Anelka már Koppenhágában eldöntötte a párharcot

Vágólapra másolva!
2011.02.22. 21:10
null
A Chelsea Nicolas Anelka góljaival szerzett előnyt a visszavágóra (Fotó: Action Images)
A Chelsea Nicolas Anelka két góljával megnyugtató előnyt szerzett az FC Köbenhavn ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Úgy tűnik, a londoni visszavágó előtt eldőlt, hogy ebből a párharcból az angol együttes jut a legjobb nyolc közé.

Fantasztikus hangulatban kezdődött el a két kék-fehér együttes, a Köbenhavn és az ezúttal fekete-narancs mezben játszó Chelsea nyolcaddöntőjének első mérkőzése Koppenhágában. Carlo Ancelotti négy helyen változtatott a hét végi, Everton elleni FA-kupa-mérkőzésen pályára küldött csapatához képest, a csatársorba visszakerült Fernando Torres és Nicoas Anelka, míg hátrébb José Bosingwa és Michael Essien kapott lehetőséget.

Az Evertonnal szemben elbukott kupameccsen kudarcot valló Didier Drogba ezúttal csak a kispadon kapott helyet, és alig több, mint negyedóra elteltével kiderült: a londoniak olasz mestere jól döntött.

A 17. percben ugyanis Anelka jutott labdához az egykor a Chelsea-t erősítő Jesper Grönkjaer rossz passza után, meglódult vele, és a tizenhatoson belülre érve laposan a kapu jobb sarkába lőtt. 0–1

A Köbenhavn azonnal reagált a gólra, Dame N’Doye tört be a Chelsea tizenhatosára, John Terryvel ütközve elesett. A közönség felhördült, de a holland Björn Kuipers továbbot intett. Percekkel később Torres is elesett a koppenhágaiak büntetőterületén, de ott is a játék folytatását sürgette a bíró.

Anelka nagyon elemében volt, Torresszel és Maloudával is kiválóan megértette magát, a remek kényszerítők végén ráadásul általában lövőhelyzet alakult ki a dán kapu előtt.

A 35. percben Torres is bekerült Kuipers jegyzőkönyvébe, de nem gólszerzőként, hanem Christian Bolanosszal szemben elkövetett szabálytalansága után sárga lapjával. Az esetet követő szabadrúgás lehetőséget kínált a Köbenhavn számára, de Grönkjaer fejese gyenge volt.

Az első félidő utolsó negyedórájában óriási volt a rohanás, élvezetes focit játszott a két csapat, de a tizenhatosok közelébe érve elbizonytalanodtak a támadóegységek. Különösen a hazaiak rohamai voltak ötlettelenek, míg a Chelsea azt bánhatta, hogy nem tudta növelni előnyét.

Nagyobb helyzet az utolsó negyedórában nem adódott, de úgy tűnt, a Chelsea hasonló folytatással a várakozásoknak megfelelően már Koppenhágában elintézheti a továbbjutást.

A fordulás után a fehér mezes hazaiak Martin Vingaard 18 méteres lövésével nyitottak, de Petr Cech résen volt, hárította a jobb alsó sarokba tartó löketet. Egy perccel később N’Doye esett el Frank Lampard mellett, de tizenegyes helyett Terry szidalmait kellett elviselnie.

A szünetben becserélt Vingaard nagy lövőkedvvel játszott, de az 51. percben sem tudott túljárni Cech eszén.

A túloldalon viszont ismét megvillant Anelka. A Chelsea sokáig a felezővonalnál adogatott, aztán egyszer csak Lampard passzolt a meglóduló franciához, aki szinte lemásolta első félidőbeli gólját, és megduplázta csapata előnyét. 0–2

Az első chelsea-s góljára hajtó Torres öt perccel később majdnem sikerrel járt: megforgatta a Köbenhavn védőit, 14 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de Johan Wiland remek vetődéssel hárított, a kipattanót pedig ellőtték a dán védők.

Az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő dánok kínjukban már a hazaadásokat is reklamálták, de továbbra sem tudtak a Chelsea védősora mögé kerülni. A 67. percben Grönkjaernak sikerült, kicselezte Terryt, ám utána hasra esett – a játékvezető fújt, de nem tizenegyes, hanem les miatt.

Zdenek Pospech a 69. percben Torres felvágásáért sárga lapot kapott, a cseh játékosnak emiatt ki kell hagynia a visszavágót, amely vélhetően az FCK szezonbeli utolsó BL-meccse lesz.

A 72. percben jött Drogba Anelka helyett, a francia elégedetten ülhetett le a kispadra, ezen a találkozón ugyanis helyreállított valamit az elmúlt hónapokban megtépázott tekintélyén. Torres a 73. percben majdnem gólt szerzett, de a kapu felé csorgó, Wiland mellett már elgurított labdáját Oscar Wendt elrúgta a kapu elől. Nagy mentése után mehetett is pihenni.

A túloldalon Vingaard jutott újabb helyzethez, de erőtlen lövése épp Cech ölébe hullott – mindenesetre a szünetben beálló középpályás elmondhatta magáról, hogy csapata addigi összes (azaz három) kapura tartó lövését egymaga jegyezte.

A végén megszűnt a középpálya, itt is, ott is helyzetek alakultak ki, de gól már nem esett, a Chelsea kétgólos előnnyel várhatja a londoni visszavágót – amelyen Torres újabb próbát tehet arra, hogy megszerezze első BL-gólját a londoni együttesben. Ebben a párharcban ugyanis szinte már csak ez a kérdés.

FC KÖBENHAVN–CHELSEA 0–2

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
KÖBENHAVN (dán)–CHELSEA (angol) 0–2 (0–1)

Koppenhága, Parken Stadion, 36 500 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)

KÖBENHAVN: Wiland – Pospech, Zanka, Antonsson, Wendt (Bengtsson, 73.) – Bolanos, Kvist, Claudemir, Grönkjaer (Zohore, 87.) – N’Doye, Santin (Vingaard, a szünetben). Vezetőedző: Stale Solbakken
CHELSEA: Cech – Bosingwa, Ivanovics, Terry, A. Cole – Ramires, Essien, Lampard, Malouda (Zsirkov, 84.) – Torres (S. Kalou, 92.), Anelka (Drogba, 72.). Menedzser: Carlo Ancelotti
G: Anelka (17., 54.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik