-CSOPORT
Borussia Dortmund (német)–Besiktas (török) 5–0
(Malen 29., Reus 45+2., 53. – az elsőt 11-esből, Haaland 68., 81.)
Kiállítva: Welinton (43., Besiktas)
Ajax (holland)–Sporting CP (portugál) 4–2 (Haller 8. – 11-esből, Antony 42., Neres 58.,  Berghuis 62., ill. N. Santos 22., Tabata 78.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Ajax 6 6
20–5 +15 18
2. Sporting CP 6 3 3 14–12 +2 9
3. Borussia Dortmund 6 3 3 10–11 –1  9
4. Besiktas 6 6 3–19 –16  0