Ennyi pont kell a továbbjutáshoz az új lebonyolítású BL-ben

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.09.17. 14:35
Az Opta szuperszámítógépe kiszámolta, hány pont kell a továbbjutáshoz a megváltozott lebonyolítású BL-főtáblán (Fotó: Getty Images)
Azok után, hogy leszimulálta az előzetes erősorrendet és meghatározta a résztvevő csapatok meccseinek nehézségét az Opta szuperszámítógépe most azt is kiszámolta, hány pont kell ahhoz, hogy egy csapat továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba a megváltozott lebonyolítású Bajnokok Ligájában.

Mint ismert, az eddig ismert, nyolcszor négycsapatos csoportkör helyett idén egy 36 csapatos főtáblán küzdenek meg egymással a BL-indulók, amelyeket négy kalapba osztottak, s minden csapat minden kalapból két ellenfelet kapott, így a klubokra négy hazai és négy idegenbeli mérkőzés vár az elitsorozatban.

Beszámoltunk róla, hogy az Opta szuperszámítógépének szimulációja szerint a végső győzelemre a Manchester City a legesélyesebb, megelőzve a Real Madridot és az Intert, míg a legkedvezőbb sorsolása a Celticnek, a legnehezebb a Paris Saint-Germainnek van.

Az Opta szuperszámítógépe most 50 ezerszer szimulálta le a főtábla küzdelmeit, hogy kiszámolja, a csapatoknak mennyi pontra van szükségük a továbbjutáshoz.

A számítás szerint 17 pont (vagy annál több) már elég lenne a csapatoknak, hogy az automatikus nyolcaddöntőbe jutást jelentő első nyolc hely valamelyikén végezzenek, 15 pont esetén erre 73 százalék, 16 pontnál erre 98 százalék az esély, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy egy csapat 14 ponttal bekerüljön az első nyolcba.

Az Opta grafikája a továbbjutáshoz szükséges pontokról: sötétkékkel a legjobb 24 közé jutáshoz szükséges pontok, világossal a legjobb nyolc közé jutáshoz szükséges pontok

Mint ismert, az új lebonyolítás értelmében a főtábla első nyolc helyezettje automatikusan továbbjut, a 9–24. helyezettek pedig párharcot vívnak egymással a nyolcaddöntőért.

Az Opta ennek a matematikai esélyeit is kiszámolta, s arra jutott, hogy 11 pontnál biztos a továbbjutás (100%), 10 pontnál 99, 9-nél 69 százalék az esély, hogy a csapatnak lesz még meccse a főtábla után, ám nyolc pont esetén már jóval kevesebb, mindössze 16 százalék a csapatok sansza az egyenes kieséses szakaszba jutásra.

Az Opta jelentése arra is kitért, hogy az 50 000 szimuláció alapján a legtöbb esetben az Arsenal végzett az automatikus nyolcaddöntőbe jutást jelentő nyolcadik helyen, míg az utolsó továbbjutást érő helyen, azaz a 24.-en a Celtic zárt.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
SZEPTEMBER 17., KEDD
18.45: Juventus (olasz)–PSV (holland) (Tv: Sport1) 
18.45: Young Boys (svájci)–Aston Villa (angol) (Tv: Sport2) 
21.00: Bayern München (német)–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: Sport2) 
21.00: AC Milan (olasz)–Liverpool FC (angol) (Tv: RTL Három) – élőben az NSO-n!
21.00: Real Madrid (spanyol)–VfB Stuttgart (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n! 
21.00: Sporting CP (portugál)–Lille OSC (francia) 
SZEPTEMBER 18., SZERDA
18.45: Bologna (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) (Tv: Sport1)  
18.45: Sparta Praha (cseh)–FC Salzburg (osztrák) (Tv: Sport2)  
21.00: FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport2)  
21.00: Celtic (skót)–Slovan Bratislava (szlovák) 
21.00: Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Girona (spanyol) (Tv: Sport1) 
SZEPTEMBER 19., CSÜTÖRTÖK
18.45: Crvena zvezda (szerb)–Benfica (portugál) 
18.45: Feyenoord (holland)–Bayer Leverkusen (német) (Tv: Sport2)
21.00: Atalanta (olasz)–Arsenal (angol) 
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 
21.00: Monaco (francia)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Brest (francia)–Sturm Graz (osztrák) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik