Gólzáporos mérkőzésen szerezte meg a csoportelsőséget a Barcelona

Vágólapra másolva!
2008.11.26. 22:42
A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a C-csoportból már továbbjutott két együttes, a Sporting CP és Barcelona találkozott egymással. A gólzáporos mérkőzésen (ahol egyébként három perc alatt három találat is esett) a katalánok 5–2-re verték a portugálokat. A Sahtar Doneck és a Basel csatája az UEFA-kupa-szereplést érő harmadik hely megszerzése miatt volt fontos, és a Jádson vezette ukránok 5–0-ra ütötték ki ellenfelüket, így ők folytathatják a második számú kupasorozatban.
A katalánok idegenben is kiütötték a Sportingot
Fotó: Reuters
A katalánok idegenben is kiütötték a Sportingot
A katalánok idegenben is kiütötték a Sportingot
Fotó: Reuters
A katalánok idegenben is kiütötték a Sportingot

SPORTING–BARCELONA

Bár a továbbjutás szempontjából tét nélküli összecsapáson találkozott egymással a két csapat, mégis ezt a mérkőzést övezte nagyobb figyelem, hiszen a C-csoport két nagyágyúja feszült egymásnak Lisszabonban. Ha pontosabban fogalmazunk, megállapíthatjuk, hogy azért mégis volt miért hajtaniuk a csapatoknak, hiszen a találkozó előtt mindkét csapatnak volt esélye a tavaszi folytatás szempontjából egyáltalán nem lényegtelen csoportelsőség megszerzésére.

Nos, úgy tűnt, hogy a katalánok nem akarják a két hét múlva esedékes utolsó fordulóra hagyni ennek az egyetlen kérdésnek a megválaszolását sem, és az első negyedóra vége felé bő három perc alatt két gólt szereztek. Azaz ez csak félig igaz, hiszen míg az első találat esetében valóban Barca-játékos, név szerint Thierry Henry volt eredményes, addig a második gólnál a Sporting védőjéről, Anderson Polgáról pattant saját kapujába a labda.

A szünetben úgy tűnhetett, eldőlt a találkozó és Lionel Messi 49. percében született góljánál már senki sem rakott volna nagyobb összeget arra, hogy a Sporting még magához tér. Pedig így történt, és egészen hihetetlen módon három perc alatt három gólt is feljegyezhettünk. Először Miguel Veloso szépített szabadrúgásból, majd egy minutumra rá Liedson is betalált, sőt Marco Caneira is eredményes volt – a hazai drukkerek bánatára utóbbi játékos a saját kapujába talált be.

4–2-es Barcelona-vezetésnél még Rui Patricio kiállítatta magát, a megítélt büntetőt a sértett, Bojan Krkic értekesítette, beállítva ezzel az 5–2-es végeredményt. A vártnál nagyobb különbségű katalán győzelem azt is jelenti, hogy Pep Guardiola együttese végzett a C-csoport élén, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül.

SAHTAR DONECK–BASEL


Az UEFA-kupás szereplést érő harmadik helyért harcoló két csapat adott egymásnak randevút, így motivációban nem lehetett hiány egyik oldalon sem. A zuhogó esőben zajló találkozón az első fél óra leteltével a hazaiak szerezték meg a vezetést Jádson révén.

A csatár ekkor még nem sejthette, hogy ő lesz a meccs hőse, hiszen végül mesterhármasig jutott, és vezérletével az ukránok kiütötték a teljesen széteső Baselt. A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy még Willian és Seleznyov is betalált, így a Sahtar Doneck teljesen megérdemelten győzte le a svájci együttest, és biztosította be magának a csoport harmadik helyét, ezzel együtt a folytatást az UEFA-kupában.

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: José Alvalade Stadion, Lisszabon
Nézőszám: 30 000
Játékvezető: Matteo Simone Trefoloni (olasz)
Asszisztensek: Cristiano Copelli, Alessandro Lion (olaszok)

A KEZDŐCSAPATOK
SPORTING BARCELONA
1 Rui Patrício 1 Víctor Valdés
12 Marco Caneira 20 Daniel Alves
3 Daniel Carrico 3 Piqué
4 Anderson Polga 4 Márquez
18 Grimi 2 Cáceres
25 Pereirinha 6 Xavi
24 Miguel Veloso 28 Busquets
28 Joao Moutinho 7 Gudjohnsen
30 Romagnoli 10 Messi
20 Djaló 14 Henry
31 Liedson 21 Hleb
Vezetőedző: Vezetőedző:
Paulo Bento Josep Guardiola

Gólszerző: Miguel Veloso (65.), Liedson (66.), illetve Henry (14.), Anderson Polga (17. – öngól), Messi (49.), Marco Caneira (67. – öngól), Krkic (73. – 11-esből)
Csere: Romagnoli helyett Derlei (46.), Yannick Djaló helyett Tiago (73.), Liedson helyett Helder Postiga (79.), illetve Henry helyett Krkic (46.), Messi helyett Pedro Rodríguez (57.), Xavi helyett Keita (74.)
Sárga lap: Marco Caneira (54.), illetve Busquets (33.), Márquez (63.)
Kiállítva: Rui Patricio (72.)

BAJNOKOK LIGÁJA


Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Kristinn Jakobsson (izlandi)
Asszisztensek: Sigurdur Oli Thorleifsson, Olafur Ingvar Gudfinnsson (izlandi)

A KEZDŐCSAPATOK
SAHTAR DONECK BASEL
30 Pjatov 1 Costanzo
33 Srna 32 Zanni
5 Kucser 19 Abraham
32 Iscsenko 21 Marque
26 Rat 20 Safari
8 Jádson 8 Huggel
3 Hübschman 30 Carlitos
19 Gaj 22 Ergics
22 Willian 23 Eduardo
7 Fernandinho 14 Stocker
17 Luiz Adriano 31 Derdiyok
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mircea Lucescu Christian Gross

Gólszerző: Jádson (32., 65., 72.), Willian (50.), Seleznyov (75.)
Csere: Luiz Adriano helyett Seleznyov (46.), Fernandinho helyett Duljaj (73.), Srna helyett Jezerszkij (77.), illetve Eduardo helyett Mustafi (65.), Carlitos helyett Frei (69.)
Sárga lap: Stocker (87.)

C-CSOPORT

1. Barcelona 5 4 1 0 16–5 +11 13
2. Sporting 5 3 0 2 7–8 –1 9
3. Sahtar Doneck 5 2 0 3 8–5 +3 6
4. FC Basel 5 0 1 4 2–15 –13 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik