Wirtz góljára a BL-debütáns Lees-Melou válaszolt: veretlen maradt a Leverkusen és a Brest is

Vágólapra másolva!
2024.10.23. 20:41
AFPPierre Lees Melou megszerzi éppen élete első BL-gólját (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája alapszakaszának 3. fordulójában az Atalanta nagy meglepetésre nem bírt odahaza a Celtickel, a Brest házigazdaként szintén döntetlent játszott a jóval esélyesebb ellenféllel, a Bayer Leverkusennel.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
3. FORDULÓ

Atalanta (olasz)–Celtic (skót) 0–0

A sérült Rafael Toloi, Odilon Kossounou, Marco Brescianini, Giorgio Scalvini és Gianluca Scamacca nélkül kiállva is sokkal esélyesebbnek számított az Atalanta, a nemsokára a 38. évébe lépő Kasper Schmeichel azonban védte Mario Pasalic és Mateo Retegui fejeseit és lövéseit.

Pasalic közeli fejesénél már ő is tehetetlen volt, de nem is kellett közbeavatkoznia, mert a labda a lécen csattant.

Marco Carnesecchinek, a hazaiak kapusának nagyot kellett védenie a második félidő elején a Barcelonától kölcsönkapott spanyol balhátvéd, Álex Valle életerős, a léc alá tartó lövésénél – elfogyott lassan a hazaiak lendülete, pedig Gian Piero Gasperini beküldte szép sorban Lazar Szamardzsicsot, Charles De Ketelaerét, Juan Cuadradót, Nicolo Zaniolót és Matteo Ruggerit is.

A hajrában öt védővel és négy, a bekkek előtt öt méterrel védekező szűrővel játszottak a skótok, és ki is húzták kapott gól nélkül.

A Celtic még sohasem nyert Olaszországban, most sem, de játékosai nagyon elégedettek voltak ezzel az egy ponttal is. 

Szomorkodniuk nem kell azért az olaszoknak: az utóbbi hat európai kupamérkőzésükön ötször sem kaptak gólt, a BL-ben most három forduló után öt ponttal állnak, azaz veretlenül, és bár játszanak még a Real Madriddal és a Barcelonával, de a Young Boysszal és a Sturm Grazcal is.

            

Brest (francia)–Bayer Leverkusen (német) 1–1 (Lees-Melou 39., ill. Wirtz 24.)

Finoman szólva sem volt az élvezetek csúcsa a Brest és a Bayer mérkőzésének első 20 perce, sőt az első félideje sem, mondjuk ezt annak ellenére is, hogy Florian Wirtznek volt egy remek cselsorozata (és azt követően egy nem túl jó lövése), majd másodjára már jól célzott a 16-os elől – aztán a félidő hajrájában leesett a derült égből egy Pierre Lees-Melou-kapásgól (ebben azért benne volt a vendégkapus, Matej Kovar).

A 31 éves Lees-Melou olyan, mint a jó bor, 2-3-4 millió eurókért váltott klubot korábban, de nagyon jól futballozott az előző idényben, legalábbis amíg áprilisban el nem tört a szárkapocscsontja. Nemrégiben tért vissza a féléves kényszerpihenő után, augusztusban a Lille érte tett nagy összegű ajánlatát visszautasította a Brest.

Lees-Melou lett a második legidősebb francia játékos, aki betalált első BL-mérkőzésén, a 31 éves és 151 napos futballista nem sokkal fiatalabb, mint volt 1994-ben az akkor 31 évesen és 217 naposan debütáló és betaláló PSG-s Daniel Bravo. Érdekes, a kiváló Bravo is egy német csapatot szomorított, ő speciel a Bayernt.

A szünet után nem sok hiányzott Lees-Melou második találatához, de 19 méteres lövése elkerülte a bal felső sarkot. Két fejessel veszélyezettek a vendégek, Jonathan Tahé volt a legpontosabb, de ez is a kapusé lett, majd Xabi Alonso beküldte Jeremie Frimpongot, Granit Xhakát és Amine Adlit, utóbbi a hajrában lesérült.

A házigazda (a mérkőzést a Stade du Roudourouban rendezték, Guingampban) mestere, az egykori kiváló középpályás, Éric Roy a rutinos éket, Mama Baldét és középpályás Romain Faivre-t küldte pályára, Adlit pedig a nyáron a Rennes-től megvett Martin Terrier váltotta.

A hajrában Jonas Hofmannt szerelte az ötösön becsúszva a Dortmund által kölcsönadott hátvéd, Soumaila Coulibaly, mint hosszas-hosszas VAR-vizsgálat után kiderült, szabályosan. A tízperces ráadás sem hozott gólt, sőt helyzetet sem: megérdemelten szerzett pontot a francia kis csapat.

Ver(het)etlenek

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik