Az Inter örült a nyolcgólos párharc végén... és jöhet a Milan!

Vágólapra másolva!
2023.04.19. 20:50
null
Nyolcgólos párharc végén Inter-siker (Fotó: AFP)
A városi rivális Internazionale lesz a Milan ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, miután Simone Inzaghi kék-fehér együttese az idegenbeli 2–0-s siker után hazai pályán 3–3-as döntetlent játszott a portugál Benficával, így 5–3-as összesítéssel a legjobb négy közé jutott.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
INTERNAZIONALE (olasz)–BENFICA (portugál) 3–3 (1–1)

Milánó, San Siro, 75 380 néző. Vezette: Cerro Grande (spanyol)
INTER: A. Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni (D'Ambrosio, 80.) – Dumfries, Barella (Calhanoglu, 76.), Brozovic, Mhitarjan, Dimarco (Gosens, 80.) – Lautaro Martínez (Joaquín Correa, 76.), Dzeko (R. Lukaku, 76.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
BENFICA: Vlahodimosz – Gilberto (Neres, a szünetben), António Silva, Otamendi, Grimaldo – Florentino, Chiquinho (J. Neves, 80.) – Rafa Silva (P. Musa, 80.), Joao Mario (Schjelderup, 89.), Aursnes – Goncalo Ramos (Guedes, 74.). Vezetőedző: Roger Schmidt
Gólszerző: Barella (14.), Lautaro Martínez (65.), Joaquín Correa (78.), ill. Aursnes (38.), António Silva (86.), P. Musa (90+5.)
Továbbjutott: az Internazionale, 5–3-as összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

SZAVAZÁS

Mi lesz a Bajnokok Ligája döntőjének párosítása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Benfica az Intertől elszenvedett odavágós vereségig veretlenül menetelt a Bajnokok Ligájában, ám időközben mintha megtört volna Roger Schmidték lendülete, egymás után három mérkőzésüket is elveszítették (a Portótól otthon, a Chavestől idegenben kaptak ki egy góllal) – legutóbb 2018-ban fordult elő a lisszaboniakkal, hogy egymást követő három meccsükön is vereséget szenvedjenek.

Ehhez hasonlóan az olasz csapat sincs élete formájában, a bajnokságban legutóbbi hat bajnokiját sem tudta megnyerni, így visszacsúszott az Európa-liga-indulást érő ötödik helyre. Bár a mérkőzés kiegyenlített játékot hozott az első percekben, az Inter hamar, már a 14. percben megszerezte a vezetést, Nicolo Barella a kaputól jobbra, 11 méterről ballal tekert a kapu jobb oldalába.



Az Inter gyors gólja és összesítésbeli 3–0-s előnye rányomta bélyegét a mérkőzésre, a hazaiak Lautaro Martínez vezérletével több lövéssel is próbálkoztak, miközben a portugáloktól csak Alejandro Grimaldo tudta megdolgoztatni André Onanát, de a 25 méteres, jobb alsó felé tartó kísérlet nem jelentett gondot az Inter kapusának.

A szünet előtt felcsillant a remény a Benficának, amikor Rafa Silva tökéletes jobb oldali beadására középen érkezett Fredrik Aursnes, akinek életerős fejese nem sokkal a keresztléc alatt jutott be az Inter kapujába.



A második félidőre jóval bátrabb Benfica érkezett a pályára, de hiába birtokolta többet a labdát ebben a periódusban, a nagyobb helyzetek a hazaiak előtt adódtak, akik a 65. percben Federico Dimarco bal oldali centerezése után Lautaro Martínez góljával ismét vezetést szereztek.



Sőt, a hajrá előtt végleg lezárta a lényegi kérdéseket az Inter: a csereként beálló Joaquín Correa két perccel pályára lépése után mesteri tekeréssel jelentkezett, 3–1-re növelve csapata előnyét, és eldöntve a továbbjutást.



Noha a végjátékban a Benfica David Neres révén előbb kapufáig jutott, majd nem sokkal később António Silva gólra váltotta Grimaldo beadását, a 95. percben pedig Petar Musa góljával 3–3-as döntetlenre mentette a visszavágót, a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé az Inter jutott be. A milánói kék-feketék a városi rivális AC Milan ellen vívhatják ki az isztambuli döntőbe jutást.





A másik mai mérkőzésen
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 1–1

Továbbjutott: a Manchester City, 4–1-es összesítéssel

Kedden játszották
CHELSEA (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–2
Továbbjutott: a Real Madrid, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel

NAPOLI (olasz)–MILAN (olasz) 1–1
Továbbjutott: a Milan, 2–1-es összesítéssel

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Milan (olasz)–Internazionale (olasz)
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)
A hivatalos játéknapok

Elődöntő: május 9., 10.; május 16., 17.
Döntő: június 10., Isztambul, Atatürk Stadion

PERCRŐL PERCRE


90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc David Neres kap sárga lapot. Alighanem lökdösődött a gól után.

90+5. PERC MEG EGY JÓ BEADÁS GRIMALDÓTÓL, balról, laposan PETAR MUSA ballal nyolcról a kapu közepébe lő, laposan. A labda D'Ambrosio lába között ment el, meglepte Onanát. 3–3!

90+4. perc Még egy rossz portugál szöglet a végére.

Kilencedszer jut elődöntőbe a BL-ben az Inter, az először a 2010-es siker óta!

Négy perc a ráadás.

89. perc Mário le, Andreas Schjelderup be.

10/10: kétgólos előnyből még nem esett ki BL-párharcban az Inter. A Benfica veretlen volt előző 7 idegenbeli BL-meccsén!

86. PERC SZÉPÍT A BENFICA, ANTÓNIO SILVA kissé jobbról, hét méterről a jobb felső sarokba fejeli Grimaldo jobbról érkező, ballábas szabadrúgását. 3–2!

83. perc KAPUFA! Neres 15-ről ballal a bal oldali kapufa tövére lő egy ajándék Darmian-labdát. A kapufáról visszapattanó labda arcon találta a kapust, ápolás. Vérzett az orra.

81. perc Petar Musa odacsúszik Calhanoglunak, sárga lap.

80. perc Robin Gosens be, Dimarco le, Danilo D'Ambrosio be, Bastoni le. Joao Neves és Petar Musa be, Chiquinho és Silva le.

78. PERC JOAQUÍN CORREA IS BETALÁL! Dimarco passzát kissé balról, 12 méterről jobbal félmagasan a bal, azaz a túlsó sarokba tekeri, három védő közül. A labda a kapufán is megpattant: 3–1!

Az Inter a csereként pályára lépő Romelu Lukaku góljával biztosította be a győzelmét a Benfica otthonában. Bár a belga csatár közel sincs topformában, a Bajnokok Ligájában nem lehet rá panasz – három gólja van, s átlagosan 28.7 percenként talál be Európa legrangosabb kupasorozatában. Ráadásul a belga támadó hat éve nem rontott tizenegyest, s sorozatban 24-et értékesített, azok után, hogy pályafutása első 16 büntetőjéből csupán ötöt tudott gólra váltani.

76. perc Romelu Lukaku Dzekót, Joaquín Correa Martínezt, Barellát Hakan Calhanoglu váltja, Ramost meg Goncalo Guedes.


72. perc Martínez jobbról jobbal laposan középre ad, Dimarco jobbal a bal sarokba lőne, félmagasan, fejjel blokkol az ötösön Silva!

Eközben a Bayern és a City...



65. PERC ELDŐLT A PÁRHARC! Dimarco megindul, Mhitarjannal háromszögez, az ötös bal sarka elől ballal középre passzol, laposan, és öt méterről a léc alá lő, középre LAUTARO MARTÍNEZ. 2–1!

64. perc Ramos 12 méteres lövése pocsék.


Nagy fütty a stadionban, petárdáznak, majd megdobálják a hazaiakat a tüzes és tüzeskedő portugál szurkolók


61. perc Bastoni jobb oldali beadását 11-ről Dzeko a jobb sarok mellé fejeli!

A Benfica ilyen vert helyzetből csak egyszer jutott tovább az európai kupákban: 1963-ben, a Nürnberg ellen.

58. perc Aursnes blokkolja Barella középtávoli lövését.

52. perc Mário betör a 16-osra, ballal középre ad, Acerbi becsúszva blokkol. Szöglet, Otamendi Aursnes elé fejeli a labdát, aki jobbal 12-ről eltöri a labdát lövés címén. Martínez alácsúszott, mit mond a VAR? Meglepő módon meg sem vizsgálják.

Mellette Bastoni, Dimarco, Dzeko és Martínez, illetve Ramos, Florentino és Mário lesz eltiltott egy újabb sárgával.

49. perc Rafa Silva odarúg a bal szélsen meginduló Mhitarjannak, sárga lap.

46. perc Martínez jobbal nem sokkal véti el a bal felsőt kissé balról, 20-ról, Neres bal oldali beadását az utolsó pillanatban rúgja el a kapu és a gólra éhesen berobbanó Silva előtt Dimarco!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Giberto le, David Neres be, szélső védő helyett szélső.

45 százalékban volt a hazaiaknál a labda ma, 4-szer lőttek kapura, 1-szer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 4/3.


A Benfica egyszer játszott itt, akkor Nuno Gomes és Obafemi Martins is duplázott.

Barella a harmadik interes, aki egy BL-párharc mindkét meccsén betalál. Christian Vieri 2003-ban a Valenciát, Dejan Sztankovics 20006-ban az ajaxot bosszantotta oda-vissza.

E párharc legjobb góllövői:
Nuno Gomes 2
Obafemi Martins 2
Barella 2


(Weltfussball)



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Mezőnyharc és egy perc ráadás.

Eközben a Bayern és a City...

A norvég középpályás az idényben 38 meccset játszott, ez a 2. gólja. A Molde 2021-ben 450 ezer euróért vette, a Benfica tavaly nyáron 13 millióért. Az első benficás gólját a Santa Clara ellen szerezte.



Nem ment sarokra a labda, csak picit jobbra, de védhetetlen volt.

38. PERC LEGALÁBB ENNYIRE VÁRATLANUL EGYENLÍT A BENFICA! Silva jobb oldali beadását az ötös elől, hét méterről, Dumfries elől a léc alá fejeli FREDRIK AURSNES. 1–1!

A Benfica ebben a BL-idényben már nyert Olaszországban: a csoportkörben 2–1-re a Juventus ellen. Előtte hat itteni meccsen nyeretlenek voltak, egy iksszel, ezelőtt Firenzében nyertek 1997-ben, még a KEK-ben.

37. perc Mário nagyot ordít, megrúgta őt Martínez. Majd váratlanul folytatja.

34. perc Grimaldo bal oldali sarokrúgását tízről éppen a kapus kezébe fejeli középről Chiquinho.

32. perc Martínez az ötösről a bal alsóba fejeli Dzeko jobbról jövő, jobblábas beadását, hiába vetődik és ér a labdába Vlahodimosz... de lökte előtte Gilbertót az argentin. Szabadrúgás kifelé.

Micsoda gól!
Micsoda gól!

30. perc Jöhet a szabadrúgás középről, 23 méterről, Onana hatalmas vetődéssel eléri a bal alsó előtt Grimaldo ballábas lövését.

29. perc Acerbi és Mário kap utolsó szóbeli figyelmeztetést egy civakodás után és miatt.

25. perc Dimarco balról ballal középre ad egy szögletet, Bastoni fejel kapura az ötös rövid sarkáról, Silva fejjel hatalmasat blokkol. Az újabb beadást kifejeli Florentino, Barella beadását Dzeko 12-ről jócskán a jobb sarok mellé fejeli.

23. perc
Aursnes passzol balról Ramos elé, aki nem lő azonnal ballal az ötös elől, és bánhatja bizony, mert oldalról, szinte a semmiből érkezik villámgyorsan Dimarco.

22. perc Sunyi könyökösökkel operál pár játékos, megy az adok-kapok.

19. perc Dimarco bal oldali, ballábas beadását kifejeli középen Dzeko elől Otamendi.

Nicolo Barella első fejes gólját szerezte meg az Interben a Benfica ellen legutóbb, lábbal sem rossz. Az olasz válogatott középpályás a 2022–2023-as idényben nyolc gólnál tart, amivel egyéni csúcsot állított fel. Nem mellesleg 8 gólpasszt is kiosztott.



14. PERC VEZET AZ INTER, Martínez passzát NICOLO BARELLA kissé jobbról, 12 méterről ballal a jobb, azaz a túlsó felsőbe rúgja. Leblokkolt a portugál védelem, Dzeko, Martínez és Barella megbolondította őket: 1–0!

Az első mérkőzésen aratott győzelmének köszönhetően az Internazionale mind a négy találkozóján veretlen maradt a Benficával szemben, sőt három meccsen gólt sem kapott a portugáloktól.

10. perc
Grimaldo bravúrral veszi le Mário rossz beadását, majd Otamendi kezez középen. Előtte Dzeko megbukott a bal szélen labdakezelésből Bastoni emelését követően.

6. perc Dimarco megindul a bal szépen, Martínezt indítja, akitől picit hosszan kapta vissza a labdát az ötös bal sarkán már.

4. perc Dumfries jobb oldali beadobását Dzeko az ötösre fejeli, éppen a kapus elé.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fekete-kék mezben és fekete nadrágban, a vendégek piros mezben és fehér nadrágban.


Egy kis örökmérleg: négy mérkőzés, 3 olasz sikerrel és egy iksszel, 7, ill. 3 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Az Intertől a Benficához:

2021, Valentino Lazaro, kölcsönbe
2021, Joao Mário, ingyen
2017, Gabriel Barbosa, k., 1 700 000
2008, David Suazo, k., 200 000
2005, Jorgosz Karagunisz, i.
2001, Marco Caneira, k.
A Benficától az Interhez:
2017, Lisandro López, k., 450 000


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Stefan de Vrij, Alessandro Fontanarosa, Milan Skriniar és Dalbert sérült, a vendégektől Alexander Bah és Julian Draxler maródi.

Samuel Soares végig melegített a meccs előtt (Fotó: AFP)
Samuel Soares végig melegített a meccs előtt (Fotó: AFP)


„Csak arra összpontosítunk, hogy bejussunk az elődöntőbe. Az engem ért kritikák nem érdekelnek, már megszoktam őket, és inkább én legyek a céltábla, mint a játékosaim” – fogalmazott Inzaghi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

Ezzel együtt az összkép miatt nem elhanyagolható a Serie A-ban mutatott gyenge teljesítmény, az Inter ugyanis az utóbbi öt fordulóban egy döntetlen mellett négyszer kikapott, kicsúszott a BL-indulást jelentő első négyből, a vezetőség pedig már keresi Simone Inzaghi vezetőedző utódját (a hírek szerint a Brightonnal szuperidényt futó Roberto De Zerbi érkezhet a helyére).


Az elnök optimizmusa ellenére pokolian nehéz feladat vár a Benficára, amely gazdag története során csak egyszer tudott fordítani azután, hogy két góllal kikapott egy európai párharc első felvonásán, miközben az Inter egyszer sem esett ki azt követően, ha idegenben legalább két góllal megnyerte az első mérkőzését valamelyik kontinentális kupában. Szintén a milánóiak továbbjutását vetíti előre, hogy a csapat - szemben a bajnoki hullámvasutazással - jól teljesít a kieséses tornákon: az Olasz Kupa elődöntőjében az 1–1-es torinói első mérkőzést követően kedvező helyzetből várja a visszavágót a Juventus ellen.

„Kilenc és fél hónapig ragyogtunk, tíz napja viszont hullámvölgyben vagyunk, igaz, nem ez a tíz nap határozza meg az idényünket. A párharc nincs lefutva, mi a Benfica vagyunk, az utolsó leheletünkig küzdünk a továbbjutásért” – mondta Rui Costa, a Benfica elnöke a CNN Portugalnak a csapat elutazása előtt.


Intő jel lehetett volna, hogy a milánóiak vendégjátéka előtt az ősi rivális Porto érkezett a Luz Stadionba, a második fél­időben leiskolázta a Benficát, és elvitte a három pontot (2–1). Ezzel együtt a piros-fehérek körüli hurráhangulat nem hagyott alább, és bizony visszanyalt a fagyi, a milánói gárda ugyanis már-már könnyen nyert Lisszabonban (2–0). Ekkor már elkezdték kongatni a vészharangot a Benficánál, ám a megzavarodott csapat képtelen volt visszatalálni a korábban kitaposott ösvényre, és 2018 után először sorozatban három meccset veszített el: szombaton a középmezőnyhöz tartozó Chaves vendégeként kapott ki (0–1).

Portugáliában két hete még arról elmélkedtek, a Milan vagy a Napoli ellen készülhet-e a Benfica az elődöntőben, a nemzetközi porondon tizenhárom mérkőzés óta veretlen, a hazája bajnokságát egyetlen vereséggel, fölényesen vezető csapat ugyanis tényleg duzzadt az erőtől, miközben az Inter már akkor is ezer sebből vérzett.

Nehéz eldönteni, melyik csapat várja rosszabb passzban a visszavágót az Inter–Benfica BL-negyeddöntő visszavágó előtt, így viszont nemcsak a matematikai, hanem a lélektani előny is az első mérkőzést megnyerő milánóiaknál van.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ INTER–BENFICA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik