Hatvanéves lett Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető

Vágólapra másolva!
2024.09.22. 19:01
60 éves lett Gécsek Tibor (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)
Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető 60. születésnapja alkalmából felidézte pályafutása legfontosabb pillanatait, valamint szót ejtett arról is, hogy megdőlhet-e a kalapácsvetés 38 éves világcsúcsa.

A 2002-ben visszavonult sportember az M1 aktuális csatornának elmondta, a sport vonatkozásában arra a legbüszkébb, hogy megismerhette edzőjét, – a szakmában dobópápaként emlegetett – Németh Pált, akivel 22 évig szoros kapcsolatot ápolt. Azt is felidézte, hogy tizenévesen még nem rendelkezett kiemelkedő eredményekkel, majd pályafutása első fontos állomása az 1983-as ifjúsági Európa-bajnokság volt, amelyen meglepetésre hatodik lett, innentől kezdve pedig megjelent a neve az újságban és a szövetség is másképp állt hozzá. Elmondása szerint a ritmusérzéke, a mindennapos kemény munka, a versenyeken való koncentráltság, valamint Németh Pál technikai utasításai az évek alatt összeadódtak, és ezzel utolérte a tehetséges versenyzőket.

 Gécseknek már az 1988-as szöuli olimpia után, amelyen hatodik lett, 80 méter fölött volt az egyéni csúcsa, 1990-ben pedig megszerezte első érmét a felnőttek között, ezüstérmes lett a Splitben rendezett Eb-n. Ebben az időben kezdett el elvárásokat, célokat megfogalmazni, mivel ekkor tudatosult benne, hogy a sportból is meg lehet élni, a Grand Prix-versenyek ugyanis pénzdíjasok voltak, amelyekre meghívást kapott. 

A szentgotthárdi születésű atléta az 1992-es nyári játékokon negyedik volt, majd 2000-ben Sydneyben hetedikként zárt, emellett 1993-ban és két évvel később is világbajnoki bronzérmet szerzett. 

Gécsek Tibor volt az első magyar kalapácsvető, aki 80 méter fölé jutott a szerrel, az országos csúcsot 15 évig tartotta 83,68 méterrel, ezt 2003-ban Annus Adrián döntötte meg 84,19 méteres dobásával és rekordja a mai napig él. A 60 esztendős Gécsek 26 éve, 1998. augusztus 19-én nyerte meg a kalapácsvetést az akkori Népstadionban rendezett Európa-bajnokságon - ahol az olimpiai bajnok Kiss Balázs lett az ezüstérmes -, és tavaly úgy fogalmazott, a 40 ezer ember drukkolása akkor legalább egy métert segített neki. Ugyanakkor azt is elárulta, nem volt biztos benne, hogy elindul a hazai kontinensbajnokságon. 

„Istenigazából, ezért is megérte, de hatalmas élmény volt, hogy ilyen érzéseket szabadít fel a magyar drukkerekben is. Nekem, Németh Pali bácsinak és az egész csoportunknak ez egy óriási lökés és beteljesülés volt. Harmincnégy éves voltam már ekkor, és az Eb-nek már nagy unszolás árán álltam neki” –  fogalmazott, majd hozzátette, az Eb-n kívül ebben az évben minden versenyt Kiss Balázs nyert, és ő volt a második. A kontinenstorna után pedig egy olyan érzés fogta el, hogy nem tud veszíteni, majd egy hónappal később Zalaegerszegen megdöntötte az országos csúcsot is. 

Gécsek beszélt a világcsúcsról is, amelyet Jurij Szjedih tart. Az ukrán sportoló a Szovjetunió színeiben hatszor is megdöntötte a kalapácsvetés világrekordját. Az 1986. augusztus 30-án, Stuttgartban elért 86,74 méteres kísérlete a mai napig a valaha volt legjobb dobás, de Gécsek szerint a kanadaiak olimpiai bajnoka, Ethan Katzberg mutat arra utaló jeleket, hogy megdöntheti ezt a 38 éves rekordot. 

„Megjelent egy kanadai ember, aki számomra is döbbenetes volt a tavalyi budapesti vb-n, mivel 77 méter valamennyivel érkezett és 81 métert dobott, ezzel megnyerte a vb-t, most pedig megnyerte az olimpiát is 84,40-gyel. Benne van a lehetőség, mivel nagyon fiatal, 21-22 éves és nála a technikai képességeiben látom, hogy el tudja sajátítani azt, ami kell. Még nem csinálja úgy, de ott vannak azok a villanások, amiket csak Jurij Szjedih tudott eddig megcsinálni” – hangsúlyozta a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi alelnöke, aki azt is megjegyezte, reméli, hogy a Párizsban olimpiai ezüstérmes Halász Bence is tud majd csatlakozni a 83-84 métert dobókhoz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik