London Marathon: több mint 800 ezer nevezés a jövő évi versenyre

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 10:36
Fotó: Getty Images, archív
Az eddigi rekordot jócskán felülmúlva 840 318 nevezés érkezett a jövő évi London Marathonra.

A szervezők bejelentése szerint ezzel megdőlt a tavalyi csúcs, amikor 578 374-en jelezték részvételi szándékukat.

Az Egyesült Királyságból 672 638-an, míg külföldről 167 687-en neveztek.

„Ezek fantasztikus számok. Ezen belül is különleges a női jelentkezések aránya, amely 43-ról 49 százalékra nőtt” – mondta Hugh Brasher versenyigazgató.

Az idei eseményen a 42.195 kilométeres maratoni távot 53 ezren teljesítették nyolc nappal ezelőtt, a kenyai Peres Jepchirchir 2:16:16 órával világcsúcsot futott a csak női mezőnyben.

Kocsis Árpád, a Budapest Marathont szervező BSI vezetője az MTI-nek kiemelte, egészen elképesztő számokról van szó.

„A Covid előtti időszakban beszéltem a London Marathon egyik főszervezőjével, akkor nagyjából 350 ezren jelentkeztek a sorsolásra, hogy bekerüljenek a 20-25 ezer induló közé” – nyilatkozott Kocsis Árpád, jelezve, a mezőny több részből áll össze.

„Egyrészt vannak életkorhoz kötött szintidők, aki ezt teljesíti, és időben nevez, rajthoz állhat. Ezen kívül kapnak helyeket utazási irodák, illetve alapítványok, utóbbiak azoknak adják a részvételi jogot, akik jelentős összegeket gyűjtenek jótékonysági célra” – mondta a BSI ügyvezetője. Az idei versenyen utóbbi összeg 67 millió font (30 milliárd forint) volt.

Kocsis Árpád hozzátette, be lehet úgy is kerülni a résztvevők közé, hogy egy-egy frissítő pont működtetését egy futóklub látja el, ezért kapnak néhány helyet. Hangsúlyozta, bevételt hoz például a szervezőknek, hogy akik nem szerencsések a sorsolásnál, nem kérik vissza a már befizetett nevezési díjat, hanem inkább választják a cserébe felajánlott London Marathon-ajándéktárgyat.

Kocsis Árpád kiemelte, a futóturizmusban fontos az együttműködés, a Budapest Marathon most Hollandiából „toboroz” futókat. Az amszterdami maratoni versenyre, amelyre egy héttel a Budapest Marathon után kerül sor, ugyanis betelt a jelentkezés, és több ezer jelentkező nem került be az indulók közé, őket próbálják a magyar fővárosba csábítani.

A 2025-ös London Marathonra április 27-én kerül sor, a Budapest Marathon futófesztivált október 12-13-án rendezik meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik