BL: a Slovan-szurkolók '92-es hőse is Budapestre készül

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 08:39
null
Harminc évvel ezelőtt Daniel Antosík volt az egyetlen pozsonyi drukker a vendégszektorban – a szerdai meccsre 1180-an érkezhetnek a szlovák fővárosból, ha minden vendégjegy elkel (Fotó: facebook.com/ulras-slovan)
A szerdán 20 órakor kezdődő Ferencváros–Slovan BL-selejtező kapcsán a szlovák sajtóban a napokban megszólalt az egyetlen pozsonyi drukker, aki az 1992-es BEK-párharc második meccsére egyedüli vendégszurkolóként, 15 évesen elkísérte csapatát. A jelenleg Argentínában élő Daniel Antosík harminc év elteltével ismét Budapestre készül, kedvenc csapata mérkőzésére...

Az 1992-es BEK-párharc első meccsén történtek, a Slovan 4–1-es győzelme és a Ferencváros-szurkolókat ért atrocitás, a rendfenntartók brutális támadása után számítani lehetett arra, hogy a budapesti visszavágóra (0–0) nem sok szlovák drukker érkezik, azonban egy 15 éves fanatikus vállalkozott az útra. Daniel Antosík egyedül, vonattal érkezett a magyar fővárosba.

„Úgy éreztem magam, mint egy oroszlánbarlangban – idézte fel a napokban a Pravdának a harminc évvel ezelőtti mérkőzést Daniel Antosík, aki a mai napig sem felejti el azt a Slovan-zászlót, amit a stadionban elővett a táskájából. – Az a zászló olyan volt a hazai szurkolók számára, mint a vörös posztó. Mindennek az volt az alapja, hogy eljussak a stadionba. Egészen a belvárosig utaztam vonattal, onnan pedig a hazai drukkerek tömegében gyalog jutottam el a stadionhoz. Akkoriban még más világ volt, nem voltak mobiltelefonok, a legtöbb helyen még vezetékes telefon sem volt, általában ha elindultunk egy idegenbeli meccsre, fogalmunk sem volt arról, hány drukker kel még útra, de akkor, tizenöt évesen ennek nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget.”

Akkor egyedül érkezett Budapestre, de miután a televízióban látható volt a nagy zászlóval és fotó is készült róla, egy csapásra a leghíresebb Slovan-szurkolóvá vált hazájában. Hazafelé már nem vonattal kellett mennie, ugyanis a klub hazavitte a játékosokat szállító repülőgéppel, jegyet kapott a következő fordulóra, a Milan elleni mérkőzésre (az olaszok két győzelemmel, 5–0-s összesítéssel ütötték ki a Slovant), a csapat akkori edzőjétől életre szóló bérletet kapott a hazai meccsekre.

A most 45 éves Antosík legutóbb négy évvel ezelőtt járt Slovan-meccsen, ugyanis az élet Argentínába sodorta, ott él jelenleg, a pozsonyiak új stadionjában még nem is volt. A csapat meccseit az internet segítségével továbbra is figyeli, és a szurkolótársak gyűjtést szerveztek neki, hogy eljuthasson Dél-Amerikából a Ferencváros elleni mérkőzésekre. Készül a budapesti meccsre és a jövő heti visszavágóra is.

„A harminc évvel ezelőtti egy olyan emlék, amit sosem felejtek el, amíg élek, és most szeretném megismételni. A Slovannak ma jó csapata van, csak futballoznia kell és hinnie önmagában” – mondta Antosík.

A FERENCVÁROS SZURKOLÓIT ÉRŐ POZSONYI TÁMADÁS 1992-BEN

SLOVAN–FERENCVÁROS 4–1, 1992

FERENCVÁROS–SLOVAN 0–0, 1992



BAJNOKOK LIGÁJA 2022–2023

SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ

ELSŐ MÉRKŐZÉS
, július 20., szerda
20.00: Ferencváros
–Slovan Bratislava (szlovák) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ, július 27., szerda
20.30: Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik