A brazil Deivid bombagóljával minimális előnyt szerzett otthon a Fenerbahce

Vágólapra másolva!
2008.04.02. 22:50
Tovább folytatta remek hazai BL-szereplését a Fenerbahce, amely csoportellenfelei és a Sevilla nyolcaddöntőbeli legyőzése után a Chelsea-t is megverte Isztambulban. Az először öngólt vétő brazil Deivid a 81. percben már saját csapata számára szerezte meg a győztes gólt, egy bődületes távoli bombával. A visszavágót a Fener várja 2–1-es előnnyel.
A nyerőember, Deivid (balra) óriási csatát vívott Ashley Cole-lal
Fotó: Reuters
A nyerőember, Deivid (balra) óriási csatát vívott Ashley Cole-lal
A nyerőember, Deivid (balra) óriási csatát vívott Ashley Cole-lal
Fotó: Reuters
A nyerőember, Deivid (balra) óriási csatát vívott Ashley Cole-lal

A jelenlegi szezonban eddig összes hazai BL-mérkőzését megnyerő Fenerbahce az évadban eddig még veretlen angol Chelsea-t fogadta a Sükrü Saracoglu Stadionban több mint 50 ezer néző, azaz teltház előtt a két csapat negyeddöntőjének első összecsapásán.

A törökök történetük során mindössze egyszer, az 1963–64-s évad során, az akkor még létező Kupagyőztesek Európa Kupájában jutottak el európai kupasorozatban a legjobb nyolc közé.

Az első percekben a szurkolók buzdításától támogatott hazaiak magabiztosan kezdték a mérkőzést, többet birtokolták a labdát a Chelsea-nél, de gólhelyzetet nem tudtak kialakítani.

A kezdeti megilletődöttség után, megnyugodott a londoni együttes és egyre több támadást indított. Az angolok mindkét szélen próbáltak akciókat vezetni és a 13. percben ez ki is fizetődött számukra.

Egy bal oldali offenzívát követően Florent Malouda tört be a hazaiak tizenhatosára, az alapvonal közeléből középre adott, és a Fener brazil csatára, Deivid az ötös sarkáról erősen a saját kapujának jobb oldalába vágta a labdát.

A gólt követően a Chelsea teljesen átvette a játék irányítását, egyre másra alakította ki az öngól miatt megzavarodott török játékosok közreműködése mellett a helyzeteit, s ha egy kicsit jobban koncentráltak volna már a félidő közepére több gólos előnyre tehettek volna szert.

A 30. perctől aztán feléledt a Fenerbahce és ismét magához ragadta a kezdeményezést. Fergeteges török rohamokról persze nem lehetett szó, mert az angol csapat kitűnően megszervezte védekezését. A hazaiak akartak, de sok volt a játékukban a pontatlanság, és az egy szem előretolt éküket, a szerb Mateja Kezsmant nem igazán tudták megjátszani. Zico együttesének akarása dicséretre méltó volt, de a minden idegszálukkal koncentráló vendégeket nem tudták zavarba hozni.

Sőt, a szünet előtt az egyik kontratámadás végén az óriási ziccerben kilépő Didier Drogba akár megduplázhatta volna a Chelsea előnyét. Nem így történt, ezért a második félidőben arra lehetett számítani, hogy a Fenerbahce mindent egy lapra feltéve támad majd.

Ennek megfelelően is alakult a mérkőzés. A törökök a félidő első tíz percében kapujuk elé szögezték az angol együttest, de egy Kezsman-ollózáson kívül több veszélyes szituációt nem tudta kialakítani. A kékek továbbra is magabiztosan állták a sarat, majd ismét irányítani kezdték a játékot. A Chelsea támadásaiban több volt a veszély, s benne volt a lehetőség, hogy tovább növeljék előnyüket.

Ehelyett némileg váratlanul, a csereként beálló Kazim Kazim a leshatárról kilépve szép gólt lőtt a Chelsea kapujának közepébe. Ismét háromesélyessé vált az összecsapás. Olyannyira, hogy az öngólt vétő brazil Deivid a 81. percben már saját csapata számára szerezte meg a vezetést, egy 30 méteres, ritkán látható bombagóllal.

Nem mindennapi izgalmak közepette fordított a Fener, amely ezzel továbbra is százszázalékos hazai pályán a jelenlegi BL-sorozatban, de a továbbjutásért nehéz pillanatokat kell még átélnie a jövő keddi, londoni visszavágón.

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion
Nézőszám: 50 500
Vezeti: Claus Bo Larsen
Asszisztensek: Anders Norrestrand, Henrik Sonderby (mindhárom dán)

A KEZDŐCSAPATOK
FENERBAHCE CHELSEA
1 Volkan Demirel 23 Cudicini
19 Turaci 5 Essien
2 Lugano 26 Terry
36 Edu 6 Ricardo Carvalho
6 Vederson 3 A. Cole
33 Maldonado 4 Makelele
15 Mehmet Aurélio 10 J. Cole
25 Boral 13 Ballack
99 Deivid 8 Lampard
20 Alex 15 Malouda
9 Kezsman 11 Drogba
Vezetőedző: Menedzser:
Zico Avram Grant

Gólszerző(k): Kazim Kazim (64.), Deivid (81.), ill. Deivid (13. – öngól)
Csere: Boral helyett Kazim Kazim (54.), Kezsman helyett Sentürk (72.), ill. Lampard helyett Mikel (76.), J. Cole helyett Anelka (86.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik