Tizennégy éve Zürichben szárnyalt a Ferencváros

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.09.16. 14:49
null
Nyilas a földre került a zürichi mérkőzésen, de a végén ünnepelhetett (fotó: MTI - archív)
Címkék
Az első magyar BL-csapat, az FTC 1995. szeptember 13-án 3–0-ra legyőzte a svájci Grasshopperst, ez a magyar futball egyik utolsó igazi futballélménye. Pedig az előjelek nem voltak túl kedvezőek az eltiltottak és sérültek garmadáját soraikban tudó zöld-fehérek számára...

 

Szeretné átélni újra a klasszikus mérkőzést? Szöveges tudósításunkat ide kattintva tekintheti meg!

Szűcs: „Még ma is beleborzongok!”
Szűcs Mihály az NB II-es III. ker. TVE futballistájaként ment ki a Fradi Vasas elleni, a Grasshoppers-meccset megelőző bajnokijára. „A technikai vezető, Havasi Mihály szólt, hogy készüljek, mert ha jól emlékszik, még a Fradival neveztek a BL-re, s most olyan szűk a keret, hogy gyorsan visszaigazolnak. Nem aludtam az éjjel, de szerencsére Misi bá' jól emlékezett. Az az igazság, számítottam rá, hogy Zürichben pályára lépek, mert tényleg sokan hiányoztak a Fradiból. De amikor kint álltam a kezdőkörben, megdöbbentem: Úristen, én itt vagyok? Még ma is beleborzongok. A stadionban rengeteg fradista volt, külföldön ilyen hangulatot sohasem éltem át. A mai napig meggyőződésem, hogy a szabálytalanságom nem ért büntetőt, de utána a 11-est kivédő Hajdu Attilának mondhattam: »Látod, téged is naggyá tettelek!

Tizennégy évvel ezelőtt a Fradinak annyi esélye volt a csoport többi csapata ellen (Ajax, Real Madrid, Grasshoppers), mint amennyi most a DVSC-nek van – bár az akkori nyilatkozatok tükrében ez pesszimista megállapítás.

A '90-es évek derekán még nem szembesültünk reális helyünkkel Európában. De a magyar futball annyiban jobb volt a jelenleginél, hogy válogatottunk előtt állt az 1997-es vb-pótselejtező Jugoszlávia ellen – de ezt 1995-ben még nem tudtuk. Ha azt nézem, hogy a Ferencváros a csoportjában végül a 3. helyen zárt 5 ponttal, nem volt alaptalan a kincstári optimizmus.

Pedig utólag kicsit elkerekedik a szemünk Novák Dezső edzőnek a sorsolás után tett nyilatkozata olvastán: „A Grasshoppers ellen még van esélyünk, idegenben is. Idehaza, ha kijön a lépés, nemcsak a svájci bajnokot győzzük le, hanem a Real Madridot is, ami összesen hét pont. Ha sikerülne Pesten legombolni legalább egy pontot az Ajaxról is, a többiek pedig keresztbe verik egymást, akkor lehet számolgatni…”

A Grasshoppers–FTC találkozó előtt egy nappal az UEFA-kupában Strasbourg–Újpest mérkőzést rendeztek, ha valaki autóval vágott neki a kontinensnek, egy úttal két vereségre is számíthatott… Illetve ez azért nem pontos: a zöld-fehérek – a játékosok és a szurkolók is – egy pont megszerzésében feltétlenül bíztak.

A lilák simán kikaptak (3–0), a lelátón olyan hírességek jelentek meg, mint Michel Platini, Bernard Genghini, aki a Platini-féle csapattal Európa-bajnok és vb-bronzérmes, továbbá Bölöni László, ő akkor a Nancynál dolgozott. Egyöntetűen vallották, az Újpest gyorsaságban maradt el ellenfelétől, s Bölöni szinte súgva mondta, a zürichi összecsapásnak sem a Fradi az esélyese…

A meccs előestéjén zuhogott az eső, amely másnapra alábbhagyott, és ez sem az FTC-nek kedvezett, de az pláne nem, hogy a zöld-fehérek rendkívül tartalékosak voltak. Volt, aki el sem utazott (az eltiltott Kecskés, Kuznyecov, a sérült Albert, Páling, Hrutka, Keller) volt, aki abban reménykedett, hogy a meccsig rendbe jön (Simon T., Kuntics, Nagy Zs.).

A BL-mérkőzés délelőttjén az FTC szálláshelye olyan volt, mint egy felbolydult méhkas: mindenki mindenkinek az ismerőse, s noha a szakvezetőség nem örült neki, a szálloda hallja búcsújáróhely lett. Simon Tibor azért fohászkodott, hogy rögzítőkötéssel a kezén játszhasson.

A drukkerek a gyúró, Bodnár László, „Szakáll” aranybecsű mondását tették magukévá: „A svájciak nem ellenfelek, legkomolyabb sportolójukat, Tell Vilmost is kitalálták.” Délután már alkohollal is tüzelték magukat, s nem csoda, hogy a meccs alatt irgalmatlanul rázták a kerítést, meg petárdáztak is. A Fradi vezetőinek jó ötlete volt, hogy Nagy Béla, a klub köztiszteletben álló krónikása figyelmeztesse a hangosbeszélőn a zöld-fehér szurkolókat, ám tisztelet ide, tisztelet oda, vajmi kevés eredménnyel.

De legalább a pályán volt eredmény, ám ne siessünk ennyire előre!

A „Szöcskék” edzője, Christian Gross el sem tudta képzelni a Fradi sikerét, míg Novák Dezső edző a taktikai értekezletről kiszivárgott hírek szerint ezekkel a szavakkal tüzelte játékosait: „…nehogy azt higgyétek, amit a kinti magyarok mondanak, hogy a Bajnokok Ligájába kerüléssel megtettétek a magatokét. …mindannyian erre a lehetőségre vártatok, amióta játékosok vagytok… …higgyétek el, erkölcsileg és anyagilag is megéri, ha kiteszitek a lelketeket a pályára.”

A mérkőzés maga volt a csoda. Ennyi idő távlatából előszökő emlék a játékkal kapcsolatban, hogy a Fradinak volt tartása, s ne tagadjuk, szerencséje is, mert Gren kiállítását követően majdnem egy órát emberelőnyben játszott. Hajdu 2–0-s vezetésnél kivédett egy 11-est.

A lelátó fradista része Lisztes góljánál indult meg először, Vincze Ottó góljairól pedig nincs mit mondani, szuperlatívuszokban lehet beszélni róluk.

A mérkőzés után összefutottam Harsányi Lászlóval, az Újpest egykori középhátvédjével, aki csak annyit mondott: „Sohasem hittem volna, hogy így tudok izgulni a Fradiért.” A jelenlévő Sepp Blatter mintha citromba harapott volna, de elismerte, jobb volt a Fradi.

A sajtószobában Novákot a magyar újságírók dübörgő vastapsa fogadta, ő azt mondta, a világ nyolcadik csodája a győzelem. Akkoriban még nem volt ennyire szigorú az UEFA, mint manapság, némi fondorlattal az ember az FTC öltözőjében találta magát. A hangulat leírhatatlan volt, különösen Szűcs Misi volt boldog, akit klubja az előző bajnokság után kölcsönadott az NB II-es III. ker. TVE együttesének, ám a sérülések miatt két nappal a Grasshoppers elleni találkozó előtt visszahívták, s ugyan egyik belépőjét követően büntetőt ítélt Pedersen bíró, de így is a mérkőzés egyik hőse volt.

Összegezve: a magyar labdarúgás egyik igazi utolsó futballélménye a Grasshoppers elleni 3–0. Noha válogatottunk két év múlva az utolsó pillanatban egyenlített Finnországban, s ez pótselejtezőt ért, a két meccsben egy közös volt, hogy a szurkolók elénekelték a Himnuszt. Tétmeccsen azóta a DVSC Hajduk elleni két mérkőzése emelhető ki a 2007–2008-as BL-selejtezőben, a válogatott olaszok elleni 3–1-es győzelme (2007) nem tétmeccsen született.

Most pedig a Lokin a sor, hogy örömöt szerezzen!

A TALÁLKOZÓ JEGYZŐKÖNYVE

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, 1995–1996

FŐTÁBLA, D-CSOPORT, 1. MÉRKŐZÉS
1995. szeptember 13.
GRASSHOPPERS–FERENCVÁROS 0–3 (0–0)
Zürich, Hardturm Stadion, 16 000 néző V: Pedersen (norvég)
Grasshoppers: Zuberbühler – Vogel, Vega, Gren, Thüler (De Napoli, 68.) – M. Koller, Geiger – Lombardo, Yakin, Comisetti (Ibrahim, 56.) – Magnin (Viscaal, 68.). Vezetőedző: Christian Gross
Ferencváros: Hajdu – Telek – Simon T., Milovanovics, Szűcs M. – Nyilas, Lisztes, Zavadszky (Nagy Zs., 77.), Vincze O. – Kopunovics, Fatusi. Vezetőedző: Novák Dezső
G: Lisztes (0–1) a 61., Vincze O. (0–2) a 82., Vincze O. (0–3) a 91. percben

Sárga lapok: Gren (31.), ill. Lisztes (16.), Szűcs M. (29.)

Kiállítva: Gren (34. p.)

 

EZ VOLT AZ ÁLLÁS AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. FTC 1 1 0 0 3–0 3
2. Ajax 1 1 0 0 1–0 3
3. Real Madrid 1 0 0 1 0–1 0
4. Grasshoppers 1 0 0 1 0–3 0

 

KITEKINTŐ: MAGYAR FUTBALL ’95
A magyar labdarúgás 1995-ös esztendeje a következőképpen nézett ki: válogatott szinten éppen az 1996-os Eb-selejtező (Svédország, Törökország, Svájc, Izland) meccseivel kínlódtunk – szó szerint. Mit ad Isten, az ellenfelek között volt Svájc, a válogatottak első, budapesti mérkőzésén márciusban 2–0-s vezetésünket követően bizonyos Nestor Subiat egyenlített 2–2-re.

Az októberi visszavágón 3–0-ra kaptunk ki Zürichben, végül Svájc és Törökország jutott ki az angliai Eb-re, Magyarország negyedik lett a csoportban, s egy idézet a korabeli sportsajtóból: „...nincs csapatunk a világbajnoki selejtezőkre sem."

A svájci futball történetének talán legnagyobb generációja játszott akkoriban. Chapuisat, Sforza, a Yakin testvérek, a már említett Subiat, Geiger, Knup Sutter, Henchoz, Türkyilmaz voltak a leghíresebb futballisták Roy Hodgson szövetségi kapitány keretében.

A magyar válogatottat Mészöly Kálmán irányította 1996 februárjáig, őt a Váccal 1994-ben bajnok Csank János követte a kispadon. Ami viszont örömre adott okot, hogy olimpiai válogatottunk a skótok ellen az Üllői úton telt ház előtt kiharcolta az atlantai részvételt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik