Történelmi rangadóval indul az új formátumú BL-idény

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.09.17. 07:57
Akár ők is főszereplők lehetnek kedden: a Milannál Rafael Leao (balról) és Théo Hernandez, a Liverpoolnál Luis Díaz és Szoboszlai Dominik párosában bíznak a szurkolók (Fotó: NS-montázs)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) teljesen megújította a kontinentális kupasorozatok lebonyolítását, a mérkőzésdömping kedden veszi kezdetét. Az új formátum első játéknapjának első rangadóját Szoboszlai Dominik Liverpoolja vívja a Milannal.

 

Meghatározott időközönként elfáradhat egy-egy rendszer, és ez a fáradtság utolérte az európai kupasorozatokat is, élen a zászlós hajóval, a Bajnokok Ligájával. A régi csoportkörös megoldás egy ideje valóban nem hozta lázba a nagycsapatokat, amelyek a negyeddöntőig szinte elunták magukat, a kisebbeknek nem teremhetett babér, ezért legfeljebb a bevételeik gyarapításaként tekintettek a tornára. A szurkolók pedig egyre inkább elfordultak a megméretéstől – elég csak arra gondolni, hogy egyre többször egyre több helyen maradtak foghíjasan a lelátók, a BL-himnuszát pedig nagyon sok stadionban füttykoncert nyomta el.

 

A természetes amortizációt egy újabb tényező is gyorsítani kezdte, időközben ugyanis a Real Madrid és az FC Barcelona vezetésével a legnagyobb európai klubok belebegtették a saját maguk által összerakott – az UEFA-t teljesen kihagyó – Szuperligát, amely pénzügyileg is felülmúlná a BL-t, vagyis a korábbi rendszer nem egyszerűen két tűz közé került, hanem rövid távon is tarthatatlanná vált. Az UEFA gyorsan reagált, és meghirdette az új lebonyolítási formát (nemcsak a BL-ben), amely ugyan tényleg alapjaiban eltér majd az eddig megszokottól, és a teljes pénzügyi forgalma, ezzel pedig a visszaosztható pénzmag is jelentősen megnő (a tavalyi 2.03 milliárdról 2.44 milliárd euróra), ám cserébe olyan versenynaptárt kényszerít rá a csapatokra, ami egyrészt hosszú távon már most fájdalmasnak tűnik, másrészt a megnövelt meccsszámok miatt az arányosított, azaz a meccsekre visszabontott bevételek már korántsem nőnek akkorát.

 

Arról nem is beszélve, hogy a torna nyomon követése sem lesz egyszerű, hiszen a csoportok helyett voltaképpen egy 36-szor (ez a csapatok száma) nyolcas (ez a csapatok meccsszáma) párosítás-mátrixot kell figyelni, igaz, sokaknak ez kifejezetten vonzó lehetőség. Az első forduló annyiban jelent majd könnyebbséget, hogy három napra nyújtják el a programot, kedden, szerdán és csütörtökön is hat összecsapás lesz, a többi játéknapon kedd-szerda bontásban kilenc-kilenc találkozót rendeznek, viszont az utolsó körben, január 29-én mind a tizennyolc összecsapás egy időben kezdődik.

Az új rendszer első mérkőzéseit Torinóban (Juventus–PSV) és Bernben (Young Boys–Aston Villa) rendezik, ezt követően bemutatkozik a címvédő is (Real Madrid–VfB Stuttgart), de az első nagy rangadót Milánóban játsszák, ahol az AC Milan Szoboszlai Dominik Liverpoolját látja vendégül.

Jóllehet, a rajt előtt a legtöbben tisztában vannak az európai kupasorozatok új lebonyolítási rendszerével, mégis érdemes röviden áttekinteni a lényeget. A Bajnokok Ligája főtáblájára a korábbi 32 helyett 36 csapat került, amelyek nem csoportokba osztva, hanem egyetlen közös mezőnyben versengenek egymással. A klubokat a koefficiensek alapján meghatározott erősorrend szerint négy kalapba rangsorolták, és minden gárda nyolc ellenfelet kapott, kettőt-kettőt mindegyik kalapból. Mindenki négy mérkőzést játszik hazai pályán, négyet idegenben. A közös tabella első nyolc helyezettje automatikusan bejut a kieséses szakaszba, míg a kilencediktől a 24. helyig végzőket párokba állítják (a kilencediktől a 16. helyig végzők lesznek a kiemeltek), és rájátszásban döntik el, kik csatlakozhatnak a már továbbjutottakhoz a nyolcaddöntőben – onnantól a klasszikus kieséses szisztémában folytatódik a torna a döntőig. A rájátszás vesztesei a tabellán a 25-36. helyen végző gárdákkal együtt kiesnek, a főtáblától kezdve már nincsen átjárás az Európa-ligába.
Új lebonyolítási rendszer: 36 csapat, 8 mérkőzés
Kylian Mbappé (középen) kezdi felvenni a ritmust a Real Madridban, a spanyol élvonalban három gólnál jár, kedden pedig az első BL-meccsét játszhatja a királyiak mezében (Fotó: AFP)

Jóllehet, az olasz klub fényévekre van korábbi dicsőségétől, és a Liverpool is ébresztett már nagyobb félelmet az ellenfelekben, de a Bajnokok Ligájában akkor is egy hétszeres, illetve egy hatszoros győztes összecsapásáról van szó, arról nem is beszélve, hogy a két csapat egymás elleni múltja is a legszebb nosztalgiát kelti a szurkolókban. A torna történetének egyik legemlékezetesebb döntőjét játszották 2005-ben Isztambulban, ahol a Milan 3–0-ra vezetett, de a Liverpool Steven Gerrard vezetésével egyenlített, majd megnyerte a tizenegyespárbajt. Két év múlva viszont törlesztettek az olaszok, és Athénban a duplázó Filippo Inzaghi főszereplésével 2–1-re nyertek. Ha úgy tetszik, azóta ismét a Liverpool került lépéselőnybe, legutóbb ugyanis a 2021–2022-es idényben oda-vissza megverte a Milant (3–2 Liverpoolban, 2–1 Milánóban), de ne feledjük, ezúttal csak Milánóban találkoznak a felek!

Ami a két gárda jelenét illeti: mindkét félnél új edző érkezett a nyáron, mindkét csapatot újra kellett (volna) építeni, az idénykezdést figyelembe véve pedig mindkét oldalon lehet reménykedni, egyúttal aggódni is a nagy rangadó előtt.

Az illendőség szerint kezdjük a vendégekkel! A Liverpooltól kilenc év után távozott a sikeredző, Jürgen Klopp, akinek helyét a Feyenoorddal 2023-ban bajnoki, 2024-ben kupagyőzelmet arató Arne Slot vette át. A holland szakvezető érkezését ugyanakkor nem kísérte a keret átalakítása, a Liverpool ugyanis feltűnően passzívnak bizonyult a nyári átigazolási piacon, ami finoman szólva is meglepő egy a BL-ben és a Premier League-ben egyaránt nagyra törő egyesülettől. A kerethez kizárólag Federico Chiesa csatlakozott a Juventustól, ám a sérülékeny játékos egyelőre be sem mutatkozhatott a Liverpool mezében. A grúz kapust, Giorgi Mamardasvilit is megszerezték a Valenciától, őt viszont azzal a lendülettel kölcsönben ott is hagyták az idényre a Mestallában. Az eladási oldalon Fábio Carvalho neve tűnik fel, de a portugál játékos már tavaly is az RB Leipzignél, majd a Hull Citynél játszott kölcsönben, a német klubnak mellesleg az idén a fiatal Stefan Bajceticet adták kölcsönbe az angolok, míg az előző idényt sérülés miatt kihagyó Thiago Alcántara visszavonult.

Magyarán, Slotnak az elmúlt évad csapatát kellett újra gyúrnia, ami egészen az előző bajnoki fordulóig remekül sikerült, a Liverpool ugyanis az első három PL-meccsét mind megnyerte – többek között a Manchester Unitedet 3–0-ra verve meg idegenben –, csakhogy múlt szombaton, hazai pályán beleszaladt a késbe a Nottingham Forest ellen (0–1). A menedzser szerint sok volt az egyéni hiba a csapaton belül, amit azért nem olyan nehéz orvosolni, de tény, hogy Szoboszlai Dominiknak is sokkal jobban kell játszania élete első Liverpool-mezben teljesítendő BL-meccsén, ha ponttal, pontokkal szeretne távozni a milánói szentélyből.

Szoboszlai egyébként nem egyszerűen alapember Slotnál, hanem megkapta a tízes posztot a támadósor közepén, a 4–2–3–1-es felállásban, ami óriási felelősség a nem kevés munka mellett. A magyar válogatott csapatkapitánya eddig két gólpasszig jutott az idényben, a szurkolók viszont már várják tőle a találatokat is – noha ő szerezte a csapat első gólját a Slot-érában, a Betis elleni felkészülési meccsen –, és ha nem jön közbe semmi, Milánóban is megpróbálkozhat a gólszerzéssel, ugyanis aligha kerül ki a kezdőcsapatból. A Liverpoolból a fia­tal Harvey Elliott biztosan kihagyja a BL-rajtot lábtörés miatt, és a már említett Chiesa játéka is erősen kérdéses.

A 2005-ös BL-döntő drámai fordulatot hozott: a Liverpool játékosai 3–0-s hátrányból mentették hosszabbításra a Milan elleni mérkőzést, majd tizenegyespárbajban nyertek (Fotó: AFP)

A Milannál sem alakul tökéletesen az új edző sorsa. A portugál Paulo Fonseca a Lille-től érkezett az olasz egyesülethez, és amellett, hogy az eredmények finoman szólva is elmaradnak a várttól (négy bajnoki forduló alatt egy győzelem, két döntetlen, egy vereség a mérleg), már egy belső fegyelmi probléma is borzolja a kedélyeket. A Lazio elleni bajnokin ugyanis a kispadról beálló Rafael Leao és Théo Hernandez nem ment oda meghallgatni az edző eligazítását az egyik ivószünetben, és ugyan mindhárman cáfolták, hogy belső feszültség lenne, az olasz sajtó a következő napokban már arról cikkezett, hogy Zlatan Ibrahimovic, a Milan vezető tanácsadója később felhívta és rendre utasította a két játékost. Akármi is történt, Leao és Hernandez a legutóbbi fordulóban, a Venezia ellen ismét a kezdőcsapatban találta magát, és a 2. percben előbbi passzát utóbbi váltotta gólra, a Milan pedig megszerezte az első győzelmét az idényben (4–0).

Fonseca feltehetően megtartja a győztes csapatot a Liverpool ellen is, azaz a nyáron érkező, friss Európa-bajnok Álvaro Morata helyett ismét Tammy Abraham kezd csatárposzton, míg sérülés miatt Ismael Bennacer, Malick Thiaw (mindkettő boka) és Alessandro Florenzi (keresztszalag) marad ki.

 

 

Daniel Carvajal biztos benne, hogy a Real Madrid Stuttgart elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén tovább fejlődhet – a friss Európa-bajnok futballista 423. fellépése előtt beszélt a madridiak akadozó játékáról és az Aranylabdáról is.

Újabb sérült, akadozó játék. Bár már megnyerte az európai Szuperkupát és veretlen a bajnokságban a Real Madrid, nem indult álomszerűen a Kylian Mbappé-korszak a klubnál. A játék döcög, öt bajnoki meccsen két döntetlent játszottak a királyiak (a hátrány négy pont a Barcelona mögött), szombaton két tizenegyesből szerzett góllal győztek a Real Sociedad otthonában (2–0). Ráadásul egy újabb sérülttel bővült a hetente duzzadó lista: ezúttal Brahim Díaz esett ki, de leg­alább két fontos visszatérővel is számolhat Carlo Ancelotti. Jude Bellingham és Aurélien Tchouaméni már a csapattal edzett, és a Stuttgart ellen biztosan szerepet kap, ahogy az elmúlt egy évben élete formájában futballozó Daniel Carvajal is, aki 423. fellépésére készül a Real Madrid színeiben.

„Szerintem jó hír, hogy még nem értük el a játékunk legmagasabb szintjét – nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Real Madrid saját nevelésű jobbhátvédje. – A Stuttgart elleni meccs újabb lehetőség a fejlődésre. Jude Bellingham visszatérése fantasztikus hír, mert tudjuk, mekkora hatása van a játékunkra. Ha sikerülne a hetedik Bajnokok Ligája-győzelmem, elképesztő pillanat lenne. Van még néhány évem a futballban, miért ne próbálnám meg elérni újra és újra a csúcsot? A szerződésem lejár a nyáron, de addig szeretnék a klubnál maradni, amíg csak lehet. Amint nélkülözhetőnek érzem magam, félreállok. Nem hiszem, hogy ne egyeznénk meg, a klub bizonyos kor felett évente ajánl szerződéshosszabbítást, az esetemben nincs pluszakadály, főleg, hogy az adatok és a trófeák tekintetében életem egyik legjobb idényén vagyok túl. Álmodozom az Aranylabda megnyeréséről, de már az is óriási megtiszteltetés, hogy jelöltek rá.”

Daniel Carvajal  nem aggódik  a Real Madrid formája miatt

 

A Slovan Bratislava kivételével minden újonc a topligákból érkezett a Bajnokok Ligája 36 csapatosra bővített főtáblájára. Valójában az Aston Villa is csak a sorozat Bajnokok Ligájának nevezett, 1992 óta íródó változatban újonc, hiszen a jogelőd BEK 1982-es bajnokcsapatáról van szó. Az angolok kedden a Young Boys otthonában kezdenek, és a sorsolásukat látva elég valószínű, hogy ott lesznek a legjobb huszonnégy, de akár a legjobb nyolc csapat között is. Megismétlődik a 1982-es döntő párosítása is, hiszen a második fordulóban a Villa Parkba utazik a Bayern München. A harmadik fordulóban egy valódi újonccal, a Bolognával csap össze az Unai Emery vezette együttes. Az olasz klub szerdán játszik először, a Sahtar Donecket fogadja, de vendégeskedik majd Liverpoolban is. Vincenzo Italiano kétszer egymás után a Konferencialiga-döntőbe vezette a Fiorentinát, a sorsolás alapján megélheti a kupatavaszt a Bolognával is.

A Gironának sem lesz könnyű dolga, szerdán a Paris Saint-Germain otthonába látogat, és összességében is nehéznek mondható a sorsolása, de talán nem annyira, mint a Slovannak. A pozsonyiak Glasgow-ban kezdenek a Celtic ellen, majd fogadják a Manchester Cityt, a Gironához utaznak, és játszanak még a Dinamo Zagrebbel, a Milannal, az Atlético Madriddal, a Stuttgarttal és a Bayern Münchennel is.

A francia Brest mutatkozik be a legkésőbb, csütörtökön Franciaországban a Sturm Graz ellen. A Bresthez kegyes volt a sorsolás, hiszen a második fordulóban is osztrák ellenféllel találkozik, a Salzburgot sorrendben a Leverkusen, a Sparta Praha, a Barcelona, a PSV, a Sahtar és a Real Madrid követi. A két spanyol óriáson és a Leverkusenen kívül nem tűnik megoldhatatlannak egyik feladata sem.

Öt újonc csapat az új BL-rendszerben
The Guardian   
Az angol lap a Liverpoollal hangolódik a Bajnokok Ligája keddi nyitó napjára. Az újság szerint nagy kérdés, milyen lelkiállapotban készülnek a „vörösök” a Milan elleni idegenbeli túrára azok után, hogy a hétvégén pocsék játékkal egygólos vereséget szenvedtek az Anfielden a Notthinghamtől.
Kicker     
Antonio Rüdiger kontra Deniz Undav – ezzel az érdekes párharccal vezeti fel a német lap a Real Madrid és a Stuttgart párharcát. A fizikai erőre épülő játékstílus mellett a német válogatott két kiválósága híresen „nagyszájú”, a baráti üzengetés már kezdetét is vette a médiában, parázs találkozóra van kilátás.
Gazzetta dello Sport     
Az olasz újság figyelmezteti a Juventust: a torinói csapat a holland első osztályban megállíthatatlanul menetelő PSV „célkeresztjébe került”. Emellett kiemeli, a piros-fehérek rendkívül gólveszélyesek, remek formában vannak, és több mint két éve nem találtak legyőzőre nemzetközi kupameccsen hazai pályán.
Footmercato.net     
Áll a bál a Lille háza táján a portugál Sporting CP elleni BL-beli nyitó mérkőzés előtt. A francia portál arról ír, hogy a Lille elnöke, Olivier Létang elidegenítette az öltöző egy részét, miután a Saint-Étienne-től elszenvedett bajnoki vereség után nyilvánosan rendkívül éles kritikával illette a játékosokat.
Mundo Deportivo   
Lehetséges német szurkolói invázióra figyelmeztet a spanyol lap. A Real Madrid akadályokat gördített a Stuttgart drukkereinek útjába, hogy ne tudjanak annyi jegyhez jutni, mint amikor az Európa-liga 2022-es negyeddöntőjében harmincezer Frankfurt-szurkoló „szállta meg” a barcelonai Camp Nout.
Record     
A Sporting CP és a Lille nemcsak a BL-ben, hanem a NEMZETKÖZI SPORTDÖNTŐBÍRÓSÁGON is ellenfél – hívta fel a figyelmet a portugál sportlap. Rafael Leao a lisszaboniakkal 2018-ban egyoldalúan bontotta fel a szerződését, hogy a franciáknál folytassa, amiért a Sporting 45 millió eurót vár a Lille-től, amely eddig a felét sem fizette ki.
LAPSZEMLE

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
SZEPTEMBER 17., KEDD
18.45: Juventus (olasz)–PSV (holland) (Tv: Sport1) 
18.45: Young Boys (svájci)–Aston Villa (angol) (Tv: Sport2) 
21.00: Bayern München (német)–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: Sport2) 
21.00: Milan (olasz)–Liverpool (angol) (Tv: RTL Három) – élőben az NSO-n!
21.00: Real Madrid (spanyol)–VfB Stuttgart (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n! 
21.00: Sporting CP (portugál)–Lille (francia) 
SZEPTEMBER 18., SZERDA
18.45: Bologna (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) (Tv: Sport1)  
18.45: Sparta Praha (cseh)–Red Bull Salzburg (osztrák) (Tv: Sport2)  
21.00: FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport2)  
21.00: Celtic (skót)–Slovan Bratislava (szlovák) 
21.00: Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Girona (spanyol) (Tv: Sport1) 
SZEPTEMBER 19., CSÜTÖRTÖK
18.45: Crvena zvezda (szerb)–Benfica (portugál) 
18.45: Feyenoord (holland)–Bayer Leverkusen (német) (Tv: Sport2)
21.00: Atalanta (olasz)–Arsenal (angol) 
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 
21.00: Monaco (francia)–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Brest (francia)–Sturm Graz (osztrák) 
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik