Leginkább erős középpályássorában bízhat a Real Madrid a Bayern elleni BL-elődöntőben

Vágólapra másolva!
2024.05.08. 09:01
Toni Kroos (balra) Münchenben is megvillantotta zsenialitását, Jude Bellingham játékában pedig mindig benne van a gól (Fotó: Getty Images)
Múlt héten Münchenben 2–2-es döntetlent játszott egymással a Bayern és a Real Madrid, szerdán eldől, melyik gigász jut be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ha a csapatrészeket nézzük, a spanyolok valamivel erősebbnek tűnnek, de a kiváló formában lévő Harry Kane könnyedén belőheti a döntőbe a németeket.

 

Megjósolhatatlan, hogy a két óriás, a Real Madrid és a Bayern München közül melyik jut be a Bajnokok Ligája döntőjébe. A két együttes európai párharca jelentős múltra tekint vissza: 27 mérkőzésből 4 döntetlen mellett 11-szer a spanyol, 12-szer a német fél győzött, így igencsak kiegyenlített a mérleg. A BEK/Bajnokok Ligája elődöntőjében most futnak össze nyolcadik alkalommal, eddig négyszer a Bayern München, háromszor a Real Madrid verekedte be magát a döntőbe, a spanyolok e téren egyenlíthetnek. Münchenben 2–2-es végeredmény született, így Madridban döntetlenről jön a folytatás.

Sokak szerint a Santiago Bernabéu Stadionban gond nélkül kiharcolja a továbbjutást a Real Madrid, de mások Thomas Müllerrel értenek egyet, aki úgy véli, kiélezett meccs lesz, amely millimétereken is múlhat. Egyfelől a rekord­győztes nemegyszer varázsolt felejthetetlen estét saját stadionjába a Bajnokok Ligájában, másrészt a bajorok már megmutatták, hogy képesek kiharcolni Madridban a BL-döntőbe jutást. Az biztos, hogy ez az összecsapás is bekerül a futball történelemkönyvébe, lássuk, hogy csapatrészekre lebontva mit lehet tudni a két csapatról.

Ami a kapusokat illeti, habár Thibaut Courtois felépült keresztszalag-szakadásából és a világ egyik (ha nem a legjobb) kapusa, egy lejátszott meccs után kockázatos lenne beállítani a kapuba a Bayern elleni elődöntőben. Minden bizonnyal Andrij Lunyin véd, aki az egész idényben nagyszerűen pótolta a belga kapust, voltak kiemelkedő mérkőzései, ám egy jó formában lévő Manuel Neuerhez nem ér fel. Kérdés, mennyire van jó formában a német kapus, emlékezhetünk, az első meccs első madridi góljánál a fénykorát élő Neuer kimozdult volna Toni Kroos passzára és lábbal indítja is az ellentámadást…

A hátvédsorra térve elmondatjuk, hogy egyik csapat sem a védekezéséről híres. A Real Madridba eltiltása után visszatér Daniel Carvajal, akivel jóval aktívabb lehet a jobb oldal, mint az első meccsen volt, bár vélhetően lesznek problémái Jamal Musialával. Középen a kiváló formában lévő Antonio Rüdiger párja Aurélien Tchouaméni vagy Nacho lehet, kérdés, a francia játékossal a középpályán vagy a hátvédsorban számol-e Carlo Ancelotti vezetőedző. Bal oldalon Ferland Mendy helye biztos, nagy csata várható közte és Leroy Sané között. A Bayern München oldalán a leginkább tisztázandó az, hogy a vasárnap óta teljes értékű edzésmunkát végző Matthijs de Ligt tudja-e vállalni a játékot, valamint a Stuttgart ellen fejsérülést szenvedő Eric Dier felépül-e. Gondban lenne a Bayern, ha Kim Min Dzse, Dayot Upamecano védelemmel kellene felállnia, ám még az sem lenne megnyugtató, ha csak az egyikük játszana… A jobb oldalon Joshua Kimmich szerepel majd, a balon Raphaël Guerreiro sérülése miatt Nuszir Mazravi vagy Alphonso Davies – utóbbi a pletykák szerint a Real Madridhoz igazolhat.

A középpályán nagy madridi fölény várható, Toni Kroos, Federico Valverde és Jude Bellingham (Aurélien Tchouaménivel vagy Eduardo Camavingával kiegészülve) képességei kimagaslók. Ha jó napot fognak ki, a Bayernnek nem lesz ellenszere, ráadásul Luka Modric vélhetően a padról beállva visz majd új színt a játékba. Thomas Tuchel vezetőedző (akinek segítője Lőw Zsolt) olyan játékosokat állíthat a középpályára, mint Leon Goretzka vagy Konrad Laimer, Thomas Müller minden bizonnyal valamivel előrébb játszik.

Ha a támadójátékosokat nézzük, a madridiak a Münchenben duplázó Vinícius Júniortól és az egész idényben kiválóan játszó Jude Bellinghamtől várják a gólokat, de a fontos találatok mestere, Rodrygo is villanhat. A vendégeknél mindenekelőtt Harry Kane-t kell megemlíteni, aki nyolc találatával (Kylian Mbappéval együtt) vezeti a BL-góllövőlistáját, minden sorozatot figyelembe véve pedig 44 meccsen 44-szer talált be. Kulcskérdés lesz, hogy a madridi védők képesek lesznek-e megfékezni az angol támadót, ezen akár a döntőbe jutás is múlhat. A Bayernből a két szélen játszó Jamal Musiala és Leroy Sané a párharc első meccsén is okozott problémát a spanyoloknak, nem lenne meglepő, ha most is így lenne.

Carlo Ancelotti nagy taktikus, nemegyszer fordult elő, hogy akár hazai pályán is visszarendelte csapatát, majd Vinícius Júnior vezérletével villámgyors ellentámadásra épített. Előfordulhat, hogy a madridiak nem akarják birtokolni a labdát, ugyanis felállt védelem ellen nehezebben megy nekik a játék, így inkább labdaszerzés után átrohannának a Bayern Münchenen.

Nagy meccsre van kilátás a San­tiago Bernabéu Stadionban, mindkét oldalon szuper­sztárok lépnek pályára, és csupán egyvalami biztos: bármelyik csapat is jut be a döntőbe, szerdán tovább íródik a Real Madrid és a Bayern München közös története az európai kupaporondon.


A tavalyi finálé játékvezetője dirigál a szerdai rangadón

Szymon Marciniak (Fotó: AFP)

Szymon Marciniak vezeti a szerdai Real Madrid–Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntő-visszavágót. A 43 éves játékvezető az egyik legjobbnak számít, nem véletlenül bízták rá a 2022-es Argentína–Franciaország világbajnoki döntőt vagy a tavalyi Manchester City–Internazionale Bajnokok Ligája-finálét. A Real Madridnak eddig hét mérkőzésen fújt, a spanyol gigász ezeken két győzelmet, két döntetlent és három vereséget számlál. A Bayernnek háromszor vezetett, két győzelem és egy vereség a bajor mérleg. A lengyel bírónak ez lesz az idényben az ötödik Bajnokok Ligája-mérkőzése, és szerepet osztanak rá a németországi Európa-bajnokságon is. 


Jude Bellingham megtörné az átkot a Bayern München ellen

Berobbant Madridban, és sokak szerint az Aranylabda egyik várományosa Jude Bellingham. Az angol válogatott középpályást tavaly nyáron 103 millió euróért szerződtette a Real Madrid a Dortmundtól, 38 tétmérkőzés után 22 gólnál és 10 gólpassznál jár az idényben, és az FC Barcelona elleni mindkét el Clásicón győztes gólt szerzett a bajnokságban. 

Bellingham (jobbra) még nem szerzett gólt a kieséses szakaszban (Fotó: Reuters)

A La Ligában 18 gólos, és már biztosan bajnok, de a gólkirályi címre is van esélye, szerda este pedig sokat tehet azért, hogy a királyiak megnyerjék a Bayern München elleni elődöntőt, és bejussanak a Bajnokok Ligája döntőjébe. Csakhogy a bajorok ellen nem megy neki. Pályafutása során a Bayern ellen játszotta a legtöbb mérkőzést, kilencet, ám két döntetlen mellett hét vereség a mérlege, gólt pedig még nem szerzett ellene. A legutóbbi, 2–2-es döntetlennel véget érő müncheni odavágón sem játszott jól, de ki tudja, lehet, hogy szerda este a Santiago Bernabéu Stadionban megtörik a jég. A 20 éves futballista a találkozó előtt az UEFA honlapjának nyilatkozott az első madridi évéről és a rövid távú céljairól.
„A Real Madrid a klubfutball csúcsa, mindig is ide szerettem volna eljutni, de nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan sikerül – mondta Jude Bellingham. – Mindennap hálát adok azért, hogy itt játszhatok. Nagyon örültem, amikor a madridiak megkerestek, és úgy gondolták, hogy illenék a csapatukba. Egy percig nem kellett gondolkodnom, hogy éljek-e a lehetőséggel. Eleinte persze tartottam tőle mennyire tudok beilleszkedni, de igyekeztem magamat adni, és szerencsére mindenki kedvesen fogadott. Elképesztő, hogy Luka Modric és Toni Kroos azokról a győztes BL-döntőkről mesél, amelyeket nemrégiben még édesapámmal együtt a tévében néztem. A jó és a rossz időszakokat is élvezem, a nehéz pillanatokban is vállalni kell a felelősséget. A Manchester City elleni negyeddöntő megnyerése sokat elmond arról, milyen erős csapatunk van, és milyen kiváló játékosaink. Nem játszottunk szépen, de azon a mérkőzésen mindenkinek áldozatot kellett hoznia és küzdenie azért, hogy meglegyen a továbbjutás. Persze jobb lett volna, ha már a hosszabbítás előtt nyerünk, de így sem lehetek elégedetlen. A világot jelentené, ha az óriási nyomás ellenére BL-győztesként zárnám első madridi idényemet.”
A németországi összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is kiegyenlített csatára lehet számítani, de a hazai pálya miatt valamivel esélyesebbnek számítanak a madridiak. Érdekesség, hogy a Real Madrid legutóbb kilenc évvel ezelőtt, a 2014–2015-ös idényben vesztette el az elődöntőt, ha a visszavágót otthon játszhatta. Akkor a Juventus vendégeként 2–1-re kikapott Torinóban, a visszavágó pedig 1–1 lett.


Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa a klub honlapjának: – Kifejezetten fontos mérkőzés vár ránk szerdán a Bayern München ellen, szükségünk van minden szurkolónk támogatására. Remélem, minden fanatikus fehérben jön, és ismét felejthetetlen estét élünk át együtt a varázslatos Santiago Bernabéu Stadionban. Mindent megteszünk, hogy bejussunk a döntőbe!

Manuel Neuer, a Bayern München kapusa a Mundo Deportivónak: Nagyon fontos mérkőzés lesz, de ha tovább akarunk jutni, kíméletlennek kell lennünk a kapu előtt. Kulcsfontosságú lesz, hogy kihasználjuk-e a helyzeteinket.

Thomas Müller, a Bayern München támadója a klub honlapjának: – Izgatottan várom a meccset, lenyűgöző a San­tiago Bernabéu Stadion, ráadásul most újították fel. A Real Madrid sokoldalú csapat, kiváló játékosai vannak, nem véletlen, hogy ilyen sikeres. Veszélyes együttes, de le lehet győzni, akár milliméterek is dönthetnek.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője a Marcának: – A Bayern München és a Real Madrid sok szempontból hasonlít. Két nagy múltú klub sok BL-győzelemmel, tiszteljük az ellenfelet, kiváltképp, hogy az első mérkőzésen jobban játszott nálunk. Optimista vagyok, minden esélyünk megvan arra, hogy újabb csodálatos estével ajándékozzuk meg a szurkolókat.


Lapszemle a visszavágó előtt

Marca     
Hab lenne a tortán, ha a Real Madrid bejutna a Bajnokok Ligája londoni döntőjébe – írja a spanyol sportnapilap. Már eddig is kiemelkedőt nyújtott az idényben a csapat, de ezt még lehet fokozni. Közben kiderült, a spanyol szövetség hétvégén Granadában adná át a bajnoki címért járó trófeát a madridiaknak, ám ők inkább a következő hazai meccsen vennék át.

Corriere dello Sport     
Jön a várva várt visszavágó a Santiago Bernabéuban – írja az olasz sportnapilap. Egyre nagyobb az izgalom a mérkőzéshez közeledve, a tét pedig hatalmas. 

As     
A spanyol lapnál úgy vélik, hogy a Bayern München gyorsan túltette magát a Stuttgarttól elszenvedett hétvégi vereségen, és csak a Real Madrid elleni visszavágóra koncentrál. Serge Gnabry igencsak magabiztosan várja a mérkőzést, szerinte a helyzetkihasználás lesz a kulcs. Jó hír a németeknek, hogy minden bizonnyal Matthijs de Ligt is ott lesz a kezdőben.

The Guardian     
Láthatáron a Bajnokok Ligája-döntő a Bayern Münchennek. Az angol portál szerint, ha a németek eljutnak Londonba, megmentik az eddig nem igazán sikeres idényüket, de nem lesz könnyű dolguk Madridban. 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Madrid, Vezeti: Szymon Marciniak (lengyel)
Az első mérkőzésen: 2–2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik