Külföldi rekordnevezés várható október közepén a Budapest Maratonon

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.29. 09:20
Fotó: Budapest Maraton/Facebook, archív
Külföldi rekordnevezés várható október közepén a Budapest Maratonon, amelyet negyven éve rendeztek meg először.

Az október 12-13-án sorra kerülő 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivált szervező Budapest Sportiroda vasárnapi tájékoztatása szerint 107 országból mintegy hatezer külföldi nevező van már, így megdől a korábbi 5400 fős rekord, amely még a koronavírus-járvány előtti időszakban született.

A korábbi évek tapasztalatai alapján legalább még ugyanennyi családtag, ismerős, szurkoló kíséri el a futókat Budapestre, így a becslések szerint 10-12 ezer futóturista érkezik Magyarországra. Ez példátlanul magas szám a magyar szabadidősport történetében, sőt a versenysportban is csak a legrangosabb nemzetközi események, például az atlétikai világbajnokság, a futball Eb és a Formula–1-es futamok csábítottak ennyi külföldit Magyarországra – írták.

Idén a maratoni távon minden második induló, azaz háromezer futó külföldi lesz, de csaknem ugyanennyien utaznak a rövidebb távok, például a félmaratoni, vagy a 10 kilométeres futam miatt is Budapestre. Közülük is kiemelkednek a britek több mint 1000 futóval, őket a franciák és az olaszok követik 500-500 nevezéssel, majd a szlovákok és a lengyelek következnek 300-300 futóval. A távok összlétszáma 30 ezer fő körül lesz.

„Mágnesként vonzza Budapest és a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál a külföldi indulókat – vélekedett Kocsis Árpád ügyvezető. – Ötvenszázalékos a növekedés 2023-hoz képest, ezzel végre túlszárnyaljuk a korábbi, még a járvány előtti időszakban született rekordot. Felméréseink szerint a külföldi állampolgárok kevesebb mint 10 százaléka él és dolgozik Magyarországon, vagyis azt mondhatjuk, hogy döntő többségük kifejezetten a futófesztivál miatt utazik Budapestre.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik