Kemény csatára számít a Loki ellen a Kalmar sikeredzője

Vágólapra másolva!
2009.06.22. 19:09
Egyöntetűen kemény ellenfélnek tartják a DVSC-TEVA-t a svéd újságok és szakértők a Bajnokok Ligájában – avagy a Kalmar FF háza táján sem örülnek felhőtlenül a nyoni sorsolásnak. A 2008-as bajnok piros-fehérek edzője, Nanne Bergstrand volt eddig az utolsó, aki svéd csapatot a Bajnokok Ligája csoportkörébe vitt – a Helsingborggal többek között az Interen is átlépett a selejtezők során. Most újabb nagy útra vinné együttesét.
„Albérletben” ért véget a Kalmar (pirosban) legutóbbi kupamenetelése: a Feyenoord az elfsborgi Boras Arenában búcsúztatta a svédeket
Fotó: Action Images (archív)
„Albérletben” ért véget a Kalmar (pirosban) legutóbbi kupamenetelése: a Feyenoord az elfsborgi Boras Arenában búcsúztatta a svédeket
„Albérletben” ért véget a Kalmar (pirosban) legutóbbi kupamenetelése: a Feyenoord az elfsborgi Boras Arenában búcsúztatta a svédeket
Fotó: Action Images (archív)
„Albérletben” ért véget a Kalmar (pirosban) legutóbbi kupamenetelése: a Feyenoord az elfsborgi Boras Arenában búcsúztatta a svédeket

A KALMAR BAJNOKI MENETELÉSE, 2008

Többet akar tudni a Kalmar FF első bajnoki aranyérmének történetéről? Tekintse meg összefoglaló cikkünket Észak-Európa bajnokairól! A 19 találattal gólkirály „aranykovács” Patrik Ingelsten azóta már a Heerenveen szurkolóit boldogítja: Holland Kupát nyert a frízekkel.
„Itt még nem kaphattunk igazán nagynevű ellenfelet, de rengeteg csapat van, amely veszélyes lehet, és a Debrecen is ilyen. Láttam annak idején az Elfsborg elleni meccseiket, de két év nagy idő, és tudom, hogy most már egész más együttesük van, ezért abból a párharcból nem tudunk sok hasznos következtetést levonni” – mondta Bergstrand a Svenska Dagbladet című lapnak.

„A magyar bajnok papíron a nehéz ellenfelek közé tartozik. Nagyon fontos a felkészülés és a megfigyelés a továbbjutás szempontjából. A szabályváltozások több esélyt adnak a kisebb országok csapatainak a főtáblára jutásra, és a svéd futballnak nagyon jót tenne, ha sikerrel vennénk a selejtezőket. Hosszú útra készülünk” – tette hozzá.

„Nehéz sorsolást kaptunk, de az Elfsborg megmutatta, hogy túl lehet jutni a Debrecenen, és ezt is várjuk el a csapattól” – nyilatkozta a Kalmar hivatalos oldalának Svante Samuelsson, az egykori kitűnő svéd védő, aki most a KFF klubigazgatója.

A Kalmar európai kupatörténete során egyszer találkozott magyar csapattal, éppen első kupamérkőzésein: a Ferencváros ellen 0–2, 2–2-vel búcsúztak az 1978–1979-es KEK-ben.

A legtöbbször hasonlóan rövid volt a KFF kupaszereplése: 1979-ben az izlandi Keflavík, 1982-ben a svájci Lausanne, 1986-ban a Leverkusen búcsúztatta azonnal a svéd csapatot. 1987-ben a KEK-ben az izlandi ÍA-n még átszenvedte magát a Kalmar, de a lisszaboni Sporting hazai legyőzése csak felbosszantotta a (zöld) oroszlánt: a visszavágó dicstelen 0–5 lett.

Legutóbbi, 2008–2009-es szereplése során a Kalmar a luxemburgi Uniont és a belga Gentet búcsúztatta el, majd a Feyenoord jelentette a végállomást – bár a most éppen az U21-es Eb-n vitézkedő, nagyválogatott Rasmus Elm góljával győztek a De Kuipben.

EGY KLASSZIS ÉS HÁROM KLUBLEGENDA

A Kalmar jól összeszokott együttest alkot, legnagyobb klasszisa a svéd válogatott Rasmus Elm, aki 21 évesen már 6 meccsen szerepelt a nagycsapatban – a háromkoronások egyik legnagyobb tehetsége. Rajta kívül még a középhátvéd Marcus Lindberg válogatott kerettag.

Az említett klublegendák közé tartozik Petter Wasta, aki 1994 óta már 420 meccsen védte a Kalmar hálóját bajnokikon, a gólerős védő, Joachim Lantz, aki már 371-szer játszott a csapatban, és a kapitány Henrik Rydström, aki 412-szer húzott piros-fehér KFF-mezt.

TAKTIKA ÉS FORMA

Nanne Bergstrand 4–3–3-mas felállásban játszatja a Kalmart, a legerősebb pontok a belső védelemben (Bergstrand-Lantz) és a középpályán (T. Eriksson-Rydström-R. Elm) vannak. A csapat szereplése nem meggyőző a 2009-es Allsvenskanban, a KFF mindössze a 7. helyen áll, mérlege 5–3–4. Hazai pályán 4–0–2 a mérleg, idegenben viszont csupán egyszer nyert a Kalmar.

KALMAR FF

  • Alapítás: 1910
  • Színek: piros-fehér
  • Stadion: Fredriksskans (8 500)
  • „Albérlet": Európai kupamérkőzéseken az Elfsborg borasi arénáját is használják
  • Edző: Nanne Bergstrand
  • Legnagyobb sikerek: svéd bajnok (2008), svéd bajnoki ezüstérmes (1985, 2007), svéd kupagyőztes (1980–81, 1986–87, 2007)

BAJNOKOK LIGÁJA 2009–2010

1. SELEJTEZŐKÖR
Hibernians (máltai)–Mogren (montenegrói)
Sant Juliá (andorrai)–Tre Fiori (San Marinó-i)
Játéknapok: június 30.–július 1. és július 7–8.

2. SELEJTEZŐKÖR
DVSC-TEVA (magyar)–Kalmar (svéd)
KF Tirana (albán)–Stabaek (norvég)
WIT Georgia (grúz)–NK Maribor (szlovén)
EB/Streymur (feröeri)–APOEL (ciprusi)
FC Köbenhavn (dán)–a Hibernians–Mogren győztese
Makedonija Gjorce Petrov (macedón)–BATE Boriszov (fehérorosz)
FH Hafnarfjördur (izlandi)–Aktobe (kazah)
Pjunyik Jereván (örmény)–Dinamo Zagreb (horvát)
Ventspils (lett)–Dudelange (luxemburgi)
Ekranas (litván)–FK Baki (azeri)
Red Bull Salzburg (osztrák)–Bohemians (ír)
Zrinjski (bosnyák)–Slovan Bratislava (szlovák)
Inter Turku (finn)–Sheriff Tiraspol (moldovai)
Rhyl (walesi)–Partizan Beograd (szerb)
Wisla Kraków (lengyel)–Levadia Tallinn (észt)
Levszki Szófia (bolgár)–a Sant Juliá–Tre Fiori győztese
Maccabi Haifa (izraeli)–Glentoran (északír)
Játéknapok: július 14–15. és 21–22.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik