Haraphatnak a BL-döntőben az Európa-bajnokságról lemaradó dortmundi futballisták

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.01. 09:15
Mats Hummels a labdába is beleszuggerálja azt, hogy a Dortmund nyeri a BL-döntőt (Fotó: Getty Images)
Az Atlético és a PSG kiejtése után ismét a papírforma borítására készül a Borussia Dortmund, amelynek kulcsjátékosait különös dac motiválhatja még inkább a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben.

Ritka az olyan Bajnokok Ligája-döntő, amelyen ennyire esélytelennek számít az egyik fél, mint most a Borussia Dortmund, hiszen a német bajnokság ötödik helyezettjeként, tulajdonképpen világ-sztárok nélküli csapattal kell szembeszállnia a spanyol ligában és a BL-ben is az egész idényben ellenállhatatlan, egyébként is BL-specialista Real Madriddal, amely nem csupán rekordgyőztese az első számú európai kupasorozatnak: nem szokása döntőket veszíteni, legutóbbi nyolc Bajnokok Ligája-fináléját egyaránt megnyerte.

Ám a Dortmund ebben az idényben sokszor bizonyította, fikarcnyit sem törődik a papírformával, igazi kupacsapat jeleit hordozza magán. Már azt sem igazán várták tőle, hogy továbbjusson a csoportjából, hiszen a PSG, a Milan és a Newcastle mellé került. Pláne akkor tűnt reménytelennek a fekete-sárgák helyzete, amikor két forduló után egy ponttal és szerzett gól nélkül álltak a csoportban. De aztán megnyerték a kvartettet, a nyolcaddöntőben a PSV elleni párharcot esélyesként hozták, majd mind az Atlético Madrid, mind a PSG ellen esélytelenebbnek számítottak. Az Atlético ellen egy félidő után máris kétgólos hátrányban voltak, ám onnan is vissza tudtak kapaszkodni, hogy aztán a párizsiak elleni elődöntőben is borítsák a papírformát.

Bizonyos, hogy ez a dac, ami általában is az outsider csapatokat tüzeli, most is ott munkál a dortmundiakban. És úgy gondoljuk, az is jelentős motiváció, hogy a jelek szerint az Európa-bajnokságon szereplő válogatottak szövetségi kapitányai valami miatt mintha nem értékelnék megfelelően őket. Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya meglepetésre nem hívta be a házigazda együttesbe a Borussia védelmének vezérét, Mats Hummelst (bár már 35 éves, a tavaszi BL-meccsek azt bizonyították, nem fog rajta az idő), továbbá a középpályás Emre Cant és Julian Brandtot. És nem lesz ott a német csapatban a négyszeres válogatott támadó, Karim Adeyemi sem, aki szintén nagyszerűen játszott. Ez a négy játékos az Eb huszonnégy csapata közül legalább húsznak a keretébe alighanem simán befért volna…

Hasonlóan meglepő, hogy Gareth Southgate, az angolok szakvezetője lemondott Jadon Sanchóról, aki korábban nagyszerűen teljesített Dortmundban, s noha a Manchester Unitedban megtorpant a fejlődése a még mindig csak 24 éves játékosnak, Dortmundba visszatérve újra bomba formában futballozik, nagy erőssége volt a német csapatnak a tavaszi menetelés során. A PSG elleni elődöntő első meccsének ő volt a legjobbja, mert bár gólt nem szerzett, kialakított három gólhelyzetet, megnyert tizenhárom párharcot és megcsinált tizenkét cselt.

Szintén csak méltatni lehetett az idényben (főleg a BL-meccseken) Ian Maatsent, a Dortmund 22 éves holland balhátvédjét is. Ő bekerült Ronald Koeman holland szövetségi kapitány bő keretébe, de a minap a keretszűkítés első áldozatai közé került.

Könnyen lehet, hogy Hummels, Can, Brandt, Adeyemi, Sancho és Maatsen úgy megy majd ki szombaton a Wembley gyepére, hogy Nagelsmann-nak, Southgate-nek és Koemannak is üzenjék: „Tényleg nem vagyunk elég jók az Eb-hez? Na, most figyeljetek!”

Ottmar Hitzfeld és Jürgen Klopp után Edin Terzic a harmadik vezetőedző, aki BL-döntőbe vezette a Borussia Dortmundot. Sok érdekes és izgalmas történet van a szombati BL-fináléban pályára lépő játékosoké között is, de talán egyik sem olyan rendkívüli, mint a dortmundi edzőé. Terzic a BVB legutóbbi BL-döntője idején, 2013-ban még szurkolóként tűnt fel a lelátón a fényképek tanúsága szerint, bár három éve akkor már játékosmegfigyelője is volt a fekete-sárga klubnak. Gyerekkora óta Dortmund-drukker, ott kezdett először dolgozni a futballban, végigjárta a szamárlétrát, volt az U19-es csapat segédedzője, akadt egy-egy kitérője (a Besiktasnál és a West Hamnél Slaven Bilic stábjában), ám 2018-ban visszatért Dortmundba, előbb segédedző lett, majd 29 meccsre vezetőedző, ezt követően egy évig technikai igazgató, mielőtt 2022-ben újra kinevezték vezetőedzőnek. Tavaly ilyenkor majdnem megszakadt a szíve, amikor az utolsó pillanatokban a Bayern München kiénekelte a sajtot a Dortmund szájából, és elvitte előle a német bajnoki címet, de a szurkolók úgy éltették a trénert, hogy elsírta magát meghatottságában. Rá egy évre elvezette a csapatot a BL-döntőbe.

„Értem, érdekes sztori az enyém, ám ez nemcsak az én történetem, hanem a csapaté, és most itt a nagy esély, hogy szombaton megnyerjük a Bajnokok Ligáját” – mondta egy korábbi sajtótájékoztatóján Terzic.

Szurkolóból Bajnokok Ligája-döntős edző

 

 

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
21.00: Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol), London (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik