Lipcsei (hang)erő – Nagy Zsolt jegyzete

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 23:43

ALIGHANEM FELDÚLT LÉLEKKEL ültem volna a lipcsei öltözőben a szerda esti RB Leipzig–Manchester City Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő félidejében. Szoboszlai Dominik a mérkőzés után lapunknak adott interjújában valószínűleg okkal nem árulta el, mi zajlott a négy fal között, Marco Rose is csak annyit említett a sajtótájékoztatón, ki kellett eresztenie a hangját – de bárhogyan is motiválta futballistáit, működött. Ritkán látni olyan feltámadást, amilyet a lipcsei csapat véghez vitt, és sokkal inkább a mutatott játékra, mint az eredményre gondolok. A hazai gárda negyvenöt percig mintha a pályán sem lett volna, alig huszonhat százalékban birtokolta a labdát, játékosai jószerével csak nézték, ahogy az angolok játszadoznak velük, a fordulást követően viszont méltó ellenfelei lettek a világ egyik legjobb tizenegyének.

You can do anything – lobog fehér zászlókon a felirat az RB Leipzig akadémiájának főépülete előtt, és a bármire képes vagy, bármit meg tudsz csinálni hozzáállás láthatóan a labdarúgás legmagasabb szintjén is kifizetődik. Szoboszlai Dominik kellő alázattal, szorgalommal, és ezt a mentalitást képviselve még sokra viheti, Willi Orbán pályafutásának csúcsán csapatkapitányhoz méltó higgadtsággal és profizmussal irányít a pályán, Gulácsi Péter pedig remélhetőleg visszaveszi helyét a kapuban, amint felépül sérüléséből. Öröm látni, hogy a magyar futballisták évek óta nem távoli szemlélői, hanem aktív résztvevői a nemzetközi kupatavasznak, az idén ráadásul a Ferencvárosért is erősen szoríthatunk – a zöld-fehérek pénteken kapnak ellenfelet az Európa-liga nyolcaddöntőjére.

Más példájából tanul az okos, tartja a mondás, és ha az RB Leipzighez hasonlóan a Fradi útjába is jóval erősebb ellenfelet sodor a sors, remélni lehet, a magyar bajnoknál is látták a lipcseiek hősies küzdelmét. Nem először bizonyosodott be ugyanis, hogy kellő hit, lelkesedés és önbizalom nélkül a játékosoknak gyakorlatilag felmenniük sem érdemes a pályára, ezekkel az erényekkel felvértezve viszont a nagyobb tudáskülönbség is áthidalható.

Igaz, ehhez néha szükség van arra is, hogy az edző a félidőben kieressze a hangját az öltözőben...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik