A Manchester City már csak egy veretlen meccsre van a Manchester Unitedtől – BL-statisztikák szerdáról

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 10:46
Guardioláék gól nélküli döntetlennel kezdték a BL-idényt (Fotó: Getty Images)
Szerdán megrendezték a labdarúgó Bajnokok Ligája alapszakaszának második játéknapját. Hat mérkőzést játszottak, ezek kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb érdekességeket, statisztikákat!

A Manchester United tartja a legrangosabb európai kupasorozatban a veretlenségi rekordot (2007 és 2009 között 25 meccs). A Manchester City jelenleg 24 mérkőzésnél tart, így már csak egyre van attól, hogy beérje városi riválisát.

A Pep Guardiola irányította Manchester Cityvel csupán másodszor fordult az elő az eddigi 42 hazai BL-mérkőzése során, hogy gólképtelen maradt. Előzőleg 2022 márciusában egy Sporting CP elleni egyenes kieséses párharc második meccsén esett meg ilyen vele (az első találkozón a City 5–0-ra nyert idegenben).

Az Internek 10 kísérlete volt az első félidőben a Manchester City ellen. 2017 februárja óta az első csapat, amely az Etihad Stadionban legalább tíz kísérletet mutatott fel az első játékrészben egy BL-mérkőzésen az angol csapat ellen. Legutóbb szintén 10 próbálkozással a Monaco volt erre képes.

Jamie Bynoe-Gittens a második legfiatalabb játékos lett (20 évesen és 41 naposan), aki a padról beállva legalább két gólt szerzett a BL-ben. A legfiatalabb David Trézéguet volt, aki 1997 októberében a Monacóban a Lierse ellen szerzett gólokat 20 évesen és 7 naposan.

Bynoe-Gittens ráadásul korábban az első Bundesliga-mérkőzésén is így tett, beállt és két gólt szerzett.

Bobby Clark csupán az ötödik olyan angol tinédzser, aki egy BL-mérkőzésen úgy került be a kezdőbe, hogy nem angol csapatban játszik. Patrick Robertsre (Celtic), Jadon Sanchóra, Jude Bellinghamre és Jamie Bynoe-Gittensre (utóbbi háromra a Dortmund játékosaként) igaz ez még.

A Celtic csupán másodszor szerzett legalább négy gólt egy mérkőzésen a Bajnokok Ligájában. Legutóbb 2001 októberében a Juventus ellen tette meg, akkor 4–3-ra győzött.

A Celtic ráadásul most először nyerte meg az első BL-mérkőzését az aktuális idényben. Méghozzá úgy, hogy a klub történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratta a sorozatban.

Arne Engels csupán a második Celtic-játékos, aki gólt és gólpasszt is jegyzett egy BL-mérkőzésen. Előtte Henrik Larsson volt erre képes még 2001 októberében a Juventus ellen.

Victor Olatunji a harmadik afrikai játékos lett, aki gólt és gólpasszt is jegyzett első BL-mérkőzésén. Rajta kívül erre eddig Daniel Cousin (2007, a Rangersben a Lyon ellen) és Serge Aurier (2015, a PSG-ben a Sahtar ellen) volt képes. Ő az első, aki nigériaiként tette ezt meg.

Azzal, hogy Lukasz Skorupski tizenegyest védett a Sahtar ellen, nincs olyan kapus az előző három idényt tekintve, aki összességében nála több büntetőt (5) védett volna a bajnokikon az és az európai kupákban.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ (SZERDAI JÁTÉKNAP)
FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német) 0–3 (Gittens 76., 86., Guirassy 90+4. – 11-esből)
Celtic (skót)–Slovan Bratislava (szlovák) 5–1 (Scales 17., Furuhasi 47., Engels 56. – 11-esből, Maeda 70., Idah 87., ill. Wimmer 61.)
Paris Saint-Germain (francia)–Girona (spanyol) 1–0 (Gazzaniga 90. – öngól)
Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) 0–0
KORÁBBAN
Bologna (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) 0–0
Sparta Praha (cseh)–FC Salzburg (osztrák) 3–0 (Kairinen 2., Olatunji 42., Laci 58.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik