Kihúzta a Liverpool gólnélküli döntetlennel

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.04.27. 23:14
Címkék
Joe Cole, a Liverpool réme (a felek mindkét szezonbeli bajnokiján csereként szerzett győztes gólt) a meccs napján azt jelölte meg a szerinte várható Chelsea-diadal okaként, hogy José Mourinho korábban nem tapasztalt, "sikervonzó" mentalitással termékenyítette meg a klubot. Így aztán a kékeknek feltétlenül messzebbre kell jutniuk a tavalyi elődöntőnél. Arra szerencsére nem maradt idő, hogy esetleg egy hevesebb vérmérsékletű liverpooli válaszoljon erre a meggyőző fejtegetésre.
A csapatok kihirdetésekor kiderült, a hazaiak mindkét, alapesetben kezdő szélsőjüket nélkülözik, mert a még nem százszázalékos, így csak a kispadon helyet kapó Robben társa, Duff váratlanul megsérült. A portugál Tiago ugrott be helyette, de eleinte úgy tűnt, a szerepkörét Gudjohnsen vette át, Drogba magányos ékként maradt elöl. Volt idő efféle finomságokat megfigyelni a nyitány után, mert az egymást túlságosan is jól ismerő együttesek kínosan kényelmes tempóban kezdtek.

Jó ideig csupán mérsékelten veszélyes beadások sorjáztak, no meg feljegyezhettünk egy pazar Cole-cselt, amelyet újabb elfuserált centerezés helyett gyengécske lövés követett. Az angol középpályásnak nem szegte kedvét az eset, hamarosan újra átverte Hyypiät, Drogbához játszott, mire a csatár remek pozícióból csúnyán ellőtte a kapu előtt a labdát. Ha legalább szólt volna előre a túloldalon érkező Gudjohnsennek, az bizonyára örömest lefekszik az ötösre, hogy bepattanjon róla a labda, így azonban az izlandi is lemaradt róla.

Igor Biscan (hátul) és Eidur Gudjohnsen jelenete hûen tükrözi, mire mentek a Chelsea támadói a liverpooli védelem ellen tegnap este
Igor Biscan (hátul) és Eidur Gudjohnsen jelenete hûen tükrözi, mire mentek a Chelsea támadói a liverpooli védelem ellen tegnap este
Igor Biscan (hátul) és Eidur Gudjohnsen jelenete hûen tükrözi, mire mentek a Chelsea támadói a liverpooli védelem ellen tegnap este
Alig kellett várni arra, hogy a Liverpool is kihagyjon egy ordító helyzetet. Riise úgy szedett le a levegőből egy hosszú indítást, mintha nem a norvég fjordok, de a Copacabana tőszomszédságában nőtt volna fel - a mozdulattal "elküldte" Johnsont, sőt a következő csele is jó volt, hanem végül közelről Cech kezébe lőtt. Ez hosszú időre a vendégek egyetlen fellángolásának bizonyult, a félidő közepe felé egyre inkább úgy nézett ki a meccs, ahogy manapság a Stamford Bridge-en szokott.

Ennek pedig nem lehetett más a vége, mint egy olyan ziccer, amelyhez képest az előzőek reménytelen kísérletek voltak csupán. Cole okosan lefejelte Gallas beívelését, ám Lampard az ötösön egyedül állva, társai megdöbbenésére fölé lőtt. Drogba ígéretes, ám ugyancsak fölészálló fejese következett, majd Baros megmutatta, ebben a műfajban lehet még veszélyesebben tevékenykedni: távoli csúsztatását honfitársa, Cech bravúrral ütötte szögletre. Az utolsó szó a Chelsea-é lett a félidőben, Tiago, majd Terry találta el bűnrosszul a labdát a tizenhatoson belül.

Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

A szünet mit sem változtatott az erőviszonyokon, Cole-alakítással kezdődött a második 45 perc is. A fürge londoni két emberen már áthámozta magát, és vélhetően azon gondolkozott, lőjön vagy passzoljon, amikor Hyypiä becsúszott a semmiből, és elpöckölte előle a labdát. Ebben az időszakban a korábbinál agresszívabban futballoztak Mourinho tanítványai, a letámadástól sem riadtak vissza, így riválisaik több ízben csak szabálytalanságokkal tudták őket megállítani, elcsúfítva az addig sportszerű meccs képét.

Mourinho viszont legszívesebben Dudek kapus bizonyítványát piszkította volna be, ennek érdekében beküldte Robbent a szürkén mozgó Tiago helyére. A hollanddal ötletesebb lett a támadójáték, de a gól nem akart megérkezni, márpedig a hazaiaknak egyre sürgősebb lett. Ezt érezték a "vörösök" is, igyekeztek merészen kontrázni, immár a Barost váltó Cissével, aki egy óriási lövéssel ráijesztett Cechre, és később sem maradt tétlen.

A hajrában, mint várható volt, beszorította ellenfelét a Chelsea. Előfordult, hogy lefejelt labdákra az utolsó pillanatban értek oda a liverpooli védők, de mindig odaértek, holott időközben Kezsman is csatlakozott Drogbához a csatársorban. Maradt a gól nélküli döntetlen, amelynek nyilván Gerrardék örülnek jobban, de hogy mennyivel növekedtek az esélyeik, azt bajosan lehetne megmondani.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
Chelsea - Liverpool 0-0
London, 40 000 néző
V: Sars (francia)
CHELSEA: Cech - G. Johnson, Ricardo Carvalho, Terry, Gallas - Joe Cole (Kezsman, 78.), Makelele, Lampard, Tiago (Robben, 59.) - Gudjohnsen, Drogba
LIVERPOOL: Dudek - Carragher, Biscan (Kewell, 87.), Hyypiä, Traoré - Finnan, Luis García (Smicer, 93.), Gerrard, Xabi Alonso, Riise - Baros (D. Cissé, 65.)

A visszavágót jövő kedden játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik