Címlapsztori: kezdődik a Bajnokok Ligája – mindenki a Manchester City ellen!

Vágólapra másolva!
2023.09.19. 07:54
null
Az Internazionale játékosai a legutóbbi BL-döntőn minden eszközt bevetettek, hogy megállítsák Erling Haalandot, ám hiába jártak sikerrel, a trófeát a története során először a Manchester City nyerte meg – idén sem lesz elég a norvég csatár semlegesítése az angolok trónfosztásához (Fotó: AFP)
Szeptember 19-én indul a BL-csoportkör – amely jó ideig az utolsó lesz, a jövő évtől nagy reform jön a lebonyolításban. A mezőnyben húsz év óta először Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sincs ott.

 

Kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája 32. idényének csoportköre. Aki szereti a sorozat e fázisát, most élvezze ki, jövőre ugyanis már nem láthatunk ilyet, jelentős újítások lesznek a lebonyolításban. Utoljára osztják szét nyolc négycsapatos csoportba a 32 főtáblás együttest, ahogy az 1999–2000-es idény óta mindig. A 2024–2025–ös BL-ben már nem lesznek csoportok, nem is 32, hanem 36 tagú lesz a mezőny, hat helyett nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó szakaszban, és hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos súlyú csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. Minden együttes nyolc különböző ellenféllel találkozik, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

Egy korszak véget ért: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sincs ott a BL-mezőnyben (Fotó: Getty Images)
Egy korszak véget ért: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sincs ott a BL-mezőnyben (Fotó: Getty Images)

 

NINCS LIONEL MESSI, NINCS CRISTIANO RONALDO

Az utolsó csoportkör következik hát jó ideig biztosan, viszont húsz (!) év után az első, amikor nincs ott a mezőnyben az elmúlt két évtized két legmeghatározóbb alakja, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.

NS-SZAKÉRTŐ: NIKOLICS NEMANJA, KORÁBBI 43-SZOROS VÁLOGATOTT TÁMADÓ
GYEREKKORI ÁLMOM vált válóra azzal, hogy pályára léphettem a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Legia Warszawával a selejtezőből jutottunk a főtáblára, és a Borussia Dortmund és a Real Madrid mögött, a Sportingot meg­előzve végeztünk a harmadik helyen. Ami a mostani kiírást illeti: a Manchester City a legesélyesebb a végső győzelemre, de a Real Madridot sohasem lehet leírni, ahogy említhetném még a Barcelonát, az Atlético Madridot, a Bayern Münchent és Napolit is. Ráadásul mindig vannak meglepetéscsapatok, remélem, most a Newcastle lesz, gyerekként Alan Shearer volt a kedvencem. Szurkolok a Leipzignek is, jó esélye van a továbbjutásra. Bízom benne, hogy Gulácsi Péter mielőbb vissza­kerül a kapuba, Willi Orbán pedig a sérülése után ismét a védelem vezérévé válik. Gólkirálynak Harry Kane-t mondanám. Szorítok, hogy jól sikerüljön az idénye, ráadásul a Bayern szakmai stábjában ott van Lőw Zsolt, így mi, magyarok külön szurkolhatunk érte.

A 2003–2004-es idény óta valamelyikük, de leginkább mindkettőjük ott volt a mezőnyben, és az argentin négyszer, a portugál ötször hódította el a trófeát. Most viszont, mint mindenki tudja, Messi az Egyesült Államokba, Ronaldo – még télen – Szaúd-Arábiába szerződött, így beköszönt az új éra, amelynek legnagyobb királya már Erling Haaland,

Kylian Mbappé vagy a többi aktuális sztár egyike lehet. És ha már új éra, emlékezzünk meg arról az emberről is, akinek óriási szerepe volt a Bajnokok Ligája életre hívásában 1992-ben, és aki ezt az idényt már egy égi VIP-páholyból szurkolhatja végig: a nyár elején elhunyt Silvio Berlusconi, az AC Milan korábbi tulajdonosa, akinek irányítása alatt a vörös-feketék ötször nyerték meg a BEK-et vagy a Bajnokok Ligáját.

Ha már Cristiano Ronaldo kapcsán szóba került, nem mehetünk el szó nélkül az európai klubfutball immár legnagyobb kihívása, Szaúd-Arábia mellett. A közel-keleti ország már nem csupán áttételesen, európai klubok tulajdonosaként, befektetőjeként vállal szerepet az „öreg kontinens” futball­életében, de elindult egy olyan tendencia, amelynek senki sem látja a végét és a következményeit: nem csupán levezetni szándékozó, kiöregedő futballistákat csábít már a sivatag aranya, erejük teljében lévő sztárokat is Sadio Manétól Karim Benzemán át Neymarig. Kylian Mbappé most még nemet tudott mondani egy felfoghatatlan gázsira, de a homokvihar elindult, és nem tudjuk, ki a következő, akit magával ragad.

A sok sztár kivándorlása nyilván gyengíti valamelyest a BL mezőnyét is – ugyanakkor nem tehetünk úgy, mintha az arab pénztőke eddig ne lett volna jelen az európai futballban: hovatovább az ugyan nem szaúdi, de arab emírségekbeli kézben lévő Manchester City az aktuális címvédő, a világ legtehetősebb klubja. Júniusban, az isztambuli döntő után mindenki leszámolhatott azzal a vágyvezérelt gondolattal, amely szerint közel-keleti olajpénzekkel „mesterségesen” felpumpált, „összevásárolt” csapattal nem lehet megnyerni a Bajnokok Ligáját. Azok is megértették ezt, akik esetleg elfelejtették, hogy 2012-ben a Chelsea is révbe ért, a Roman Abramovics-éra kilencedik évében. És így immár az a tény sem állja meg a helyét, miszerint Josep Guardiola csak a Barcelonával és/vagy Lionel Messivel tud BL-t nyerni.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A kérdés tehát az: megállíthatja-e valaki a Manchester Cityt, amely fikarcnyit sem gyengült a nyáron, meg lehet-e akadályozni, hogy a Real Madrid után (amely 2016 és 2018 között egymás után háromszor nyert) újabb csapat védjen címet a BL-ben? Jelen állás szerint nehéz lesz. A két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona meccsről meccsre jobb ugyan, de egyik sem kész csapat még, az újjáépítés fázisában van. A Bayern München sem az igazi, a PSG papíron sokat gyengült, az olaszoknak pedig aligha lesz megint olyan jó idényük, mint az előző volt. Leginkább még a hazai riválisokról, a Premier League-ből érkező csapatokról lehet elképzelni, hogy valamelyik a City tyúkszemére lép – de melyik? Az Arsenal legutóbb ugyan megszorongatta a PL-ben, de valójában évek óta egyed­uralkodó a City.

 

KEDDI SLÁGERMECCS: MILAN–NEWCASTLE

Az elmúlt években gyökeret verő gyakorlatnak megfelelően minden játéknapon két mérkőzést már 18.45-ös kezdettel műsorra tűznek az esti, 21 órás hat meccs elé, így kedden Young Boys–RB Leipzig és Milan–Newcastle United összecsapással indul az új széria. Előbbi a magyar kapcsolódás miatt érdekes (igaz, a lipcsei klubnál Gulácsi Péter csak nemrég épült fel, míg Willi Orbán sérült), utóbbira viszont jóval nagyobb reflektorfény vetül, elvégre a hétszeres BEK/BL-győztes, legutóbb az elődöntőig menetelő Milan fogadja a New­castle-t, amely huszonegy év után tér vissza a BL csoportkörébe, legutóbb a 2002–2003-as idényben szerepelt itt, még Alan Shearerrel a csatársorában.

Most azonban a „szarkák” a szaúdi befektetők révén Európa egyik leggazdagabb klubjává váltak, így mindenki kíváncsi rá, hogyan mutatkoznak be az európai nagyszínpadon. A Milannak pedig bőven van mit bizonyítania, hiszen szombaton rendkívül súlyos vereséget szenvedett a neki legfontosabb rangadón, a milánói derbin, amelyet 5–1-re veszített el az Internazionale ellen. Nem mintha a Newcastle jobban kezdte volna a bajnoki idényt, eddigi öt meccséből hármat is elveszített, és csak a tizenegyedik helyen áll, bár legutóbb győzött 1–0-ra a Brentford ellen. A keddi összecsapás különlegessége, hogy máris visszatér ellenfélként a San Siróba a Newcastle olasz középpályása, Sandro Tonali, akit a nyáron épp a Milantól vett meg a Newcastle 64 millió euróért. A La Gazzetta dello Sport cikke szerint szívélyes fogadtatásra számíthat a 23 éves, gyerekkora óta Milan-drukker karmester, mivel nem ő akart távozni, sőt kifejezetten kérte, hogy maradhasson, ám a vezetőket jobban érdekelte az érte kapott csinos summa.

SZERDAI KLASSZIKUS: BAYERN–MANCHESTER UNITED

Aki láthatta, sohasem feledi az 1999-es barcelonai BL-döntőt, amelyen hiába vezetett a Bayern, a 91. és a 93. percben egy-egy David Beckham-szöglet után előbb egyenlített Teddy Sheringham, aztán fordított Ole Gunnar Solskjaer. Minden idők legigazságtalanabb döntője? Minden idők egyik legcsodálatosabb feltámadása? Mindkét álláspont képviselőinek van igazságuk. Bár azóta már játszott egymás ellen nyolc mérkőzést a BL-ben a két csapat, de a Bayern–MU mindig különleges csata, még ha a United Sir Alex Ferguson tíz évvel ezelőtti visszavonulása óta nem is csillog régi fényében.

„Nagyon nehéz meccs vár ránk a Bayern München otthonában, a bajorok számítanak az egyik favoritnak a végső győzelemre a Bajnokok Ligájában – fogalmazott Erik ten Hag, a Manchester United menedzsere a klub honlapjának. – De már elmagyaráztam, mire van szükségünk, hogy sikeresek lehessünk: karakterre, hitre, rugalmasságra és elszántságra.”

A Bayern Münchent a találkozón Lőw Zsolt és Anthony Barry segédedző irányítja, mivel Thomas Tuchel vezetőedzőt a BL előző kiírásának Manchester City elleni negyeddöntőjén kiállította a játékvezető, és eltiltását tölti.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 1. FORDULÓ
KEDD
E-CSOPORT

21.00: Feyenoord (holland)–Celtic (skót)
21.00: Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol)
F-CSOPORT

18.45: Milan (olasz)–Newcastle United (angol) (Tv: Sport1)
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) (Tv: M4 Sport)
G-CSOPORT
18.45: Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német) (Tv: Sport2)
21.00: Manchester City (angol)–Crvena zvezda (szerb) (Tv: Sport1)
H-CSOPORT
21.00: Barcelona (spanyol)–Royal Antwerp (belga) (Tv: Sport2)
21.00: Sahtar Doneck (ukrán)–Porto (portugál), Hamburg

SZERDA
A-CSOPORT

18.45: Galatasaray (török)–Köbenhavn (dán) (Tv: Sport2)
21.00: Bayern München (német)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT
21.00: Sevilla (spanyol)–Lens (francia)
21.00: Arsenal (angol)–PSV (holland) (Tv: Sport2)
C-CSOPORT
18.45: Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német) (Tv: Sport1)
21.00: Braga (portugál)–Napoli (olasz)
D-CSOPORT

21.00: Real Sociedad (spanyol)–Internazionale (olasz) (Tv: Sport1)
21.00: Benfica (portugál)–Salzburg (osztrák)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik