Gólváltás, majd tizenegyesek – a Manchester City nyerte az Európai Szuperkupát

Vágólapra másolva!
2023.08.16. 20:51
null
A Manchester City a Sevillával csapott össze Pireuszban (Fotó: Getty Images)
A Bajnokok Ligája-címvédő Manchester City 1–1 után tizenegyesekkel legyőzte az Európa-liga-győztes spanyol Sevillát a szokásos Európai Szuperkupa-mérkőzésen, amelyet ezúttal Pireuszban rendeztek meg.

 

EURÓPAI SZUPERKUPA
MANCHESTER CITY (angol)–SEVILLA (spanyol) 1–1 (0–1)– 11-esekkel 5–4
Pireusz,
Karaiszkákisz Stadion.Vezette: Letexier (francia)
MANCHESTER CITY:
Ederson – Walker, Akanji, Gvardiol, Aké – Rodrigo, Kovacic – Palmer (J. Álvarez, 85.), Foden, Grealish – Haaland.Menedzser:Pep Guardiola
SEVILLA:Bunu – J. Navas (Gonzalo Montiel, 83.), Badé, Gudelj, Acuna, Jordán, Rakitic, Ó. Torres (Juanlu, 74.) – Ocampos, En-Nesziri (Rafa Mir, 90+2.), Lamela (Suso, 90+2.).Vezetőedző:José Luis Mendilibar
Gólszerző:Palmer (63.), ill. En-Nesziri (25.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nyerni érkeztünk Görögországba – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján José Luis Mendilibar, a Sevilla edzője a Manchester City elleni mérkőzés előtt, és bár a spanyol tréner szavai erősen optimistának tűnhettek, a két csapat közül a Sevilla volt az, amelynek játékosai korábban (2006) már magasba emelhették az Európai Szuperkupa trófeáját.

Esélyesnek persze ettől függetlenül a Bajnokok Ligáját megnyerő angolok számítottak, még akkor is, ha Bernardo Silva betegség, Kevin De Bruyne sérülés miatt nem léphetett pályára – helyettük Josep Guardiola többek között a saját nevelésű Cole Palmernek adott játéklehetőséget. A 21 éves középpályás az Arsenal elleni angol Szuperkupa-mérkőzésen szép góllal bizonyította, lehet vele számolni, és a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban az ő lövése találta el először a kaput, Jaszin Bunu azonban ugyanúgy védett, mint később Nathan Aké fejesénél és Jack Grealish lövésénél. A mérkőzést, ahogyan arra számítani lehetett, a City uralta, a Sevilla viszont állta a sarat, és a 25. percben megszerezte a vezetést, miután Marcos Acuna bal oldalról beadott labdáját Juszef En-Nesziri Nathan Aké és a 90 millió euróért igazolt Josko Gvardiol között felugorva hét méterről a jobb alsó sarokba fejelte. Az andalúziai csapat ezután a korábbinál is védekezőbb felállásra váltott, többször fordult elő, hogy összes játékosával 30 méteren belül védekezett, ami hatékony taktikának bizonyult. A labda hiába volt sokkal többet az angoloknál, a kapura alig jelentettek veszélyt.

A térfélcserét követően lendületesen kezdett a Sevilla. Az 50. percben Lucas Ocampos iramodott meg a bal oldalon, megbontva a manchesteri védelmet, lapos középre adásával viszont hiába hozta ziccerbe En-Neszirit, a marokkói csatár nem helyezte jól a labdát, így Ederson védeni tudott. Meglepő volt, mennyire nem találta a ritmust a City, ennek ellenére egyenlített, Rodri beadásából a jobb oldalon érkező Cole Palmer fejelt közelről a hálóba (1–1). A gólt követő percekben En-Nesziri újabb ziccert rontott, ismét jelét adva annak, hogy a BL-címvédő védelme ezen az estén nagyon sebezhető, a kérdés már csak az volt, tud-e élni ezzel az Európa-liga győztese. Ahogy telt az idő, egyre fáradtabbnak tűntek José Luis Mendilibar játékosai, egyre nehezebben viselték a City mezőnyfölényét, rendre beszorultak a saját kapujuk elé. Nem volt ritka, hogy az angolok a Sevilla tizenhatosán belül passzolgatták egymásnak a labdát, a győztes gólt ennek ellenére sem tudták megszerezni.

A 2023-as Európai Szuperkupáról tizenegyespárbaj döntött, amit Erling Haaland nyitott, s amely során négy körig egyik csapat sem tudott hibázni. Az ötödik sorozatban aztán Kyle Walker lövését kis híján, de csak kis híján hárította Bunu, míg Gudelj a kapufát találta el, így a Manchester City nyerte a trófeát, története során először!

 

PERCRŐL PERCRE

Pep Guardiola beérte Carlo Ancelottit, ötödik Európai Szuperkupa győzelmét aratja, egyet játékosként, négyet edzőként. A Manchester City nyerte a pireuszi finálét!

GUDELJ KIHAGYJA! A felső lécet találja el. SZUPERKUPA-GYŐZTES A MANCHESTER CITY! 5–4

Walker a jobb alsó sarkot célozza, Bunu érezte az irányt, bele is kap a labdába, de hárítani nem tud. 5–4

4–4! Montiel sem hibázik. A csereként pályára lépő játékos a kapu bal oldalába helyezi a labdát.

Továbbra sincs hiba. Grealish magabiztosan középre lővi a labdát 4–3

Folytatódik a sorminta. A sevillai játékos mindig oda lővi, ahova az előtte lévő manchesteri. Rakitic is a kapu jobb felső sarkát célozta. Ederson érezte az irányt, de nem tudta védeni. 3–3

Kovacic a kapu jobb oldalát választja, Bunu most balra vetődött, bent van ez is. 3–2

Ez is bent van! Rafa Mir is a bal felső sarokba lőtte a labdát, Edersonnak esélye sem volt. 2–2

Julián Álvarez szintén a kapu bal oldalába, de nem laposan, hanem emelve talált a hálóba. 2–1

Ocampos kiegyenlít. Az argentin lemásolta Haalandot és szintén a bal alsó sarokba lőtte a labdát. Ederson is az ellenkező irányba vetődött. 1–1

Haaland belövi a kapu bal sarkába. Bunu a másik oldalra vetődött. 1–0

A Manchester City kezd, Erling Haaland az első lövő.

Jó előjel lehet a spanyoloknak, hogy a Sevilla a budapesti Európa Liga-döntőt tizenegyesekkel nyerte meg, míg a Manchester City az Angol Szuperkupa-döntőben elbukta a tizenegyespárbajt az Arsenal ellen. Az utóbbi tízből nyolc Európai Szuperkupa tizenegyesekkel dőlt el.

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a rendes játékidőnek. Nincs döntés, jöhetnek a tizenegyesek.

90+2. perc: Kettőt cserél a Sevilla. A marokkói En-Neszirit Rafa Mir váltja, míg Erik Lamela helyére Susso érkezik.

90+1. perc: Nathan Aké fejesét hatalmas bravúrra tolta ki a léc alól Bunu, jöhet egy újabb manchesteri szöglet.

90. perc: Legalább négy perc lesz a ráadás.

90. perc: Juanlu Sánchez kap sárga lapot, a bal oldalról végezhet el szabadrúgást a City.

Továbbra sincs döntés, sőt az elmúlt percekben már lehetőség sem adódott a csapatok előtt. A City és a Sevilla is szemmel láthatóan egyre kevesebb kockázatot vállal a mérkőzés végéhez közeledve.

85. perc: Cserél a City is. Julián Álvarez áll be a gólszerző Palmer helyére.

83. perc: José Luis Mendilibar ismét cserél: Gonzalo Montiel áll be Jesus Navas helyett.

81. perc: Ezúttal Jack Grealish próbálkozott távolról, középre érkező lövése nem okoz gondot Bununak.

79. perc: Beszorult a Sevilla. Cole Palmer beadását kifejelik az ötösön belülről a sevilla védői.

A második félidő közepén 148 a kapuralövések aránya, szögleteketek tekintve 60-ra vezetnek a manchesteriek.

74. perc: Oliver Torres helyére Juanlu Sánchez érkezik.

72. perc: A második félidőben jóval nagyobb az iram, mint az első játékrészben. Újabb ivószünet következik.

69. perc: Cole Palmer mutatott be szép cselsorozatot, majd lőtt a kapu jobb oldalába a tizenhatoson kívülről, Bunu szögletre üti a labdát.

Amennyiben nincs döntés a rendes játékidőben, úgy egyből a tizenegyesek következnek.

65. perc: En-Nesziri került megint helyzetbe, Ederson jól jött ki a kapujából, így a marokkói lövése elakad a kapusban.

63. perc: GÓL! EGYENLÍT A MANCHESTER CITY! Egy pillanatra alábbhagyott a sevillai védelem figyelme, amit Cole Palmer használ ki. A 21 éves angol játékos Rodritól kapott remek labdát, Palmer pedig közvetlen közelről a léc alá fejeli a labdát.

62. perc: Lamela kap sárga lapott miután egy ütemmel lemaradva lép oda Akénak.

A mérkőzést 29207 néző tekinti meg a pireuszi Karaiszkákisz Stadionban.

56. perc: Nem ül rá az egygólos vezetésre a Sevilla. Ezúttal Ocampos próbálkozott, viszont az argentin lövése nem jelentett veszélyt Ederson kapujára.

54. perc: Megint egy sevillai próbálkozás. Jordán a tizenhatos sarkáról leadott szabadrúgását Ederson könnyedén megfogja.

52. perc: Újabb En-Nesziri próbálkozás Aké mellől. A marokkói ötös sarkáról leadott lövése a jobb kapufa mellett száll el.

50. perc. Óriási helyzet! Ezúttal a Sevilla hozta fel a labdát, Ocampos gyönyörűen iramodott meg a bal oldalon, majd bepasszolta középre a labdát. En-Nesziri nem helyezte kellőképpen a lövését, így Ederson hárítani tudta a kapu közepe felé tartó labdát.

48. perc: Jobb oldalon vezetett kontratámadás a City: Kovacic centerezését Jordán rúgta ki az ötös vonaláról.

A szünetben Pep Guardiola és José Luis Mendilibar sem cserélt.

46. perc: Jön a folytatás!

ELSŐ FÉLIDŐ

Hogy látta eddig a meccset? Fórum, hozzászólás itt!

45+3. perc: Vége az első félidőnek, előnyben a Sevilla!

45+2. perc: Két veszélyes beadás is érkezett a bal oldalról a sevillai kapu elé, azonban végül egyikből sem lett lövés.

45+1. perc: Rodri cselezgetett a Sevilla tizenhatosának vonalán tiszta lövőhelyzetet keresve, azonban a piros mezesek szerelni tudtak.

45. perc: Három perc lesz a tervezett hosszabbítás az első játékrész végén.

43. perc: A bekapott gól óta többet kezdeményez a Manchester City, a játék többnyire a Sevilla térfelén zajlik. Grealish szépen emelte át a labdát a becsúszó Ocampos lábai felett, az argentin csak szabálytalanul tudta megállítani a City támadását.

A Manchester City eddig hétszer próbálkozott kapura lövéssel, ebből háromszor találta el a kaput. A Sevilla négy kapura lövési kísérletnél tart. A spanyolok egyszer találták el Ederson kapuját, igaz akkor gól született.

37. perc: Rodrigo fejelte kapura Jack Grealish szögletét, ami Rakiticen megpattanva a kapu fölé száll. Jöhet az újabb szöglet.

33. perc: Phil Foden szabadrúgása a sorfalat találta el, Jordánt egy rövid ideig ápolni is kellett.

33. perc: Haaland kapott jó labdát, azonban Badé lerántja. A Sevilla játékosa sárga lapot kapott, míg a City veszélyes helyről, a kapuval szemben végezhet el szabadrúgást.

30. perc: Torres tette középre a labdát, Erik Lamela pedig kapásból a kapu fölé lőtt.

A Sevilla a mai találkozóval együtt az eddigi nyolc Szuperkupa-mérkőzésén csupán egyszer nem talált ellenfele kapujába. 2014-ben Cardiffban a Real Madrid 2–0-ra győzte le az andalúziai csapatot.

25. perc: GÓL! VEZET A SEVILLA! Acuna adta középre a labdát, En-Nesziriremek ütemben érkezve két védő között 9 méterről fejelt. A labda a kapufát is érintve a Manchester City kapujában köt ki.

22. perc: Ivószünet. Pireuszban a mérkőzés kezdete előtt 28 fok volt.

21. perc: Saját térfelén passzolgat a Manchester City. A kezdeti intenzitás alábbhagyott.

17. perc: Grealish cselezett befelé, majd csavart a kapu bal oldala felé, Bunu szögletre üti a labdát.

Haaland a Dortmund játékosaként négy gólt szerzett a Sevilla ellen, míg a Bajnokok Ligája előző idényében kétszer is betalált az andalúziai csapat kapujába.

11. perc: Gvardiol próbálkozott távolról, de lövése messze elkerülte Bunu kapuját.

8. perc: Megvan az első manchesteri próbálkozás is. Aké fejesét Bunu megfogni nem tudta, hárítani azonban igen.

7. perc: Haaland kapott jó labdát, azonban a Sevilla védelme jól zárt, szöglet következik.

6. perc: Jesus Navas adta be jobbról a labdát, ami Bunu kezében köt ki.

2. perc: Megvan az első lövés. Lamela szerzett labdát a Manchester City térfelén majd távolról lőtt, azonban a labda messze elkerüli a kaput.

1, perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Már pályán a csapatok: a Sevilla labdarúgói piros mezben, míg a Manchester City játékosai világoskék szerelésben játszanak.

„Fontos, de nem a legfontosabb mérkőzése a Manchester Citynek a Sevilla elleni Szuperkupa. Pep Guardiola mindenesetre erős csapatot küld pályára, de nem a legerősebbet. Az elmúlt időszakban sok sikert ért el a klub, az újabb kupa megnyerésével tovább folytatódna a sorozat, így ebből a szempontból prioritást élvez. A mérkőzés a variálásra is jó lehetőség, az angol klub vezetőedzője bátrabban cserélhet, és pihentetheti legjobb játékosait, például Erling Haalandot. A Sevillára is jó hatással lehet a találkozó, rutinos az európai kupákért zajló harcban, de egyáltalán nem mentes a problémáktól. Amikor egy csapat nincs jó formában, vagy rosszul kezdi a bajnokságot, egy ilyen, van is tétje, meg nincs is tétje jellegű mérkőzés lehetőséget ad az edzőnek új játékosokat és formációkat kipróbálni. Elképzelhető, hogy így a klub rátalál arra az útra, amelyen haladva sikeresebb lehet a bajnokságban. Ehhez győzelemre vagy legalább jó játékra lenne szüksége a Sevillának, de szerintem a Manchester City magabiztos játékkal győz.”– véli az NS szakértője, Gyepes Gábor, korábbi 26-szoros válogatott labdarúgó

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Rövidesen kezdetét veszi a Manchester City és a Sevilla Európai Szuperkupa-mérkőzése.

ELŐZMÉNYEK

A Bajnokok Ligája döntőjébena Manchester City 1–0-ra legyőzteaz olasz Internazionalét, míga Sevilla az olasz Romáttizenegyesekkel múlta felül a budapesti Európa Liga-döntőben.

A City először játszik az európai Szuperkupában, míg a Sevilla már története során hatszor is megpróbálkozott elhódítani a serleget, igaz csak egyszer, 2006-ban járt sikerrel. A két csapat korábban négyszer találkozott egymás ellen, mindegyik alkalommal az angol csapat került ki győztesen.

A mérkőzés előtt José Luis Mendilibar, a Sevilla trénere elmondta, hogy edzői szempontból ezek a legkönnyebb meccsek, míg Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője kiemelte, szeretnének élni a lehetőséggel.

„Megemelem a kalapomat a Sevilla Európa-liga-teljesítménye előtt, hihetetlen, amit véghez vitt a csapat. Ez a gárda pontosan tudja, hogyan kell szerepelni egy kontinentális kupában, ezért ragyogó Szuperkupa-meccsre számítok” – fogalmazott udvariasan az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján Guardiola, aki olyan fontos játékosaira nem számíthat a Pireuszban rendezendő mérkőzésen, mint a sérült Kevin De Bruyne, Bernardo Silva és Rúben Dias, ráadásul augusztus 6-án az Arsenal elleni angol Szuperkupát elveszítette csapata tizenegyesekkel.

Ezzel együtt vaskos meglepetés lenne, ha nem a City győzne szerda este, a Sevillánál ugyanis a nyáron intézményes problémák jelentkeztek, és miután a személyeskedésig fajuló viták közepette váltak meg a sikerkovács sportigazgatótól, Ramón Rodríguez Verdejótól, ismertebb nevén, Monchitól, a teljes keret átadólistára került – ám az átigazolási időszakban jószerével semmi mozgás sincs a klubnál.

A mérkőzés beharangozóját ide kattintva olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik