Szűcs Szabina a legjobb tízben várhatja a folytatást, megvan Glasgow első világbajnoka

SZENDREI  ZOLTÁN (GLASGOW) SZENDREI ZOLTÁN (GLASGOW)
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 15:36
Szűcs Szabina a legjobb tízben várhatja a folytatást (MTI/Koszticsák Szilárd)
Négy magyarnak szurkolhattunk a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki napján. Molnár Attila futamgyőztesként bejutott a 400 méter elődöntőjébe, Szűcs Szabina három versenyszám után a 10. helyen áll ötpróbában, Kéri Bianka és Vindics Balázs a 800 méter előfutamaiban búcsúztak.

133 ország 651 versenyzője mutathatja meg magát a világnak Glasgow-ban, a tél legnagyobb atlétikai eseményén. A sportok királynője még mindig az az alapsportág, amit a bolygó minden táján magas szinten űznek. A fedett pályás vb-ken 26 versenyszám alkotja a programot, legutóbb 2022-ben 31 nemzet szerzett érmet. A magyarok közül Márton Anita állhatott legutóbb dobogóra, aki 2018-ban Birminghamben világbajnok lett súlylökésben. Hat évvel később egy másik brit városban tíz magyar képviseli a piros-fehér-zöld színeket. Közülük négyen már a pénteki nyitó napon bemutatkozhattak az Emirates Arenában.

Rögtön egy hatalmas drámával kezdődhetett volna a magyar csapat számára a vb, ugyanis Szűcs Szabina kiugrott az ötpróba első versenyszámában, 60 méteres gátfutásban. Szerencsére nem zárták ki őt, és kapott még egy esélyt, 8.65 másodperccel futamában az ötödik lett, összesítésben a 11. helyen nyitotta a napot. Az U23-as magyar csúcstartó a magasugrásban a 164 centimétert másodikra vitte át, majd a 167-et kihagyta, viszont 170-en már nem járt sikerrel. Ötpróbázónk számára a súlylökéssel ért véget a délelőtt. Legnagyobb dobása a második sorozathoz köthető, amikor 12.25 métert ért el. A BHSE atlétája 2445 ponttal a 10. helyen áll az esti folytatás előtt. A 12 fős mezőnyből María Vicente és Jana Koscak is idő előtt feladta sérülés miatt, három versenyszám után a finn Saga Vanninen vezet, 2883 pontot gyűjtve.

Molnár Attila a négy előfutamból a harmadikba kapott besorolást, ahol a legjobbnak számító 6-os pályáról vághatott neki a 400 méternek. Sokáig a címvédő Jereem Richards mögött haladt, de az utolsó 50 méteren megelőzte trinidadi riválisát, és megnyerte a futamot.

„Egy ponton kellett egy nagyot erősíteni, hogy arra már ne tudjon reagálni – mondta Molnár Attila, aki 46.52 másodperces eredményével összesítésben az ötödik helyen jutott be a péntek esti elődöntőbe. – Ehhez 300 méternél tempót kellett váltanom, mert különben beragadok a lelassuló Richards mögött és kiesek. Nagyon elfáradtam, de este már jön a második kör, próbálok annyit pihenni, amit lehet, és kiadni a maximumot még egyszer. Majdnem ugyanolyan érzés ezen a pályán futni, mint amilyen a tavalyi budapesti vb pályáján volt. Hasonló a két borítás, de mivel most használják először, ezért amikor rálépsz, még hallod rajta, hogy nincs betörve.”

Kéri Bianka és Vindics Balázs személyében a 800 méter itthoni uralkodói is megmutathatták magukat a közel telt házas közönségnek. Az SVSE futónője rögtön az első előfutamba kapott besorolást, ráadásul mindegyik ellenfelének jobb volt az idei legjobbja, mint az övé. 2:03.95-tel ötödikként ért célba, amivel a 22. lett.

„Mivel 28 fős, kis mezőny indult, várható volt, hogy erős ellenfelekkel kerülök össze – kezdte értékelését Kéri Bianka. – Megpróbáltam belőle a legtöbbet kihozni, de sokat küszködtem ebben a szezonban. Ezt megfejeltem egy betegséggel az országos bajnokság után, a múlt hetet szinte végig az ágyban töltöttem. Ennek függvényében akár elégedett is lehetnék, hogy 2:03-at futottam, de nem vagyok boldog, hogy így sikerült. A tavalyi év végére nagyon elfáradtam, mégsem mondanám, hogy a télen rosszul mentek az edzések. Ki kell pihennem magam és fel kell töltődnöm a nyári versenyekre, hogy ismét az a Kéri Bia legyek, aki a 2:00-s időket futja, vagy azon belül. Jövő héten már belevágunk a tavaszi felkészülésbe, szeretném nyáron mindenemet odatenni a pályára.”

Vindics Balázs jól felépített taktikát választva, és azt remekül kivitelezve három versenyzőt is megelőzött, csak az előfutamának két kiemelkedő esélyese, Eliott Crestan és Catalin Tecuceanu tudták őt megelőzni.

„Szokásomhoz híven ezúttal sem tudtam erősen elkezdeni, az utolsó előtti helyre sikerült beállni, utána szerencsém volt, hogy nem álltunk meg nagyon – mondta az UTE középtávfutója, aki 1:47.83-mal összesítésben a 19. pozícióban végzett. – A későbbiekben előre is tudtam jönni, pozitív volt, örülök az időmnek. Az első két helyen zárók jóval előrébb álltak nálam a ranglistán, hiába voltam a közelükben, az utolsó métereken nem tudtam felzárkózni hozzájuk. Télen ismét megvédtem a magyar bajnoki címem, boldog vagyok, hogy legalább ez összejött. Bízom benne, hogy sikerül kijutnom az Európa-bajnokságra, ami számomra sokkal reálisabb cél, mint az olimpia.”

Glasgow első világbajnoka a kanadai Sarah Mitton lett, aki 20.22 méteres teljesítménnyel nyerte meg a női súlylökést. Közte és az ezüstérmes Yemisi Ogunleye között alig három centiméter döntött. A kolozsvári Miklós Andrea is jól indította a napot, Laviai Nielsen mögött ért célba a 400 méter első előfutamában (52.17 mp), amivel automatikusan továbbjutott az esti elődöntőbe. A világcsúcstartó Femke Bol csak annyit adott ki magából, amennyit minimálisan kellett, kereken 52 másodperc alatt futotta le a két kört. Noah Lyles és Christian Coleman külön előfutamban állt rajthoz férfi 60 méteren, Coleman 6.49-cel, Lyles 6.57-tel mutatkozott be Skóciában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik