Taylor saját, független szövetséget alapított (Fotó: AFP)

 

A 30 éves sztár nemrégiben megalapította az atléták független szövetségét, melynek az a célja, hogy hatékonyan fellépjen a versenyzők érdekében, és ne fordulhasson elő például olyan, hogy a WA kivesz számokat a legrangosabb sorozatából, a Gyémánt Ligából a sportolók tiltakozása ellenére.

A Sebastian Coe vezette atlétikai szövetség tavaly novemberben a televíziós közvetítési igényekre hivatkozva drasztikus lépésre szánta el magát, nyolc számot kihúzott a Gyémánt Ligák műsorából, a versenyek hosszát pedig – legalábbis azt a részét, amit a közvetítenek – 90 percesre csökkentette. Így idén a női és férfi 200 méter, a diszkoszvetés, a hármasugrás és a 3000 méter akadályfutás sem szerepel a GYL műsorán, ami azért különösen fájdalmas Tayloréknak, mert bevételi forrásaik egy jelentős részétől elesnek.

„Az volt az utolsó csepp a pohárban” – jelentette ki Taylor a Süddeutsche Zeitung című lapnak. – „Ez volt a következménye annak, hogy minden döntés a WA kezében van.”

A négyszeres szabadtéri világbajnok ugró úgy látja, hogy az atléták szinte minden befolyásukat elveszítették a szövetségben, annak ellenére, amit a WA mond.

„A szövetség folyton azt hangoztatja, hogy mi versenyzők vagyunk a főszereplői a show-nak, de akkor minket miért nem vonnak bele a fontos döntésekbe?” – tette fel a kérdést Taylor, aki szerint az atlétatársadalom nagy része egyetért vele, köztük a sportág legjobbjai is. – „Ha a legsikeresebbek sem boldogak, akkor valami alapvetően rosszul működik.”