Kitekintőshow: a távoli riválisokat is lesni kell

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 12:19
null
A Benficánál tartanak Lionel Messitől (balra), aki keresztülhúzhatja számításaikat (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja előtt a G- és a H-csoportban is van még egy kiadó hely a nyolcaddöntőre, előbbiben a Benfica és a Celtic, utóbbiban a Cluj és a Galatasaray vív meg a nyolcaddöntőért – apró szépséghiba, hogy nem egymással játszanak, hanem a csoportjuk további csapataival, amelyek már vagy kiharcolták az elsőséget, vagy a szép búcsú reménye maradt nekik. Az F-csoportban a csoportelsőség a tét, de itt sem egymással csap össze érte a Bayern München és a Valencia, azaz az összes helyszínen érdemes lesz figyelni, mi történik a kvartett másik összecsapásán.

 

F-CSOPORT – A CSOPORTELSŐSÉG AZ UTOLSÓ NYITOTT KÉRDÉS

Az F-csoportban a Bayern München és a Valencia már továbbjutott, és mivel kettejük mérlege a bajorok felé billen (2–1, 1–1), az első hely megszerzésére is nekik van nagyobb esélyük. Ha felülmúlják hazai pályán a BATE-t, elsők, és persze nekik kedvez minden további olyan kimenetel is, amelyikben ugyanannyi pontot szereznek, mint a Lille-ben vendégeskedő spanyol vetélytársuk.

„Általában a csoport megnyerése a fő cél egy csapat számára, de a többi csoport tabelláját elnézve az idén egyáltalán nem biztos, hogy a csoportgyőztesek járnak jobban – mondta Jupp Heynckes, a Bayern vezetőedzője, hozzátéve, hogy csapata súlyos hibát követett el, amikor a minszki összecsapás előtt lebecsülte a BATE-t, és 3–1-es vereséget szenvedett. – Persze minden számolgatás felesleges, csak a sorsoláskor derül ki, hogy jól jártunk-e.”

Philipp Lahm csapatkapitány szerint azért nem teljesen mindegy, hogy meglesz-e az első hely.

„A nyolcaddöntőben már nem lesznek könnyű ellenfelek, de azért a Barcelonát mindenképpen el kellene kerülni, és az sem hátrány, ha a visszavágót játszod otthon. Meg kell nyernünk a szerdai meccset, és csak utána beszéljünk a következő fordulóról” – javasolta a védő.

A Valencia akkor előzhet, ha szerdán több pontot szerez Lille-ben, mint a Bayern otthon. A Real Sociedadtól elszenvedett hét végi 5–2-es vereség után elbocsátott Mauricio Pellegrino helyére kinevezett Ernesto Valverde számára a jó bemutatkozás a legfontosabb, a csoportelsőség úgysem a csapata kezében van.

„Először veszek át csapatot idény közben, ami nem könnyű feladat. Ám nagyon jó a keret, várom a közös munkát” – mondta Valverde.

Az is eldőlt már, hogy BATE az Európa-ligában folytatja, a Lille pedig kiesett – a fehéroroszokat végső esetben az egymás elleni eredmények rangsorolják előrébb (3–1-es győzelem Lille-ben, 2–0-s vereség odahaza).

G-CSOPORT – A BENFICA BARCELONÁBAN HARCOLHATJA KI A TOVÁBBJUTÁST

A Barcelona már korábban biztossá tette elsőségét a G-csoportban, és az is eldőlt, hogy a Szpartak Moszkva zár a negyedik helyen. Kettejük között azonban még nyitott a 2. és a 3. hely kérdése, hiszen az oroszokat fogadó Celtic és a Barcelonába látogató Benfica is hét ponttal áll.

A két csapat egymás elleni mérlege a portugáloknak kedvez (2–1, 0–0), de ahhoz, hogy ezt az előnyt kihasználják, nyerniük kellene Barcelonában a tartalékos katalánok ellen. A Barcában Xavi Hernández, Javier Mascherano, Pedro Rodríguez és Cesc Fabregas pihenőt kapott, az apróbb sérüléssel bajlódó Andrés Iniesta és Jordi Alba pedig tovább regenerálódhat. Ott lesz viszont a csapatban a sok lelkes fiatal mellett Lionel Messi, akitől joggal félhetnek a portugálok.

„A Barcelona és a Real Madrid a világ két legjobb csapata, mindig nagyon nehéz nyerni a stadionjukban – mondta Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője. – Talán lesz némi esélyünk rá, hogy legyőzzük a Barcát, amely tartalékos lesz, de tőlünk is fognak hiányozni fontos játékosok. Ellenfelünk játékának középpontjában Messi áll, ellenünk is ő lesz a kulcsszereplő.”

A Celtic feladata könnyebbnek tűnik, de Neil Lennon menedzser óvatosan nyilatkozott a legutóbbi három meccsén 12 gólt kapó moszkvaiakról.

„Nem tévesztenek meg minket az utóbbi hetek eredményei, tudjuk, milyen jó csapat a Szpartak, amelyet a nehézségei közepette különösen feldobhat, hogy tét nélküli meccset játszik – fogalmazott a skótok menedzsere, megemlítve, hogy már csak azért is nagyon fontos lenne kiharcolni a továbbjutást, hogy a Celtic pótolja a Rangers alsóbb osztályba sorolása miatt elmaradó glasgow-i Old Firm-derbik elmaradó bevételét. – Anyagi vonzata is van a továbbjutásnak, de a szurkolókat is szépen kárpótolhatjuk az Old Firm elmaradásáért.”

H-CSOPORT – A GALATA ÉS A CLUJ FUT VERSENYT A MÁSODIK HELYÉRT

A Manchester United biztos csoportelsőként fogadja a CFR Clujt, amely a Portugáliába látogató Galatasarayjal fut versenyt a másik továbbjutó helyért. A románok és a törökök azonos pontszámmal állnak, az egymás elleni mérleg a Galatának kedvez (3–1, 1–1).

„Tovább akarunk jutni, de nagyon kiegyenlített a csoport. A Braga játssza a legszebb focit ebben a négyesben, mégis biztos a kiesése. Ugyanakkor nagyon nehéz meccs vár ránk” – mondta Fatih Terim, a Galata vezetőedzője. Portugál kollégája, Jose Peseiro biztosította, hogy van mit bizonyítania csapatának, amely mindent megtesz majd a győzelemért.

Manchesterben a Cluj a csodában bízik, pedig az nem feltétlenül kell a sikerhez. A United a korábbi években hajlamos volt pontokat hullajtani hazai pályán úgy, hogy már megvolt a továbbjutása: ikszelt az Old Traffordon a dán Aalborggal és kikapott a török Besiktastól számára tét nélküli meccsen. Sir Alex Ferguson csapat ezúttal sem a legjobb felállásában áll ki, Wayne Rooney is csak azért kezd majd, hogy lendületet szerezzen a Manchester City elleni hét végi bajnokira.

Paulo Sergio, a kolozsváriak vezetőedzője is csak annyit tudhat, hogy Rooney kezd.

„A Unitedra nehéz meccs vár a hétvégén, ezért nem is tudjuk, milyen kezdőcsapatra számítsunk. Nem is ezzel kell foglalkoznunk, hanem a saját feladatunkkal. Csodás lenne kiharcolni a továbbjutást, de be kell látnunk, ebből a nehéz csoportból az Európa-liga-szereplés kiharcolása is nagy tett” – mondta a portugál szakember.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
F-CSOPORT
Bayern München (német)–BATE Boriszov (fehérorosz) 20.45
Lille (francia)–Valencia (spanyol) 20.45
G-CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Benfica (portugál) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
Celtic (skót)–Szpartak Moszkva (orosz) 20.45
H-CSOPORT
Braga (portugál)–Galatasaray (török) 20.45
Manchester United (angol)–CFR Cluj (román) 20.45
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
F-CSOPORT
1. Bayern München 5 3 1 1 11– 6 +5 10
2. Valencia 5 3 1 1 11– 5 +6 10
3. BATE Boriszov 5 2 3 8–11 –3 6
4. Lille 5 1 4 4–12 –8 3
G-CSOPORT
1. FC Barcelona 5 4 1 11– 5 +6 12
2. Benfica 5 2 1 2 5– 5 0 7
3. Celtic 5 2 1 2 7– 7 0 7
4. Szpartak Moszkva 5 1 4 6–12 –6 3
H-CSOPORT
1. Manchester United 5 4 1 9– 5 +4 12
2. Galatasaray 5 2 1 2 5– 5 0 7
3. CFR Cluj 5 2 1 2 8– 7 +1 7
4. Sporting Braga 5 1 4 6–11 –5 3
A félkövérrel szedett csapatok már továbbjutottak. A dőlt betűvel szedett csapatok az Európa-ligában folytatják. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik